Όσα θέλουμε να μάθουμε για τη Συνθήκη της Λωζάννης στο Hot.Doc History με το Documento την Κυριακή

Όσα θέλουμε να μάθουμε για τη Συνθήκη της Λωζάννης στο Hot.Doc History με το Documento την Κυριακή

Επίκαιρη όσο ποτέ η Συνθήκη της Λωζάννης -λόγω των τεκταινομένων σήμερα στο Αιγαίο- αποτελεί το θέμα του βιβλίου του Hot.Doc History που θα διατίθεται μαζί με το Documento την Κυριακή 30 Αυγούστου.

Στις 100 σελίδες του αφιερώματος, γραμμένες με τρόπο ψύχραιμο και τεκμηριωμένο από ειδικούς επιστήμονες, καταγράφεται το διεθνές περιβάλλον μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που οδήγησε στη διάλυση των πολυεθνικών αυτοκρατοριών μεταξύ των οποίων και η Οθωμανική.

Εξηγείται γιατί η εύθραυστη Συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920) με τη μεγαλεπήβολη Ελλάδα «των δύο ηπείρων και πέντε θαλασσών» δεν άντεξε στον χρόνο ιδίως μετά τη μικρασιατική καταστροφή.

Μελετάται συγκριτικά η Συνθήκη της Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923) που τη διαδέχθηκε και εξισορρόπησε τα πράγματα σε μια πιο εφαρμόσιμη βάση. Σταθεροποίησε την Ελλάδα στα σημερινά της σύνορα και έθεσε τα όρια της Τουρκίας. Γιαυτό αποτελεί θεμέλιο της πανευρωπαϊκής ισορροπίας τον 20ο αιώνα και αντέχει μέχρι και σήμερα, σχεδόν 100 χρόνια μετά.

Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει μια κριτική αποτίμηση της πολιτικής προσωπικότητας του Ελευθέριου Βενιζέλου, αρχιτέκτονα των στρατιωτικών και διπλωματικών επιτυχιών αλλά και εμπνευστή της αμφιλεγόμενης επιλογής για τη Μικρασιατική εκστρατεία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter