Οταν Μέρκελ, Φρεντέρικσεν περιμένουν τη σειρά τους

Οταν Μέρκελ, Φρεντέρικσεν περιμένουν τη σειρά τους

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρωτοτύπησε πάλι! Εστησε ολόκληρη επικοινωνιακή επιχείρηση γύρω από τα εµβόλια για «επιστροφή στην κανονικότητα», αλλά και έναν αγώνα δρόµου ηµετέρων για το ποιος θα εµβολιαστεί πρώτος. Η επικοινωνιακή διαχείριση φάνηκε από τη στιγµή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίστηκε από το Politico «Ελβις Πρίσλεϊ» επειδή θα έδινε το παράδειγµα στους πολίτες.

Λίγο πριν από την αυγή του 2021 έφτασε στον κόσµο το «ιερό δισκοπότηρο» των κυβερνήσεων για την αντιµετώπιση της πανδηµίας. Τα εµβόλια της Pfizer και της Moderna κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2 πήραν εγκρίσεις από ευρωπαϊκούς και αµερικανικούς οργανισµούς φαρµάκων. Σχεδόν όλες οι χώρες παρέλαβαν τις πρώτες δόσεις χωρίς ιδιαίτερες τυµπανοκρουσίες και φιέστες, ενώ η εµβολιαστική στρατηγική τους προτάσσει να καλυφθούν οι υγειονοµικοί και οι ευπαθείς οµάδες (γηροκοµεία κ.λπ.).

Φορτηγά και πτήσεις cargo σε όλο τον κόσµο έφτασαν αθόρυβα στους προορισµούς τους και το πολύτιµο φορτίο παραλήφθηκε από στελέχη των συστηµάτων υγείας. Μόνο στην Ελλάδα είδαµε σκηνές από κακοσκηνοθετηµένη ταινία δράσης για µια χούφτα δόσεις και την εποµένη να παραλαµβάνονται σχεδόν εκατονταπλάσιες µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας. Μόνο στην Ελλάδα των σχεδόν 1.800 χορηγηµένων δόσεων εµβολίων –σύµφωνα µε το ourworldindata.org που τρέχουν ερευνητές του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης, τη Σλοβακία των πάνω από 100 νεκρών τη µέρα και στις Φιλιππίνες µετέτρεψαν τον εµβολιασµό σε πάρτι πολιτικών.

Το σόου και το «άδειασµα»

Στη Σλοβακία η πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα εµβολιάστηκε την προηγούµενη Κυριακή, 27 ∆εκεµβρίου, µαζί µε τους υπουργούς ∆ικαιοσύνης, Πολιτισµού, Παιδείας, Αµυνας και Μεταφορών. Ακολούθησαν ο αρχηγός των ενόπλων δυνάµεων, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Βουλής και ο Σλοβάκος επίτροπος της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς!

Στις Φιλιππίνες κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης και ορισµένα µέλη της προσωπικής φρουράς του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε έχουν ήδη εµβολιαστεί, όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί σε συνέντευξη ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάµεων παραδέχτηκε ότι εµβολιασµοί έχουν γίνει και σε στρατιώτες, αρνούµενος όµως να αποκαλύψει τη µονάδα. Οπως ανέφερε, κρίθηκε ότι ανήκαν στην πρώτη γραµµή της µάχης. Αλγεινή εντύπωση για τους αθρόους εµβολιασµούς προκαλεί το γεγονός ότι ο επικεφαλής του οργανισµού τροφίµων και φαρµάκων της χώρας δήλωσε ότι η είδηση αυτή τον εξέπληξε καθώς η κυβέρνηση δεν έχει δώσει έγκριση για έκτακτη χρήση κανενός εµβολίου!

Το υπόστρωµα των εµβολιασµών παραγόντων έχει µια βάση: µπορεί να λειτουργήσει σε συµβολικό επίπεδο, ως αντίδοτο στο κλίµα δυσπιστίας που επικρατεί σε µερίδα της κοινωνίας σχετικά µε την αποτελεσµατικότητα και κυρίως την ασφάλεια του εµβολίου. Στη Γαλλία, ενδεικτικά, η δυσπιστία είναι µεγάλη: µόλις τέσσερις στους δέκα πολίτες εκδηλώνουν την επιθυµία να εµβολιαστούν. Η χώρα έχει συγκλονιστεί στο παρελθόν από τροµακτικά υγειονοµικά σκάνδαλα, όπως το µολυσµένο αίµα στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Εντούτοις κανείς πολιτικός δεν εµβολιάστηκε ως παράδειγµα. ∆εν ήταν καν παρόντες στους εµβολιασµούς µε τις ελάχιστες ποσότητες των πρώτων δόσεων.

Μάλιστα ενώ ήταν γνωστή η κυβερνητική εκµετάλλευση και το ανενδοίαστο ρεσάλτο στα εµβόλια στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε δηµοσίως ότι δεν θα εµβολιαστεί διότι δεν θέλει να κλέψει τη σειρά ενός πολίτη που έχει προτεραιότητα.

Εµφατική ήταν και η αντίδραση της πρωθυπουργού της ∆ανίας Μέτε Φρεντέρικσεν. Αρνήθηκε να εµβολιαστεί από τους πρώτους, ακόµη και για συµβολικούς λόγους, σηµειώνοντας ότι δεν ανήκει στις ευπαθείς οµάδες. Στο ίδιο µήκος κύµατος και η Γερµανίδα καγκελάριος στο τελευταίο πρωτοχρονιάτικο διάγγελµά της. Αφού άσκησε κριτική στους διόλου ευάριθµους στη χώρα της συνωµοσιολόγους, η Ανγκελα Μέρκελ επισήµανε µε νόηµα ότι θα εµβολιαστεί όταν έρθει η σειρά της.

∆ιαφωνίες και συµβολισµοί

Στις ΗΠΑ ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έκανε το εµβόλιο σε απευθείας τηλεοπτική µετάδοση δηλώνοντας ότι «δεν ένιωσε το παραµικρό». Ακολούθησαν ο εκλεγµένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του, καθώς και η εκλεγµένη αντιπρόεδρος Κάµαλα Χάρις. Ο απερχόµενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραµπ δεν πήρε το πράσινο φως από την ιατρική οµάδα του Λευκού Οίκου καθώς, όπως αναφέρεται στα αµερικανικά Μέσα, του έχει προσφέρει επαρκή προστασία η θεραπεία µε τα µονοκλωνικά αντισώµατα στην οποία υποβλήθηκε το φθινόπωρο.

Στη χώρα όπου έχουν ήδη χορηγηθεί σχεδόν 2,8 εκατ. δόσεις εµβολίων εµφανίστηκαν διαφωνίες στη στρατηγική. Ενώ οι οµοσπονδιακές αρχές κρίνουν ότι πρέπει να εµβολιαστούν πρώτα οι υγειονοµικοί και εργαζόµενοι σε υπηρεσίες πρώτης γραµµής, όπως σε σουπερµάρκετ και µεταφορές, αλλά και οι ηλικιωµένοι άνω των 75, οι πολιτειακές αρχές του Τέξας και της Φλόριντα των πάνω από 50 εκατ. κατοίκων θέτουν σε απόλυτη προτεραιότητα τους ηλικιωµένους.

Στην Ευρώπη, όπου σχεδόν 1 εκατ. δόσεις έχουν ήδη χορηγηθεί στο Ηνωµένο Βασίλειο και ακολουθεί η Γερµανία (πάνω από 130.000), ο πρώτος ηγέτης χώρας που έσπευσε να εµβολιαστεί ήταν ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάµπις µαζί µε την 95άχρονη βετεράνο του Β΄ Παγκόσµιου Πολέµου Εµιλι Ρεπίκοβα. Στο Ισραήλ, όπου έχουν χορηγηθεί σχεδόν 800.000 δόσεις εµβολίου, ο πρωθυπουργός Μπενιαµίν Νετανιάχου έλαβε την πρώτη δόση.

Χωρίς την Αντιτροµοκρατική

Οι πρώτες δόσεις των εµβολίων διανεµήθηκαν από το κέντρο εφοδιασµού της Pfizer κοντά στο αεροδρόµιο των Βρυξελλών σε ολόκληρη την Ευρώπη µε φορτηγά, καθώς ο όγκος των φορτίων ήταν µικρός. Σύµφωνα µε δηµοσίευµα του γερµανικού περιοδικού «Der Spiegel», η ΕΕ αγόρασε µικρότερο αριθµό εµβολίων, καθώς έκλεισε παρτίδες και από εταιρείες που έχουν αναβάλει την ανάπτυξή τους, όπως η Sanofi.

Στην Αγγλία τις δόσεις του εµβολίου υποδέχτηκε καθηγητής Λοιµωξιολογίας, αναπληρωτής ιατρικός σύµβουλος του υπουργείου Υγείας. Στη Γαλλία τα παρέλαβε ο επικεφαλής του Φαρµακείου του Κράτους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter