Όταν η Κομισιόν είχε «αδειάσει» τον Μητσοτάκη για τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Όταν η Κομισιόν είχε «αδειάσει» τον Μητσοτάκη για τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Οι αντιδράσεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας για τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ήρθαν από την πρώτη στιγμή, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τις σημερινές κινήσεις της κυβέρνησης η οποία καταφεύγει σε νομικές μεθοδεύσεις για να καταφέρει να «ξηλώσει» τόσο την ίδια όσο και ολόκληρη την επιτροπή. 

Η Βασιλική Θάνου διορίστηκε νέα πρόεδρος της επιτροπής ανταγωνισμού το Δεκέμβριο του 2018. Τότε η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας ήταν άμεση και ανάμεσα στις ενέργειες στις οποίες προέβη προκειμένου να δείξει την έλλειψη αμεροληψία της επιτροπής ανταγωνισμού ήταν να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μια επιστολή διαμαρτυρίας προς την επίτροπο ανταγωνισμού Margrethe Vestager, στην οποία αν και της ζητούσε να πράξει τα δέοντα, δεν βρήκε και την ανάλογη στήριξη την οποία περίμενε.

Διαβάστε επίσηςΌταν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ωρύονταν πως είναι «αντισυνταγματική» η διακοπή της θητεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού εν τω μέσω της

Στην επιστολή η οποία βέβαια ουδέποτε δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Νέα Δημοκρατία παρά μόνο ως δελτίο τύπου, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμιζε την πρότερη υπηρεσία της κυρίας Θάνου ως Νομικής συμβούλου του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Πέρα όμως από την κυρία Θάνου, η επιστολή αναφερόταν και στον διορισμό της αντιπροέδρου της επιτροπής ανταγωνισμού κ. Νάκου, η οποία είχε διατελέσει νομική σύμβουλος του υπουργού Νίκου Παππά. (Διαβάστε εδώ την επιστολή του κ. Μητσοτάκη)

Την απάντηση της επιτρόπου ανταγωνισμού προς τον κύριο Μητσοτάκη την μάθαμε και πάλι από Δελτίο τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιδρά άμεσα σε οτιδήποτε άπτεται της ανεξαρτησίας των εθνικών αρχών ανταγωνισμού και ειδικά σε προσπάθειες της εκάστοτε κυβέρνησης να ελέγξουν την τοπική Εθνική επιτροπή ανταγωνισμού, σε αυτή την περίπτωση το μόνο που έκανε ήταν να κλείσει ευγενικά την πόρτα στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας απλά ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελληνική επιτροπή ανταγωνισμού.

Μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση όχι απλά δεν αντέδρασε άμεσα όπως πολύ θα ήθελε η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά αναγνώρισε επιπλέον ότι δεν τίθεται θέμα ανεξαρτησίας της επιτροπής ανταγωνισμού με τον διορισμό της κ. Θάνου. (Διαβάστε εδώ το δελτίο τύπου της Νέας Δημοκρατίας με το οποίο ενημερώθηκε η κοινή γνώμη για την απάντηση της επιτρόπου ανταγωνισμού)

Επιβεβαίωση του «αδειάσματος» του κ. Μητσοτάκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην προσπάθειά του να χαρακτηρίσει το διορισμό της κυρίας Θάνου ως επικίνδυνο για την αντικειμενικότητα της επιτροπής ανταγωνισμού αποτελεί και η επιστολή της Ευρωπαίας Επιτρόπου Μαργκρέτε Βεστάγκερ (Margrethe Vestager) στις αρχές Φεβρουαρίου του 2019 η οποία επιχείρησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους δίνοντας συγχαρητήρια στην κυρία Θάνου για το διορισμό της και φυσικά χωρίς να κάνει ουδεμία νύξη περί έλλειψης αντικειμενικότητας

Ακολουθεί το κείμενο αλλά και η επιστολή της επιτρόπου προς την κυρία Θάνου όπως αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα από την επιτροπή ανταγωνισμού 

«Αγαπητή κα Θάνου-Χριστοφίλου,

Θα ήθελα να σας εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Προέδρου της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στη θητεία σας.

Εκτιμώ την εποικοδομητική συμβολή της Αρχής σας και την καλή συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις άλλες εθνικές αρχές ανταγωνισμού του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανταγωνισμού, η οποία είναι πολύ σημαντική για τη διασφάλιση της συνεπούς εφαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ.

Έχω την πεποίθηση ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη γόνιμη συνεργασία που είχαμε μέχρι τώρα με την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού .

Ανυπομονώ να λάβω ενημέρωση για την εκδήλωση που σκοπεύετε να διοργανώσετε στην Αθήνα . Θα ήταν μεγάλη χαρά μου να μπορέσω να παρευρεθώ, εφόσον το επιτρέψουν οι λοιπές υποχρεώσεις μου.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter