Όταν η κυβέρνηση κάνει το ράσο σημαία

Όταν η κυβέρνηση κάνει το ράσο σημαία

Ο σφιχτός εναγκαλισμός της πολιτείας με την εκκλησία που προωθείται ασμένως από τη νέα διακυβέρνηση φουσκώνει τα πανιά του κοινωνικού συντηρητισμού.

Την επιστροφή στην κανονικότητα διατυμπάνιζε ότι θα επιφέρει στην ελληνική κοινωνία η ΝΔ όσο ήταν αξιωματική αντιπολίτευση και σαν έτοιμη από καιρό μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση έσπευσε να υλοποιήσει την εξαγγελία της. Χτίζεται λοιπόν μια «κανονικότητα» που, πέραν του δόγματος της «ασφάλειας» και άλλων, ενισχύει περαιτέρω την ισχύ της εκκλησίας και τον σφιχτό εναγκαλισμό της με την πολιτεία. 

Από τους πρώτους που συνάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός ήταν ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ απότοκο αυτής της συνάντησης ήταν η είδηση ότι θα πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων η συμφωνία που είχε συνομολογήσει ο αρχιεπίσκοπος με τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία αφορούσε μεταξύ άλλων τον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών.

Ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε ότι θα διασφαλιστούν πλήρως τα ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα των κληρικών καθώς και ότι θα επαναλειτουργήσει άμεσα η επιτροπή διαλόγου πολιτείας – εκκλησίας που θα αναλάβει να διευθετήσει και το ζήτημα της διδασκαλίας των θρησκευτικών. Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως έθεσε ως στόχο –εκ των πρώτων μαζί με το πανεπιστημιακό άσυλο– να γίνει το μάθημα των θρησκευτικών «πιο ελκυστικό για τους μαθητές» απευθύνοντας πρόσκληση διαλόγου σε ιεράρχες και ιεροδιδασκάλους για τη διαμόρφωση του περιεχομένου. 

Ολα αυτά σαν να μην έφτανε που η Ελλάδα είναι πλέον από τις λίγες χώρες όπου στον τίτλο του υπουργείου Παιδείας δεν υπάρχει η λέξη «έρευνα». Αλλωστε δεν φαίνεται τυχαίο ότι η Ιερά Σύνοδος συνεπικουρούμενη από τη νέα συντηρητική κυβέρνηση ανακοίνωσε την κήρυξη «ημέρας αγέννητου παιδιού»!

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που εξακολουθεί να είναι έρμαιο των συντηρητικών αντανακλαστικών της. Αντί δηλαδή η συζήτηση να επικεντρωθεί στην ουσιαστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των εφήβων –στην Ελλάδα η διδασκαλία του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής μπλοκάρει διαχρονικά λόγω των αντιδράσεων της εκκλησίας–, εξακολουθούν να τίθενται ζητήματα ψευδοηθικής. Στις ημέρες μας θα έπρεπε να είχαν ξεπεραστεί αυτά και η γυναίκα να θεωρείται υποκείμενο με δικαιώματα που ορίζει η ίδια το σώμα της και όχι «πλατφόρμα» υποδοχής του εμβρύου.

Δεν είναι όμως αυτά τα μόνα κρούσματα. Ο αρχιεπίσκοπος και οι ιεράρχες επέστρεψαν στο προεδρικό μέγαρο προκειμένου να ορκίσουν τη νέα κυβέρνηση και να αναδείξουν την περαιτέρω ενίσχυση της εκκλησίας. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνης Γεωργιάδης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους, εγκαινιάζοντας «μια σταθερή επικοινωνία με την Ιερά Επιστασία». 

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος δήλωσε ότι «η παρούσα κυβέρνηση και όταν ήταν στον χώρο της αντιπολίτευσης ποτέ δεν διαφοροποιήθηκε από τις επίσημες θέσεις της Ιεραρχίας». Ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος έστειλε επιστολή στον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Συρμαλένιο στην οποία τον νουθετεί να πάρει το μάθημα από την εκλογική νίκη της ΝΔ στην Τήνο, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανατρέψει νόμους του 2014 που ισχυροποιούσαν τη θέση της εκκλησίας και του ίδιου στο Πανελλήνιο Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Δύο πανεπιστημιακοί, ο Χάρης Αθανασιάδης και ο Γιώργος Πλειός, γράφουν στο Documento για τις παράπλευρες συνέπειες του νεοσυντηρητισμού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter