Αυτοδιαψεύδεται και εκτίθεται

Όταν η Καθημερινή εκστασιαζόταν με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Ελληνικού

Υπάρχουν αρχαία στο Ελληνικό; Σύμφωνα με την Καθημερινή του 2017, όχι. Σύμφωνα με την Καθημερινή του 2003, ναι. Γιατί μπορεί μεν τις τελευταίες εβδομάδες να είδαμε την εφημερίδα του συγκροτήματος Αλαφούζου να ξιφουλκεί κατά των αρχαιολόγων και του υπουργείου Πολιτισμού, κατηγορώντας τους ότι «ανακάλυψαν αρχαία στο Ελληνικό», δεν ίσχυε όμως το ίδιο το μακρινό 2003.

Τα τότε πρόσφατα εγκαίνια του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας στα Σπάτα και η συνακόλουθη ερήμωση της περιοχής του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό είχαν πυροδοτήσει τη συζήτηση για το τι μέλει γενέσθαι με το εν λόγω «φιλέτο», με την άποψη ότι στον χώρο πρέπει να μετατραπεί μητροπολιτικό πάρκο να κερδίζει έδαφος. Στο πλαίσιο αυτό οι αρχαιότητες της περιοχής άνοιγαν ένα παράθυρο σε ένα ξεχασμένο παρελθόν, που είχε θαφτεί κάτω από τους τόνους τσιμέντο του πολύβουου αεροδρομίου.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά έχουν αλλάξει πολλά και πλέον για κάποιους οι αρχαιότητες της περιοχής αντιμετωπίζονται ως εμπόδιο στις επενδύσεις. Έτσι λοιπόν η Καθημερινή, «ξεχνώντας» τα ίδια της τα ρεπορτάζ, εμφανίζεται «έκπληκτη» από την ανακάλυψη αρχαιοτήτων στο Ελληνικό. «Οι ενέργειες του υπουργείου Πολιτισμού εκτιμάται πως απειλούν την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς, εάν προχωρήσει ο χαρακτηρισμός της συντριπτικής πλειονότητας της έκτασης ως αρχαιολογικής και των κτιρίων ως διατηρητέων, επέρχονται ουσιώδεις αλλαγές στα συμφωνηθέντα και υπογραφέντα μεταξύ επενδυτικού σχήματος και Δημοσίου. Μπορεί να ανακύψουν έτσι και αστικές ευθύνες για την πλευρά του Δημοσίου», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα του 2017.

Η σύγκριση των δύο δημοσιευμάτων του ίδιου εντύπου κάνει τις τελευταίες μέρες τον γύρο του διαδικτύου, με τους χρήστες τον social media να σχολιάζουν την εμφανή αντίφαση ανάμεσα στα δύο ρεπορτάζ. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.