Όσα σκέφτηκε κι ένιωσε ο Νέλσον Μαντέλα τα χρόνια που έμεινε στη φυλακή

Όσα σκέφτηκε κι ένιωσε ο Νέλσον Μαντέλα τα χρόνια που έμεινε στη φυλακή

Ένα βιβλίο για τη ζωή του εμβληματικού πολιτικού ακτιβιστή και ηγέτη της Νοτίου Αφρικής, στα σκοτεινά χρόνια του απαρτχάιντ.

Η ζωή του Νέλσον Μαντέλα ως κρατουμένου ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου 1962 από τις τοπικές φυλακές της Πρετόριας, όταν καταδικάστηκε με πενταετή φυλάκιση για έξοδο από τη χώρα χωρίς διαβατήριο και για υποκίνηση εργατών σε απεργία. Ηδη φυλακισμένος οδηγήθηκε στο δικαστήριο για δολιοφθορά το 1963 και το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου καταδικάστηκε σε ισόβια.

Ο τόμος που επιμελήθηκε η Σαμ Βέντερ σε συνεργασία με την εγγονή του, Ζαμασουάζι Ντλαμίνι-Μαντέλα, περιλαμβάνει σχεδόν 250 από τις πολλές εκατοντάδες επιστολές τις οποίες έγραψε ο Μαντέλα κατά τη διάρκεια των είκοσι επτά χρόνων που έμεινε στη φυλακή. Τα περισσότερα από τα γράμματα αυτά έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα και απευθύνονται σε άλλους πολιτικούς ακτιβιστές, στις διοικήσεις των φυλακών, σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, στη γυναίκα του και στα πέντε παιδιά του.

Στις επιστολές αυτές, που υπήρξαν η μοναδική ευκαιρία έκφρασης και επαφής με τον έξω κόσμο, ο Μαντέλα ξεδιπλώνει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, την αγάπη για την οικογένειά του την οποία δεν του επέτρεψαν να χαρεί, τον θυμό του με την άδικη στέρηση της ελευθερίας του, τη συντριβή του όταν του απαγορεύτηκε να παραστεί στην κηδεία της μητέρας και του παιδιού του. Κάποιες από αυτές έφτασαν στον προορισμό τους ψαλιδισμένες από τη λογοκρισία, άλλες δεν έφτασαν ποτέ.

Μια σπουδαία έκδοση για την εποχή της κυβέρνησης του απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική, κατά την οποία όσοι τόλμησαν να ορθώσουν το ανάστημά τους το πλήρωσαν με την ίδια τους τη ζωή. Μετάφραση Γιώργος Μαραγκός.

Νέλσον Μαντέλα

Γράμματα από τη φυλακή

(επιμ. Σαμ Βέντερ)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Κλειδάριθμος

ISBN: 978-960-461-880-4

ΣΕΛ: 720

ΤΙΜΗ: €19,50

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter