Όταν η Δικαιοσύνη δείχνει αργά αντανακλαστικά για κρατούμενο με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα

Όταν η Δικαιοσύνη δείχνει αργά αντανακλαστικά για κρατούμενο με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα

Μία χαρακτηριστική υπόθεση όπου η Δικαιοσύνη επιδεικνύει αργά αντανακλαστικά, σε ότι αφορά κρατούμενο με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα δημοσιεύει σήμερα το documentonews.gr. Πρόκειται για κρατούμενο του ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού, ο οποίος, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα, αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, ενώ σύμφωνα με το δικηγόρο του Νίκο Ρουσσόπουλο έχει προβεί σε απόπειρες αυτοκτονίας. Ο κρατούμενος έχει καταθέσει μέσω του συνηγόρου του αίτηση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά για υφ’ όρων απόλυσης από τις 5 Μαΐου. Ωστόσο τέσσερις μήνες μετά ο αρμόδιος εισαγγελέας ακόμη δεν έχει καταθέσει την εισήγησή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο.

Όπως επισημαίνεται στην αίτηση αποφυλάκισης, τον Μάιο του 2014 το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καβάλας καταδίκασε τον συγκεκριμένο κρατούμενο πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 16 ετών για τα αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της παράνομης οπλοφορίας και της οπλοχρησία. Κατά της πρωτόδικης απόφασης ασκήθηκε έφεση και εκδόθηκε υπ’ αριθμόν 34/2020 απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Θράκης με την οποία η πρωτόδικη ποινή μειώθηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 10 ετών και τεσσάρων μηνών. Ο κρατούμενος ξεκίνησε να εκτίει την ποινή του το Σεπτέμβριο του 2015. Στις 18 Αυγούστου του 2017 αποφυλακίστηκε με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ροδόπης. Για την «υφ’ όρον απόλυση του κρατουμένου» ελήφθη υπ ‘οψιν πιστοποιητικό αναπηρίας που του δόθηκε από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης του υποκαταστήματος ΚΕΠΑ. Σύμφωνα με αυτή ο κρατούμενος έπασχε από «αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας και από αγοραφοβία με διαταραχή πανικού, με το ποσοστό της αναπηρίας να ανέρχεται σε 67%». Μετά την αποφυλάκιση του, όπως επισημαίνεται στην αίτηση απόλυσης που κατέθεσε, η υγειονομική επιτροπή απεφάνθη και πάλι. Αυτή τη φορά έκρινε πως «ο κρατούμενος πάσχει από διπολική διαταραχή με το ποσοστό αναπηρίας του επίσης να ανέρχεται σε 67%».

Ξανά στη φυλακή αλλά στο ψυχιατρείο Κορυδαλλού

Τον Ιανουάριο του 2021 ο κρατούμενος συνελήφθη και πάλι, καθώς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ροδόπης έκρινε με βούλευμα που εξέδωσε ότι η υφ΄όρον απόλυσή θα πρέπει να ανακληθεί και να συνεχίσει να εκτίει το υπόλοιπο της ποινής του.

Έκτοτε ο κρατούμενος βρίσκεται στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. Στις 5 Μαΐου κατέθεσε αίτηση υφ’ όρων απόλυσης προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά διά του συνηγόρου του, Νίκου Ρουσόπουλου. Στην αίτηση επικαλείται τα ψυχιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει καθώς επίσης και έγγραφα που το πιστοποιούν. Μάλιστα μαζί με την αίτηση κατέθεσε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά και φωτογραφίες όπου ο κρατούμενος φέρεται να έχει προκαλέσει εγκαύματα με τσιγάρο στο στέρνο του.

«Αιτούμαστε προς τον αξιότιμο Εισαγγελέα να πράξει τα δέοντα προκειμένου να διασφαλιστεί η σωματική και πνευματική ακεραιότητα του αιτούντος» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στη σχετική αίτηση. Μέχρι και σήμερα όμως, τέσσερις μήνες μετά την κατάθεση αίτησης, ο αρμόδιος εισαγγελέας δεν έχει καν καταθέσει την εισήγηση του προς το Δικαστικό Συμβούλιο.

Νίκος Ρουσσόπουλος, δικηγόρος: Αργή λειτουργία της Δικαιοσύνης

Σε δήλωσή του στο documentonews.gr, ο συνήγορος του κρατούμενου, Νίκος Ρουσσόπουλος κάνει λόγο για «αργή λειτουργία της Δικαιοσύνης, ενώ επισημαίνει πως ο πελάτης του αντιμετωπίζει «σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα με απόπειρες αυτοκτονίας»

«Πρόκειται για μια περίπτωση που δυστυχώς η αργή λειτουργία της Δικαιοσύνης παραβιάζει τα δικαιώματα κρατουμένων όταν μία αίτηση που έχει υποβληθεί το Μάιο φτάνει Σεπτέμβριος και δεν έχει ασχοληθεί κανείς με όσα αναφέρονται σε αυτήν και ο συγκεκριμένος κρατούμενος έχει εκτίσει την ποινή του. Είναι ένας άνθρωπος με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα με απόπειρες αυτοκτονίας και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού δυστυχώς τα καταστήματα κράτησης όπως και τα νοσηλευτικά ιδρύματα δυστυχώς δεν πλησιάζουν καν τα ευρωπαϊκά στάνταρντ» τονίσει ο δικηγόρος Ρουσσόπουλος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter