Όταν η Ελλάδα ήταν ένα βήμα μπροστά από τους Τούρκους

Όταν η Ελλάδα ήταν ένα βήμα μπροστά από τους Τούρκους

Ήταν Οκτώβριος του 2018 όταν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» αποπειράθηκε να παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα για να πραγματοποιήσει παράνομες σεισμικές έρευνες στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τότε, όμως, τα ακαριαία αντανακλαστικά πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας μετέτρεψαν το προκλητικό εγχείρημα των γειτόνων σε ένα αλησμόνητο φιάσκο που τσαλάκωσε το προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν.

Στον απόηχο της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, την παρέλευση του δεκαοκτάμηνου των τελευταίων Τούρκων αξιωματικών που δεν είχαν αφεθεί ελεύθεροι αλλά και των δηλώσεων στελεχών της ΝΔ που πίστευαν «περισσότερο τον Ερντογάν από τον Τσίπρα», το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» απείλησε έμπρακτα την ελληνική κυριαρχία. Η απάντηση, ωστόσο, του ελληνικού ναυτικού είχε προετοιμαστεί πολύ πριν πάρει μπρος η προπέλα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου.

Κατά τις πληροφορίες του documentonews.gr, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε στο έπακρο τις πληροφορίες που είχαν συλλέξει οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας αναφορικά με το σχέδιο των γειτόνων. «Εμείς δεν παρακολουθούσαμε τους μέσα, αλλά τους έξω» επισήμανε με νόημα καλά πληροφορημένη πηγή.

Παράλληλα, ο τότε πρωθυπουργός έστειλε ένα σαφές μήνυμα ετοιμότητας για όλα τα ενδεχόμενα στον τούρκο Πρόεδρο, συγκαλώντας ΚΥΣΕΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε προσεκτικά τις εισηγήσεις των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα να εκφραστεί ατύπως η θέση ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη ακόμα και για βύθιση του ερευνητικού. Για την ιστορία, ανάλογες δημοσιογραφικές πληροφορίες και ρεπορτάζ ακόμα και φίλιων Μέσων προς τη ΝΔ δεν διαψεύστηκαν ποτέ ούτε από την τότε ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, ούτε από την τότε κεφαλή του ΥΠΕΞ.

Αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών ήταν η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» από κοινού με μία κανονιοφόρο να πλεύσουν σε περιοχή πλησίον του Καστελόριζου αρκετά εικοσιτετράωρα πριν φανεί στον ορίζοντα το «Μπαρμπαρός». Η κίνηση αυτή αποτέλεσε επί της ουσίας «τακτικό πλεονέκτημα» για τις ελληνικές δυνάμεις, αφού οι γείτονες πιάστηκαν εξαπίνης. «Τους πιάσαμε στον ύπνο» σχολιάζει πηγή με γνώση των γεγονότων η οποία βλέπει την ελληνική κυβέρνηση σήμερα να είναι, δυστυχώς, ένα βήμα πίσω από την Τουρκία. Εκφράζει δε τον προβληματισμό της για τον ερασιτεχνισμό που επιδεικνύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με φόντο τα εξοπλιστικά.

«Τι συμβαίνει με τις φρεγάτες;»

Η εν λόγω πηγή διερωτάται τι έχει συμβεί τελικά με την παραγγελία των φρεγατών, αφού κατά τα φαινόμενα η Αθήνα αποφάσισε να «παγώσει» -έως και να ματαιώσει- την παραλαβή των δύο γαλλικών φρεγατών. «Μαθαίνουμε ότι στην πρόσφατη συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με τον γάλλο πρεσβευτή, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε αδυναμία καταβολής του τιμήματος για την παραλαβή των δύο φρεγατών» αναφέρει η πηγή και κάνει λόγο για μνημειώδη αβελτηρία που δύναται να προκαλέσει επιπτώσεις στις ελληνογαλλικές σχέσεις. Υποστηρίζει, επίσης, ότι με ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης εκτοξεύθηκε το τίμημα για τις δύο φρεγάτες, με το ΥΠΟΙΚ -σύμφωνα με τα λεγόμενά της πηγής- να αποδίδει το «φρένο» στην παραλαβή των φρεγατών στην απόφαση του… ΣτΕ για τα αναδρομικά.

Κατά την ίδια πηγή, όλα τα μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας έχουν συμφωνηθεί και δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Πρώτον, η αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και, δεύτερον, η αναβάθμιση των F-16» επισημαίνει, ενώ επιρρίπτει όλες της ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση για την «παρωδία» με τις γαλλικές φρεγάτες. «Η κυβέρνηση έφτασε σε δυσθεώρητα ποσά το κόστος των φρεγατών, παραγγέλλοντας πανάκριβο εξοπλισμό, και τώρα διαμηνύει ότι δεν δύναται να πληρώσει…» καταλήγει με νόημα. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter