Όταν κυκλοφορούσαν… καμήλες στη Λαμία! (Photos)

Όταν κυκλοφορούσαν… καμήλες στη Λαμία! (Photos)

Στην ερώτηση αν υπήρχαν καμήλες στη Λαμία η απάντηση είναι ναι. Θα σας φανεί περίεργο διότι όλοι γνωρίζουμε ότι οι καμήλες ζουν κυρίως στις χώρες τις Αφρικανικής Ηπείρου. Γραπτά στοιχεία αλλά και σπάνιο οπτικό υλικό καταμαρτυρούν ότι καμήλες υπήρχαν και στην πόλη μας.

Μήπως δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι περιοχή έξω από τη Λαμία ονομάστηκε Καμηλόβρυση;

Στο παρακάτω σπάνιο παλιό στερεοσκοπικό καρτ ποσταλ βλέπουμε ένα καραβάνι καμηλών να εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα – Λαμία.

Τότε που τα κάρα ήταν λιγοστά και τα αυτοκίνητα δεν υπήρχαν το δύσκολο έργο της μεταφοράς πραγματοποιούνταν από μουλάρια, γαϊδούρια αλλά και καμήλες.

Μια γραπτή μαρτυρία που επιβεβαιώνει την ύπαρξή τους είναι αυτή του περιηγητή αλλά και ταυτόχρονα επιστήμονα Alfred Philippson.

Στην πιο κάτω φωτογραφία απεικονίζεται ο ίδιος και δίπλα η πόλη της Λαμίας.

Ο Alfred Philippson (1 Ιανουαρίου 1864 – 28 Μαρτίου 1953) συγκεκριμένα ήταν γεωγράφος και πανεπιστημιακός ο οποίος σπούδασε στα πανεπιστήμια της Βόννης και της Λειψίας γεωλογία, γεωγραφία, μεταλλειολογία κ.α. Παράλληλα δε έκανε αρκετά ταξίδια σε Ευρώπη και Ασία όπου μελέτησε διάφορες περιοχές τους, ανάμεσα σε αυτές και τη δική μας.

Συγκεκριμένα την περιοχή µας επισκέφτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1890, όταν κατασκευαζόταν ο σιδηρόδρομος. Στην αναφορά του δεν επικεντρώνεται μόνο στα οικονομικά, ιστορικά και πολεοδομικά στοιχεία της πόλης άλλα κάνει και αναφορά στην πανίδα της περιοχής σημειώνοντας την ύπαρξη πολλών καμηλών. 

Eπιμέλεια άρθρου: Βασίλης Μιχαλάκης

Πηγή kaliterilamia.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter