Η πρωτοφανής τρομοκρατική επίθεση μέσω ηλεκτρονικών συσκευών όπως βομβητές (pagers) και walkie talkie στον Λίβανο, η οποία ενορχηστρώθηκε από το Ισραήλ, φέρνει στο προσκήνιο την επίλεκτη μονάδα «8200» της Mossad, που όπως όλα δείχνουν βοήθησε στο να παγιδευτούν οι συσκευές των μελών της Χεζμπολάχ και πολιτών. Μάλιστα, είναι η ίδια μονάδα που έχει ρόλο και στο σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα, όπως έχει φέρει στο φως το Documento.
Συγκεκριμένα, στελέχη της μονάδας «8200» φαίνεται να βοήθησαν στη διάδοση του Predator στην Ελλάδα, όπως είχε αποκαλύψει το ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης, καθώς τον Ιούλιο του 2021 ένας πρώην λοχαγός της UNIT 81 ήρθε στην Αθήνα ως στέλεχος της Intellexa –η οποία έχει συσταθεί τον Μάρτιο του 2020– και το σύστηµα µπαίνει σε πλήρη λειτουργία.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: Διεθνές δίκτυο κατασκοπείας πίσω από το Predator με τις ευλογίες Μητσοτάκη
Ειδικότερα, το νήμα αρχίζει να ξετυλίγεται όταν «έσκασε» το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα με το «Predator». Το Predator αποτελεί ένα κακόβουλο λογισμικό που όµως συνδέεται µε την εταιρεία Intellexa και εκείνη με τη σειρά της συνδέεται µε το Μέγαρο Μαξίµου. Γεγονότα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να παρουσιάσει από διαφορετική… οπτική γωνία προκειμένου να δηµιουργεί την εντύπωση ότι από πίσω µπορεί να κρύβεται οποιοσδήποτε θέλει να παρακολουθήσει πολίτες ή και κρατικούς αξιωµατούχους.
Στην πραγµατικότητα η Intellexa είναι µια εταιρεία κατασκοπείας, η οποία φτιάχτηκε στα πρότυπα των µυστικών µονάδων «UNIT 81» και «UNIT 8200» των µυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ από πρώην στελέχη τους και επαφή µε κλειστό κύκλο της ΕΥΠ και αλληλοσυµπληρώνονται στην παρακολούθηση στόχων.
Πρακτικά στην Ελλάδα από το 2019 λειτουργεί ένα κατασκοπευτικό δίκτυο που εξυπηρετούσε εκτός από σκοπούς τρίτων (πάντα ενάντια στους κανόνες ασφάλειας της χώρας) και την ελληνική κυβέρνηση στις ανάγκες παρακολούθησης.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2010 έκαναν την εµφάνισή τους εταιρείες κυβερνοασφάλειας ισραηλινών συµφερόντων. Ιδρυτές και στελέχη τους υπήρξαν πρώην πράκτορες του Ισραήλ που εργάστηκαν σε συστήµατα ηλεκτρονικής κατασκοπείας. Οι εταιρείες αυτές εµφανίζονταν να έχουν δηµιουργήσει λογισµικό το οποίο θα έθεταν στην υπηρεσία της ασφάλειας κρατών και της αντιµετώπισης της τροµοκρατίας.
Σύντοµα αποκαλύφθηκε ότι µία από τις εταιρείες, η NSO, η οποία είχε δηµιουργήσει το λογισµικό Pegasus, στην πραγµατικότητα πουλούσε σε κυβερνήσεις, υπηρεσίες και ιδιώτες τη δυνατότητα παρακολούθησης αντιφρονούντων ή ανεπιθύµητων προσώπων. Θύµατα του Pegasus υπήρξαν πολιτικοί, δηµοσιογράφοι, ακτιβιστές και διαφωνούντες µε καθεστώτα.
Η NSO κατά τη γιγάντωσή της εξαγόρασε την εταιρεία του Ισραηλινού Ταλ Ντίλιαν. Ο Ντίλιαν υπήρξε µέλος της επίλεκτης και µυστικής οµάδας πολέµου Sayeret Matkal. Στην ίδια οµάδα υπηρέτησαν οι πρωθυπουργοί του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ και Μπενιαµίν Νετανιάχου. Ο Ντίλιαν µετά τη Sayeret Matkal υπηρέτησε στη µονάδα UNIT 81.
Πρόκειται για µυστικό τµήµα τεχνολογίας και ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων του ισραηλινού στρατού. ∆εν ασχολείτο τόσο µε τη συλλογή στρατιωτικών πληροφοριών όσο µε τη συλλογή πληροφοριών που θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν για να στρέψουν πολιτικά πρόσωπα σε συγκεκριµένες επιλογές µέσω εκβιασµών. Ευαίσθητα δεδοµένα και προσωπικά µυστικά Παλαιστίνιων αξιωµατούχων χρησιµοποιήθηκαν για να εκβιαστούν και να ταχτούν υπέρ συγκεκριµένων αποφάσεων που ήθελαν οι µυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.
Οι µέθοδοι αυτής της µονάδας, όπως και της αντίστοιχης UNIT 8200, «ιδιωτικοποιήθηκαν» και έτσι εταιρείες όπως η NSO πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε κυβερνήσεις. Σύµφωνα µε ξένους αναλυτές, η µέθοδος των εκβιασµών χρησιµοποιήθηκε έντονα στο Μεξικό µέσα από υλικό που κατέγραψε η εταιρεία.
Οταν η NSO και το λογισµικό Pegasus αποκαλύφθηκαν ένα νέο λογισµικό παρακολούθησης τηλεφώνων κάνει την εµφάνισή του. Είναι το Predator που κατασκευάζει η εταιρεία Intellexa του Ταλ Ντίλιαν. Ο Ντίλιαν κάνει την εµφάνισή του στην Κύπρο, απ’ όπου ύστερα από σχέσεις µε το κυβερνών κόµµα, τον ∆ηµοκρατικό Συναγερµό (∆ΗΣΥ), ξεκινά παρακολουθήσεις στην Κύπρο. Τον Νοέµβριο του 2019 η οµάδα του Ντίλιαν συλλαµβάνεται στο αεροδρόµιο της Λάρνακας να συλλέγει δεδοµένα επιβατών. Η υπόθεση καλύπτεται από τις αρχές της Κύπρου και ο Ντίλιαν αναζητά ευρωπαϊκή χώρα για να δηµιουργήσει έδρα της εταιρείας του. Μέσω προσωπικών σχέσεων µε το Μέγαρο Μαξίµου ο Ταλ Ντίλιαν συστήνει τον Μάρτιο του 2020 την εταιρεία Intellexa SA στην Ελλάδα.
Το deal µε τον Ντίλιαν και ο πράκτορας της UNIT 81
Η Intellexa ανοίγει πολυτελή γραφεία στην Ελλάδα. ∆ιαχειριστής της εταιρείας εµφανίζεται η πρώην σύζυγος του Ντίλιαν Σάρα Αλεξάνδρα Χάµου, η οποία κατοικεί στην Κύπρο. Από τη µητρική εταιρεία της ελληνικής Intellexa το στήσιµο του δικτύου, που σύντοµα θα γίνει ένα κατασκοπευτικό δίκτυο παρακολουθήσεων, αναλαµβάνουν η Εϊµαν Σεµάνα και ο Ισαάκ Ρούντι. Κάνουν τις συµφωνίες µε τους «ενδιαφερόµενους» Ελληνες και επιλέγουν το προσωπικό. Για την οργάνωση της επιχειρησιακής λειτουργίας του συστήµατος Predator φτάνουν στην Ελλάδα το 2020 ο Μπαρί Λαβί Γιάρντεν και τον Ιούλιο του 2021 ο Ερεζ Οφιρ. Ο δεύτερος δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε άγνωστο πρόσωπο. Είναι πρώην λοχαγός της UNIT 81, της µυστικής οµάδας ηλεκτρονικής κατασκοπείας.
Με την άφιξή του στην Ελλάδα ο Ερεζ δηµοσιοποιεί στο προφίλ του στο Linkedin ότι εργάζεται για µια «µυστική εταιρεία κυβερνοασφάλειας». Το γεγονός ότι µια εταιρεία που συνδέεται µε πράκτορες ξένης χώρας δραστηριοποιείται στην Αθήνα θα περίµενε κανείς να σηµάνει συναγερµό στην ΕΥΠ και την ελληνική κυβέρνηση. Οχι µόνο αυτό δεν συµβαίνει, αλλά τα πρόσωπα της εταιρείας έχουν εξαιρετικές σχέσεις µε παράγοντες του Μαξίµου, στους οποίους διαφημίζουν τις ικανότητες του συστήµατος Predator.
Οι Ισραηλινοί της Intellexa* και του Predator στην Ελλάδα (κάποιοι από αυτούς αποδεδειγμένα έχουν σχέση με τις μυστικές υπηρεσίες) |
Erez Offir Πρώην λοχαγός της Unit 81 στο Ισραήλ. Εργάζεται ως τεχνικός λογισμικού |
Hetzroni Eitan Shmuel Εργάζεται ως τεχνικός για λογισμικά της Apple |
Bari Lavi Yarden Πρώην διευθυντής της Y.B. L LTD με έδρα το Λονδίνο |
Hayot Roey Προγραμματιστής συστημάτων υπολογιστών |
Norich Ofer Προγραμματιστής συστημάτων υπολογιστών |
Veiner Amir Hay Προϊστάμενος πωλήσεων |
Einat Semana Μητρική εταιρεία |
Itai Rudi Μητρική εταιρεία |
* Ο πυρήνας της Intellexa περιλαμβάνει επίσης δώδεκα Ελληνες (ανάμεσά τους μία Ελληνίδα αλβανικής καταγωγής), τα ονόματα των οποίων είναι στη διάθεση της εφημερίδας |
Διαβάστε επίσης: