Όταν η ΕΛ.ΑΣ συγκαλύπτει πειθαρχικά αδικήματα αστυνομικών και ρατσιστικές συμπεριφορές

Όταν η ΕΛ.ΑΣ συγκαλύπτει πειθαρχικά αδικήματα αστυνομικών και ρατσιστικές συμπεριφορές

Συνεχίζεται η προσπάθεια συγκάλυψης στην ΕΛ.ΑΣ των πειθαρχικών ευθυνών αστυνομικών για το πρωτοφανές περιστατικό στο Α.Τ. Ομονοίας όπου είχε κακοποιηθεί μία γυναίκα ΑΜΕΑ με ψυχιατρική πάθηση, ενώ παράλληλα είχε συλληφθεί παράνομα  και κακοποιηθεί και ο νομικός σύμβουλος της εφημερίδας Documento, Γιάννης Απατσίδης, επειδή κατήγγειλε το περιστατικό.

Όπως έχει γραφτεί, η πειθαρχική διοικητική εξέταση που είχε διενεργηθεί σε βάρος του Κωνσταντίνου Τσάφου, ενός εκ των πρωταγωνιστών αστυνομικών στο Α.Τ. Ομόνοιας,τέθηκε στο αρχείο από τον Διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγο Πέτρο Τζεφέρη, με βάση ένα προκλητικό πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ που ουσιαστικά έβγαζε «λάδι» το συγκεκριμένο αστυνομικό.

Στη συνέχεια βέβαια ο υποστράτηγος Τζεφέρης διέταξε μετά από δημοσιεύματα συμπληρωματική πειθαρχική διοικητική εξέταση, για να διερευνηθούν οι ευθύνες, μεταξύ άλλων, του Κωνσταντίνου Τσάφου, αφενός για  ρατσιστικές-ομοφοβικές του δηλώσεις    όπου μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την σύλληψη του δικηγόρου Απατσίδη, απολύτως ειρωνικά, ως «σχεδόν ρομαντική». Ωστόσο τόσο ο δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης όσο και οι μάρτυρες Ευάγγελος Τριάντης, δημοσιογράφος, και Μαρία Σπυράκη, Δικηγόρος, είχαν καταθέσει ενόρκως ότι η συμπεριφορά του συγκεκριμένου αστυνομικού σε βάρος του κ. Απατσίδη ήταν απολύτως βίαιη και απαράδεκτη.

Καθυστέρησε η έρευνα

Κανονικά η πειθαρχική διοικητική εξέταση θα έπρεπε σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕΛ.ΑΣ να είχε περατωθεί μέσα σε 3 μήνες. Την  έρευνα ανέλαβε ο Διοικητής του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας!, Κωνσταντίνος Ρέτσας. Ωστόσο η έρευνα καθυστέρησε περίπου έξι μήνες.

Κατά τη διάρκεια της πειθαρχικής έρευνας, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είχε ζητήσει να διερευνηθούν και άλλες πτυχές της υπόθεσης. Όπως για παράδειγμα , όπως ότι ο Τσάφος συμμετείχε ως πρωταγωνιστής σε βίντεο κλιπ της γνωστής τραγουδίστριας, Έλενας Παπαρίζου, για το τραγούδι Fiesta, ότι είχε χορηγό για την συμμετοχή του σε αθλητικές δραστηριότητες, και κυρίως για το ότι σε απολογητικό του υπόμνημα, χρησιμοποιούσε άκρως προσβλητικές και ρατσιστικές φράσεις, εναντίον του δικηγόρου Απατσίδη. Κάτι που σε ένα ευνομούμενο κράτος θα ήταν αρκετό για να τεθεί άμεσα εκτός υπηρεσίας και σε αναστολή άσκησης καθηκόντων.

Ξανά στα «μαλακά» ο αστυνομικός

Και αυτή τη φορά ο αστυνομικός Τσάφος έπεσε στα «μαλακά». Ο κ. Ρέτσας, έκρινε ότι ο Κωνσταντίνος Τσάφος είναι τελικά πειθαρχικά ελεγκτέος, με την κατώτερη ποινή του προστίμου των …100 ευρώ, μόνο γιατί παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Αντένα χωρίς την άδεια της υπηρεσίας του, και ότι δήθεν για το συγκεκριμένο θέμα δεν είχε διαταχθεί αρχικά Πειθαρχική Διοικητική Εξέταση  εναντίον του. Κατά τα λοιπά, τον έκρινε μη πειθαρχικά ελεγκτέο, καθότι, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσα, ναι μεν πιθανολογείται ότι όντως ο Τσάφος προέβη στις παραπάνω ρατσιστικές δηλώσεις, πλην όμως αυτό δεν επιβεβαιώθηκε, αφού ο …ίδιος το αρνείται, έστω κι εάν ο συντάκτης του άρθρου του αθλητικού σάιτ , στο οποίο είχε μιλήσει, το επιβεβαιώνει και ο Τσάφος ουδέποτε στράφηκε δικαστικά εναντίον του, και ότι σε κάθε περίπτωση το πειθαρχικό του αδίκημα έχει παραγραφεί, πάντοτε με υπαιτιότητα της ΕΛ.ΑΣ.. Σε ό,τι αφορά στην συμμετοχή του σε βίντεο κλιπ, αυτή έγινε, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσα, επειδή ζητήθηκε από τον ίδιο τον Τσάφο από την εταιρεία παραγωγής, αφιλοκερδώς, λόγω του ότι είναι φανατικός θαυμαστής της γνωστής αοιδού, Έλενας Παπαρίζου! Ενώ όσον αφορά στο ότι ο Τσάφος είχε χορηγό για τις αθλητικές του δραστηριότητες, ο κ. Ρέτσας αρκέστηκε σε διαβεβαίωση του ίδιου του χορηγού ότι δεν υπήρχε κάποιο χρηματικό αντάλλαγμα, αλλά δωρεάν παραχώρηση κάποιων προϊόντων – σκευασμάτων!. Ο άλλος δε αστυνομικός, που κρίθηκε ότι ευθύνεται για την μη αναζήτηση του δημοσιεύματος του παραπάνω αθλητικού σάιτ, το οποίο φερόταν ότι είχε αποσταλεί από τον Διοικητή της Δίωξης Εκβιαστών, κ. Νικόλαο Νταβαρίνο, αλλά εν τέλει ουδέποτε απεστάλη, χωρίς να ζητηθούν εξηγήσεις, γι’ αυτή την «αμέλεια», τιμωρήθηκε με το εξοντωτικό πρόστιμο (ιδιαίτερα τσουχτερό) των 50 ευρώ.

Ο Διοικητής του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας!, Κωνσταντίνος Ρέτσας άλλωστε είχε δείξει εξ αρχής τις προθέσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr όταν κάλεσε το δικηγόρο Απατσίδη για να του πάρει κατάθεση, προσπαθούσε να του υποβάλει απίστευτα προσβλητικές ερωτήσεις, δείχνοντας τις διαθέσεις του.

Καταστράφηκε ο φάκελος

Από τον φάκελο όμως της πειθαρχικής έρευνας, προκύπτει και κάτι πολύ σημαντικό, που αφορά πολλούς αστυνομικούς, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν από μεθοδευμένες τυχόν προσπάθειες ανωτέρων τους να τους παρουσιάσουν ψυχιατρικά ασταθείς, ή συγκαλύπτονται κατά την παραπομπή τους στην επιτροπή οπλισμού, ενώ είναι ψυχικά διαταραγμένοι. Ο παραπεμπτικός φάκελος του Διοικητή της υπηρεσίας τους, που είναι σφραγισμένος, και περιέχει, υποτίθεται, τις ποινικές και πειθαρχικές εμπλοκές τους, δεν τηρείται, ούτε στην επιτροπή οπλισμού, αλλ’ ούτε και στην υπηρεσία, που τους παραπέμπει, ή μάλλον τηρείται επιλεκτικά. Στην περίπτωση των εμπλεκόμενων αστυνομικών στο Α.Τ. Ομόνοιας από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι τα μέλη της επιτροπής οπλισμού έλαβαν γνώση των ποινικών και πειθαρχικών εκκρεμοτήτων τους, αφού ο σχετικός φάκελος καταστράφηκε (!) αλλ’ ούτε τηρείται στην ΓΑΔΑ.

Μάλιστα, επί πολλούς μήνες ο δικηγόρος, Γιάννης Απατσίδης, ζητούσε να λάβει γνώση του πορίσματος και της σκανδαλώδους απόφασης του προστίμου των 100 ευρώ, ωστόσο ο Πέτρος Τζεφέρης, που φέρει και την τελική ευθύνη γι’ αυτή την παρωδία πειθαρχικής διαδικασίας, αρνείτο να του απαντήσει.

Έτσι, αναγκάστηκε να επέμβει ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., και διατάχθηκε να χορηγήσει τα έγγραφα. Από αυτά σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr προέκυψε ότι ο κ. Τζεφέρης επί έναν ολόκληρο χρόνο περιέφερε την συγκεκριμένη πειθαρχική έρευνα, για να καταλήξει στα πρόστιμα των 100 και 50 ευρώ, και να μην τιμωρήσει ποτέ την ακραία ρατσιστική συμπεριφορά του κατώτερου αστυνομικού, Κωνσταντίνου Τσάφου, ο οποίος όλως περιέργως απολαμβάνει μίας ιδιαίτερης προστασίας και ασυλίας από τους ανωτέρους του. Παρόμοιες συμπεριφορές έχει επιδείξει η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και σε άλλες υποθέσεις, οι οποίες θα διερευνηθούν.

Η έρευνα της Εισαγγελίας

Πλέον τον λόγο έχει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία, σύμφωνα με νομικές πηγές, σύντομα θα αποφανθεί για την τύχη της ποινικής δικογραφίας σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών στο περιστατικό του Α.Τ. Ομόνοιας, η οποία εκκρεμεί από τον Οκτώβριο του 2019, με το πλέον συνταρακτικό στοιχείο της ενοχής τους το ίδιο το βίντεο του Α.Τ. Ομόνοιας, που κατασχέθηκε μετά από επιμονή του παθόντος δικηγόρου, και το οποίο  η ΕΛ.ΑΣ. προσπάθησε με νύχια και με δόντια να παραποιήσει, ενώ είναι ο πλέον αδιάψευστος μάρτυρας. Παράλληλα, διατάχθηκε πολύ σοβαρή έρευνα για την ευθύνη όλων των ανώτερων αξιωματικών, που ευθύνονται για την συγκάλυψη των πειθαρχικών ευθυνών των εμπλεκόμενων αστυνομικών.

Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Καραμαλάκης και ο Συνήγορος του Πολίτη πρέπει να παρακολουθήσουν στενά τέτοιου είδους παράνομες αστυνομικές πρακτικές και συγκαλύψεις, γιατί η χώρα μας κινδυνεύει να τιμωρηθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter