Όταν η Δικαιοσύνη… βιάζεται

Όταν η Δικαιοσύνη… βιάζεται

Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, είναι από τους άσπονδους φίλους του Documento και του Hot Doc. Μετά τον αποθανόντα Ανδρέα Βγενόπουλο, είναι ο πρώτος μαζί με τον Άδωνη Γεωργιάδη σε διώξεις εναντίον μας. Παρότι Υπουργός και μάλιστα Δικαιοσύνης, όσες φορές έχουμε γράψει γι αυτόν (ανακριβές πόθεν έσχες, απονομή χάριτος σε εμπόρους ναρκωτικών κλπ) επέλεξε αντί των απαντήσεων, το δρόμο των μηνύσεων και των αγωγών.

Για λόγους έστω τακτ, θα έπρεπε να αποφύγει αυτό το δρόμο, πόσο μάλλον όταν υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθεί πως έτσι, ποντάρει στην εύνοια παλιών του συναδέλφων και υφισταμένων του. Σε κάθε περίπτωση, εκ των πραγμάτων τέτοιες δίκες είναι άνισες και δεν έχουν ως μοναδικό κριτήριο την απονομή δικαιοσύνης.

Σήμερα λοιπόν εκδικαζόταν μια από τις μηνύσεις του Χαράλαμπου Αθανασίου εναντίον του Documento. Επειδή όμως υπήρχε κώλυμα στο πρόσωπο του συνηγόρου της εφημερίδας, ζητήθηκε αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης. Στο αίτημα του Documento συμφώνησε όπως ήταν λογικό ο Εισαγγελέας αφού η υπόθεση ήταν πρωτοείσακτη, δεν είχε ζητηθεί άλλη αναβολή και δεν υπήρχε και κίνδυνος παραγραφής.

Ο πρώην υπουργός όμως ο οποίος ήταν παρών, ζήτησε (όχι μόνο μέσω του δικηγόρου του αλλά και με παρέμβαση από το ακροατήριο) να μην αναβληθεί η δίκη αλλά να διακοπεί. Δηλαδή να καταγραφεί πως ξεκινάει και να συνεχιστεί άλλη μέρα με την ίδια σύνθεση. Παρότι η απόφαση για την αναβολή ήταν εύκολη για το δικαστήριο αφού υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις αναβολής, διέκοψε τη συνεδρίαση και χρειάστηκαν 20 λεπτά για να αποφασίσει τελικώς την αναβολή και όχι τη διακοπή. Το επίσης ενδιαφέρον είναι πως η δίκη προσδιορίστηκε σε ένα μόλις μήνα, πράγμα που δεν είναι και τόσο συνηθισμένο για υποθέσεις που δεν κινδυνεύουν με παραγραφή. Συμμερίστηκε δηλαδή τη βιασύνη του κυρίου Αθανασίου και πρώην συναδέλφου και πολιτικού προϊσταμένου.

Έχει επίσης σημασία μια ακόμη λεπτομέρεια. Πρόεδρος του δικαστηρίου (ο οποίος ακολούθησε τη συγκεκριμένη διαδικασία και όχι την απλή και αυτονόητη νομικά) ήταν ο Γιώργος Κασσίμης. Πρόκειται για τον Ανακριτή ο οποίος είχε επικριθεί σκληρά από τον Κώστα Βαξεβάνη, (διαβάστε εδώ https://www.koutipandoras.gr/article/eisaste-kratos-toy-psomiadi ) γιατί διαφώνησε με την προφυλάκιση του Μάκη Ψωμιάδη. Ο Κασσίμης είχε διαφωνήσει με την Εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου και τον άφησε ελεύθερο, παρότι στο παρελθόν είχε διαφύγει της σύλληψης, ήταν δηλαδή ήδη ύποπτος φυγής. Μετά από τη διαφωνία Κασσίμη, ο Ψωμιάδης διέφυγε στα Σκόπια διαψεύδοντας πρακτικά πλέον τον Ανακριτή και την απόφασή του.

Για κάποιο λόγο ο Αθανασίου ήθελε να γίνει οπωσδήποτε η δίκη με κατηγορούμενο τον Κώστα Βαξεβάνη, από τον δικαστή τον οποίο είχε κρίνει ως δημοσιογράφος. Μπορεί όλα αυτά να είναι τυχαία, αλλά δημιουργούν ένα κλίμα δυσπιστίας για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνη και κάνουν δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ βιασύνης και βιασμού. Το «η Δικαιοσύνη βιάζεται» λοιπόν θέλει μια κάποια προσοχή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter