Όταν η «Καθημερινή» πανηγύριζε για την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά

Όταν η «Καθημερινή» πανηγύριζε για την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά

Άγχεται η «Καθημερινή» για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου. Ωστόσο, το όχι και τόσο μακρινό 2012, η ίδια εφημερίδα επικροτούσε τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

«Συνταγή αστάθειας από ΣΥΡΙΖΑ» είναι το κεντρικό χτύπημα του σημερινού φύλλου της εφημερίδας. Επικρίνοντας την αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα για το ενδεχόμενο ψήφου ανοχής από το ΜέΡΑ25, ο «φάρος» του αστισμού κρίνει ως ασταθές το συγκεκριμένο μοντέλο διακυβέρνησης «έναντι ενός σχήματος με σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Η εύκολη απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί προσωπικά στον Αλέξη Παπαχελά είναι πως η πλειοψηφία που εξασφάλισε η ΝΔ με 158 βουλευτές (χωρίς τις ανεξαρτητοποιήσεις Πάτση και Μπογδάνου) έδωσε τη δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον παρακολουθεί πότε μέσω Predator και πότε μέσω ΕΥΠ, χωρίς τόσο η «γαλάζια» Κ.Ο. να ζητά εξηγήσεις όσο και ο ίδιος να ψελλίζει λέξη.

Το θέμα μας, όμως, δεν είναι ο Αλ. Παπαχελάς, αλλά ο τρόπος που αντιμετώπισε η ίδια εφημερίδα μία προγενέστερη κυβέρνηση συνεργασίας. Την επομένη των εκλογών της 17ης Ιουνίου του 2012 η «Καθημερινή» κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Αποτέλεσμα ανάσα για τη χώρα – Σαφής επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας».

Στις 19 Ιουνίου, με τη διαδικασία των ερευνητικών εντολών να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η εφημερίδα που διακατέχεται από θεσμικό στρες για το σενάριο συγκρότησης προοδευτικής συγκυβέρνησης σημείωνε στο πρωτοσέλιδό της: «Σε τροχιά σχηματισμού κυβέρνησης – Σαμαράς και Βενιζέλος διαβουλεύονται».

Στις 20 Ιουνίου, με τις διαβουλεύσεις να δείχνουν πως οδηγούν στον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» ήταν: «Κλειδώνει η συμφωνία για κυβέρνηση». Ενδιαφέρον είχε και το «κύριο άρθρο» της εφημερίδας, το οποίο ζητούσε από τους πολιτικούς εταίρους «να διαθέσουν ό,τι καλύτερο έχουν στις τάξεις τους για τη στελέχωση της διοίκησης και της κυβέρνησης». Μάλιστα, ο συντάκτης ταύτιζε την πορεία της τρικομματικής με τα «συμφέροντα της χώρας».

Με τη φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά να έχει το χέρι στο Ευαγγέλιο κυκλοφόρησε και το φύλλο της 21ης Ιουνίου, με το «κύριο άρθρο» να χαρακτηρίζει θετικές τις πρώτες ενδείξεις της νέας κυβέρνησης, «ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το οικονομικό επιτελείο». «Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποτύχει και ο ιπρώτες εντυπώσεις θα είναι ασύλληπτα χρήσιμες, εντός και εκτός συνόρων» κατέληγε.

Τελικά, μήπως για την «Καθημερινή» το κριτήριο έγκρισης μίας κυβέρνησης συνεργασίας είναι η συμμετοχή της ΝΔ;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter