Όταν η αγορά ζητάει κρατικοποίηση τράπεζας

Όταν η αγορά ζητάει κρατικοποίηση τράπεζας

Η κρίση λόγω της επιδημίας του κορονοϊού που κτυπάει την ελληνική οικονομία έχει αρχίσει πλέον να την αισθάνεται με πολύ οδυνηρό τρόπο η αγορά.

Μετά από δυόμιση μήνες καραντίνας η προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να τα ανοίξει όλα αίροντας τους περιορισμούς σε όλους τους τομείς για να μπορέσει να επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία, φαίνεται ότι πέφτει στο κενό.

Τα ελάχιστα μέτρα πού έλαβε το οικονομικό επιτελείο της πλατείας Συντάγματος αποδεικνύονται ότι δεν είναι ούτε ασπιρίνη σε ετοιμοθάνατο.

Η ανεργία αυξάνεται ανεξέλεγκτα και οι προοπτικές είναι ακόμη δυσμενέστερες. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ζουν δραματικές στιγμές καθώς λόγω έλλειψης ρευστότητας η μία στις επτά δεν θα ανοίξει καθόλου, ενώ οι υπόλοιπες θα δουλεύουν με πολύ χαμηλούς ρυθμούς και πολύ λιγότερο προσωπικό.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το κομβικό σημείο της επιδείνωσης της κρίσης. Οι τράπεζες ζητούν ακόμη περισσότερα από πριν εχέγγυα για να χορηγήσουν έστω και ολιγόποσα δάνεια. Ο εμφανιζόμενος ως υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης παρακαλάει καθημερινά τα τραπεζικά ιδρύματα να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους αλλά αυτά τον αγνοούν.

Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, που μόνο φίλο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί κανείς να τον πει, εκθειάζει τον Αλέξη Τσίπρα για την πρότασή του να υπάρχει μια μη επιστρεπτέα προκαταβολή στις επιχειρήσεις ενώ σχεδόν εκλιπαρεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες να χαλαρώσουν τα κριτήρια.

Προβαίνει μάλιστα σε μια πρόταση που μάλλον φέρνει ζαλάδα στους κυβερνώντες καθώς ζητά για να ξεπεραστεί η άρνηση αυτή να κρατικοποιηθεί η μια από τις συστημικές τράπεζες αναφέροντας «πρέπει να δώσουμε μία λύση στο πρόβλημα ειδάλλως θα πρέπει να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη εποπτεία του τραπεζικού συστήματος από την Πολιτεία, την κυβέρνηση αλλά και γενικότερα από το κράτος και αν δούμε ότι δεν πετυχαίνουμε ίσως βρεθεί ένας τρόπος τουλάχιστον μία από τις τέσσερις τράπεζες να κρατικοποιηθεί».

Πρόταση που μοιάζει αν δεν ταυτίζεται με την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει μια αναπτυξιακή τράπεζα για να ξεφύγει από τον κλοιό των τεσσάρων αδελφών. Προσπάθησε να δημιουργήσει μια αναπτυξιακή τράπεζα η οποία θα είχε σαφή στόχο και συγκεκριμένη αποστολή με διαφάνεια και λογοδοσία και με κριτήρια αποδοτικότητας. Μια τράπεζα που στόχο δεν θα είχε τη μεγιστοποίηση του κέρδους αλλά τη βοήθεια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κατακλυζόταν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Δέκα μόλις μήνες μετά έρχεται η ίδια η αγορά, στην οποία ομνύει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, να ζητήσει ακριβώς ότι προσπάθησε να δημιουργήσει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Να δούμε θα την ακούσει ο φανατικά νεοφιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτάκης;

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter