Oscar 2021: Ανατροπές και εκπλήξεις στην τελετή του κορονοϊού

Oscar 2021: Ανατροπές και εκπλήξεις στην τελετή του κορονοϊού

Η μεγαλύτερη έκπληξη στα 93α βραβεία Όσκαρ ήταν η απώλεια του (μεταθανάτιου) βραβείου για τον Τσάντγουικ Μπόουζμαν που οδήγησε τον 84χρονο Άντονι Χόπκινς στο δεύτερο όσκαρ του, τριάντα ακριβώς χρόνια μετά από τον προσωπικό θρίαμβο του ως Χάνιμπαλ Λέκτερ.

Η χτεσινοβραδινή τελετή απονομής στο Λος Άντζελες πραγματοποιήθηκε χωρίς οικοδεσπότη (τρίτη συνεχόμενη χρονιά που συμβαίνει αυτό) με λίγους καλεσμένους και αυστηρή προσήλωση στα υγειονομικά μέτρα. Οι περσινοί νικητές είχαν τους ρόλους παρουσιαστών των φετινών υποψηφίων και έδιναν το βραβείο στον τελικό νικητή, στην ειδικά σχεδιασμένη σκηνή του σιδηροδρομικού σταθμού Union ενώ για πρώτη φορά υπήρχαν αρκετές συνδέσεις με πόλεις σε όλο τον πλανήτη, από το Λονδίνο και το Παρίσι μέχρι τη Σεούλ. Το σημείο αναφοράς φυσικά των 93ων Όσκαρ δεν είναι άλλο από τη νίκη της αμερικανοκινέζας Κλόι Ζάο που είδε το «Nomadland» της όχι μόνο να κερδίζει το βραβείο της καλύτερης ταινίας αλλά και την ίδια να γίνεται η δεύτερη μόλις γυναίκα στην ιστορία του θεσμού, μετά από την Κάθριν Μπίγκελοου («The Hurt Locker») που αποσπά τον τίτλο στην κατηγορία της καλύτερης σκηνοθεσίας.

Κι αν η διπλή νίκη της Ζάο ήταν πάνω-κάτω αναμενόμενη, δεν συνέβη το ίδιο και στις ερμηνείες όπου έγινε κυριολεκτικά το έλα να δεις. Το αδιαφιλονίκητο λόγω συνθηκών (κι όχι τόσο λόγω επίδοσης) φαβορί για τον Α αντρικό ρόλο, ο μακαρίτης Τσάντγουικ Μπόουζμαν, δεν κέρδισε το βραβείο οπότε η βραδιά στερήθηκε την πιο συγκινητική ίσως στιγμή της. Για την ίδια ταινία, το «Ma Rainey’s Black Bottom» δηλαδή, η -επίσης πρώτο φαβορί ύστερα κι από τη βράβευση της από την Ένωση Αμερικανών Ηθοποιών – Βαϊόλα Ντέιβις έζησε την πίκρα της αρνητικής έκπληξης. Νικητές στις δύο κατηγορίες ήταν δύο ηθοποιοί σταρ, η Φράνσις Μακ Ντόρμαντ και ο Άντονι Χόπκινς, που κουβαλούν κάτι από… Χόλιγουντ, θυμίζοντας χρυσές στιγμές από την οσκαρική ιστορία. Ήταν λογικό και αναμενόμενο το Χόλιγουντ να επιδιώκει να λάμψει με κάθε τρόπο στην πιο σεμνή και άχρωμη κατά πολλούς τελετή στην ιστορία της αμερικανικής βιομηχανίας του θεάματος.

Η Φράνσις Μακ Ντόρμαντ που κέρδισε το όσκαρ Α γυναικείου ρόλου με το το «Nomadland» έγραψε ιστορία ως η μοναδική ηθοποιός που έχει προταθεί 3 φορές στην συγκεκριμένη κατηγορία και το έχει κατακτήσει και τις τρεις! Τα άλλα δύο όσκαρ της ήταν με το «Φάργκο» το 1997 και το «Οι τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι» το 2018, ενώ έχει προταθεί άλλες τρεις φορές για το βραβείο Β ρόλου («Ο Μισισιπής καίγεται», «Almost famous», «North Country») χωρίς όμως να το κερδίσει ποτέ. Επίσης με τη διπλή νίκη της (ήταν μια από τις παραγωγούς του το «Nomadland») έγινε η πρώτη ηθοποιός που το κατορθώνει αυτό στην 93χρονη ιστορία του θεσμού. Ο Άντονι Χόπκινς έφτασε στο δεύτερο Όσκαρ του τριάντα χρόνια μετά την «Σιωπή των αμνών» προσφέροντας την πιο ολοκληρωμένη ερμηνεία της χρονιάς στον συγκινητικό «The father» του Φλόριαν Ζέλερ.

Μικροεκπλήξεις είχαμε και στα σενάρια, με το «The father» των Φλόριαν Ζέλερ-Κρίστοφερ Χάμπτον να προσπερνά στην τελική ευθεία το «Nomadland» στην κατηγορία των διασκευών ενώ το πρωτότυπο σενάριο του Σόρκικ για τη «Δίκη των 7 του Σικάγο» ηττήθηκε από το «Promising young woman» και της πρωτοεμφανιζόμενης Έμεραλντ Φένελ. Πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες μέρες για τα Black Oscar αλλά οι φήμες για σαρωτικές νίκες των αφροαμερικανών δεν επιβεβαιώθηκαν και ο μόνος που έσωσε την παρτίδα ήταν ο Ντάνιελ Καλούγια του «Judas and the Black Messiah» που κέρδισε το β αντρικό ρόλο και στον ευχαριστήριο λόγο του ευχαρίστησε τους γονείς του που έκαναν σεξ! Δυστυχώς από τις ταινίες που πρωταγωνίστησαν στα φετινά όσκαρ, το «Judas and the Black Messiah» που περιγράφει την αληθινή ιστορία του ηγέτη των «Μαύρων πανθήρων» Φρεντ Χάμπτον είναι το μόνο που δεν έχει εξασφαλίσει ελληνική διανομή.

Η μεγαλύτερη απορία όλων από την χτεσινή τελετή αφορά στην σειρά παρουσίασης των βραβείων. Μέχρι και…χτες λοιπόν ως είθισται το πιο σημαντικό βραβείο, εκείνος της καλύτερης ταινίας, ήταν πάντα εκείνο που έκλεινε τη βραδιά. Για κάποιο λόγο που κανείς δεν κατάλαβε (ένα αφιέρωμα στον Μπόουζμαν ίσως με την βεβαιότητα πως εκείνος θα κέρδιζε το όσκαρ;) το βραβείο εκείνο προηγήθηκε της απονομής των κορυφαίων πρώτων ερμηνειών.

Διαβάστε επίσης: ΟΣΚΑΡ: Εντυπωσίασαν με τις εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί (Photos)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter