Οσμάν Καβαλά: Παραμένει στις τουρκικές φυλακές χωρίς δίκη παρά την κατακραυγή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Οσμάν Καβαλά: Παραμένει στις τουρκικές φυλακές χωρίς δίκη παρά την κατακραυγή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ζήτησε ήδη από τα τέλη του 2019 την απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει βάσιμη υποψία ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα, κρίνοντας πως η κράτησή του έχει σκοπό τη φίμωσή του, η τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε την Δευτέρα, την παράνομη παράτασή της, η οποία ήδη, παράνομα, έχει ξεπεράσει τα τέσσερα έτη σε διάρκεια, χωρίς να έχει δικαστεί.

Το δικαστήριο, κατά πλειοψηφία μάλιστα, όρισε ότι ο Καβάλα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή όσο διαρκεί η δίκη του. Όρισε την επόμενη ακροαματική διαδικασία για τις 21 Φεβρουαρίου και είπε πως η κράτησή του θα αξιολογηθεί εκ νέου στις 13 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Καβάλα συνελήφθη στις 18 Οκτωβρίου 2017.

Η Έμα Σίνκλερ-Γουέμπ από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) έγραψε στο Twitter πως το Συμβούλιο της Ευρώπης έδωσε στην Τουρκία μια τελευταία ευκαιρία να απελευθερώσει τον Τούρκο ακτιβιστή πριν από τη σύνοδό του στις 2 Φεβρουαρίου, κατά την οποία θα στείλει την υπόθεση ξανά στο ΕΔΔΑ, ξεκινώντας τις διαδικασίες.

Σημειώνεται πάντως, ότι ο 64χρονος Καβάλα δικάζεται μαζί με 51 άλλους σε ένα συνδυασμό τριών ξεχωριστών υποθέσεων για τις διαδηλώσεις του 2013 και την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 εναντίον του Ερντογάν και της κυβέρνησής του.

Ο Ερντογάν απείλησε τον Οκτώβριο να απελάσει τους πρεσβευτές δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Γαλλία, που επανέλαβαν την απόφαση του ΕΔΔΑ για την απελευθέρωση του Καβάλα.

Το 2020, απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για τις διαδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα το 2013 με επίκεντρο το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο η απόφαση ανατράπηκε πέρυσι και συνδυάστηκε με κατηγορίες, σε μια άλλη υπόθεση που έχει σχέση με μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, με τον ίδιο να αρνείται τις κατηγορίες.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter