Όταν η ΝΔ κοιμήθηκε κυβέρνηση και ξύπνησε αντιπολίτευση (Ιστορικές photos)

Όταν η ΝΔ κοιμήθηκε κυβέρνηση και ξύπνησε αντιπολίτευση (Ιστορικές photos)

Ποιος είπε ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπορεί να είναι συναρπαστικές;

Οσο και αν οι πολίτες έχουν απαξιώσει κατά διαστήματα την πολιτική και τους πολιτικούς, όλοι μας έχουμε στηθεί μπροστά στις τηλεοράσεις με το που έκλεισαν οι κάλπες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατέβηκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν τη νίκη του κόμματος που υποστηρίζουν, ακόμη και αν δεν είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση!

Στην πρόσφατη πολιτική ιστορία οι εκλογές που καταγράφηκαν κυριολεκτικά ως θρίλερ ήταν αυτές της 9ης Απριλίου 2000. Δεν είναι τυχαίο ότι έμειναν στην ιστορία με μια πρόταση που αποτυπώνει με ακρίβεια όσα διαδραματίστηκαν: «Η Ελλάδα κοιμήθηκε με κυβέρνηση ΝΔ και ξύπνησε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ»!

Ολα έδειχναν –συμπεριλαμβανομένων και των δημοσκοπήσεων φυσικά– ότι θα κέρδιζε την εκλογική μάχη η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή, στην ηγεσία της οποίας είχε εκλεγεί τρία χρόνια νωρίτερα ως νέος… εθνάρχης, τουλάχιστον για τους ψηφοφόρους του κόμματος που ίδρυσε ο θείος του. Ισως όχι εύκολα, αλλά πάντως θα κέρδιζε. Αντίπαλός του ήταν ο ήδη «φθαρμένος» από την τετραετή διακυβέρνηση Κώστας Σημίτης.

Φτάνοντας στην Κυριακή των εκλογών, ακόμη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν πάψει να πιστεύουν ότι μπορεί να κερδίσουν ξανά. Κάτι που ενισχύθηκε από τα exit polls με το που έκλεισαν οι κάλπες, ενώ σχεδόν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έδιναν νίκη στη ΝΔ, με εξαίρεση τη Metron Analysis η οποία προειδοποιούσε τους νεοδημοκράτες να μην παίρνουν φόρα!

Πού να ακούσουν! Στελέχη, μέλη και πολίτες-ψηφοφόροι ξεχύθηκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας, κρατώντας μέχρι και… κηδειόσημα του ΠΑΣΟΚ! Και αν θαυμάζει κανείς την εφευρετικότητα των πολιτών, τι να πει για την πρεμούρα των στελεχών. Οπως ο Πέτρος Μαντούβαλος (ναι, εκείνος που καταδικάστηκε για το παραδικαστικό κύκλωμα), ο οποίος τότε ήταν σίγουρος ότι θα αναλάβει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Τέσσερις μοτοσικλετιστές και ένα περιπολικό κατέφτασαν στο πολιτικό του γραφείο στον Πειραιά για να τον συνοδέψουν μέχρι το μέγαρο της Κατεχάκη!

Εννοείται ότι ο Κ. Καραμανλής και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος έσπευσαν στα γραφεία της Ρηγίλλης, κάτω από τα οποία είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες «γαλάζιοι» οπαδοί πανηγυρίζοντας την επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία. Η δήλωση της νίκης που θα γινόταν από τον πρόεδρο ήταν ήδη έτοιμη…

Την ίδια ώρα, σχεδόν πένθιμο ήταν το κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη. Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν δηλώσεις και έμπαιναν κατηφή στα γραφεία. Μέχρι και ο «μάγος» των εκλογών Κώστας Λαλιώτης εμφανίστηκε χλωμός. Χλωμός αλλά ψύχραιμος και χαμογελαστός, να καλεί τον κόσμο να περιμένει τα τελικά αποτελέσματα γιατί «η νύχτα θα είναι μεγάλη», όπως προέβλεψε.

Δεν φαινόταν κάποια σημαντική αλλαγή μέχρι αργά, παρά μόνο όταν άρχισαν να ενσωματώνονται τα αποτελέσματα των μεγάλων περιφερειών και ειδικότερα της Β΄ Αθήνας. Μέσα σε μία ώρα όλα άλλαξαν! Το ΠΑΣΟΚ απείχε πλέον μερικές εκατοντάδες ψήφους από τη ΝΔ. Στη Χαριλάου Τρικούπη επέστρεψε η αισιοδοξία, ενώ στη Ρηγίλλης επήλθε αμηχανία έως και παγωμάρα.

Τα ξημερώματα της 10ης Απριλίου το ΠΑΣΟΚ ήταν πρώτο με μόλις 72.400 ψήφους διαφορά από τη ΝΔ! Οι περισσότεροι πολίτες, είτε δεξιοί είτε όχι, ήταν σοκαρισμένοι. Κοιμήθηκαν με κυβέρνηση ΝΔ και ξύπνησαν με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ!

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο άρχισαν να μιλούν για θεωρίες συνωμοσίας, αναφερόμενοι στον «ύποπτο ρόλο» του Κ. Λαλιώτη αλλά και σε παράνομες ελληνοποιήσεις. Παρ’ όλα αυτά, ήπιαν το πικρό ποτήρι και ο Κ. Καραμανλής αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ήττα του.

Ενα άλλο αξιοσημείωτο ήταν ότι οι εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 ήταν και οι τελευταίες που έβγαλαν κυβέρνηση τετραετίας. Ο τότε δικομματισμός συγκέντρωσε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά του, αφού συνολικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από τις 6.868.011 έγκυρες ψήφους έλαβαν τις 5.942.792 (86,53%, το ΠΑΣΟΚ 43,79% και η ΝΔ 42,74%).

Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter