Όταν ο Αβραμόπουλος αποθέωνε το θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων απαντώντας για το σκάνδαλο Novartis

Όταν ο Αβραμόπουλος αποθέωνε το θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων απαντώντας για το σκάνδαλο Novartis

Ήταν Ιούλιος του 2017 όταν ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής απηύθυνε ερώτηση προς την Κομισιόν με αντικείμενο τις αθέμιτες πρακτικές της πολυεθνικής Novartis.

Εξ ονόματος της Επιτροπής απάντησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος, χωρίς στην απάντησή του να αναφέρει ούτε μία φορά το όνομα «Novartis», σημείωνε μεταξύ άλλων ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη να διερευνούν συγκεκριμένες καταγγελίες περί δωροδοκίας ιατρών από φαρμακευτικές εταιρείες.

Το άκρως ενδιαφέρον σημείο είναι, όμως, εκείνο στο οποίο αναφέρει ότι η Κομισιόν δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και μάλιστα διερευνά και μέτρα ενίσχυσης της προστασίας τους.

Ιδού το σχετικό απόσπασμα:

«Η Επιτροπή στηρίζει πλήρως τον στόχο προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος («whistleblowers») από αντίποινα και έλαβε μέτρα για την προστασία τους στην τομεακή νομοθεσία της ΕΕ, η οποία καλύπτει ένα φάσμα πεδίων, από τους ελέγχους και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έως την προστασία του εμπορικού απορρήτου, την κατάχρηση της αγοράς, καθώς και σε άλλες νομικές πράξεις ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, η Επιτροπή αξιολογεί τώρα την ανάγκη ανάληψης οριζόντιας ή περαιτέρω τομεακής δράσης σε ενωσιακό επίπεδο, το κατά πόσον αυτή είναι εφικτή από νομική άποψη και το εύρος της, τηρώντας ταυτόχρονα την αρχή της επικουρικότητας. Διεξάγεται επί του παρόντος μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων και δρομολογήθηκε δημόσια διαβούλευση τον Μάρτιο του 2017».

Επειδή η ζωή ενίοτε έχει πικρό χιούμορ, μερικούς μήνες μετά, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο Novartis μέσα από καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων. Μόνο που σήμερα μιλάει για «μία θλιβερή και άθλια υπόθεση συκοφαντίας με τη συμβολή ψευδομαρτύρων με κουκούλα».

Με «υπερασπιστική γραμμή» την… πεπατημένη πλέον για τους εμπλεκόμενους, ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι κουκουλοφόροι που λένε ψέματα και πως πρόκειται για σκευωρία από κύκλους που ενεργούν εξωθεσμικά, δηλώνει πως θα προστατεύσει τη Δικαιοσύνη λέγοντας πως –πέρα από τις μηνύσεις προς τους μάρτυρες -θα ζητήσει από τον Άρειο Πάγο να ανακαλέσει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, να βγουν δηλαδή στα δημοσιότητα τα στοιχεία τους!

Παράλληλα απειλεί πως αν δεν αποκατασταθεί η νομιμότητα, η οποία έχει… πληγεί κατά την άποψή του μια και ήρθε στο φως το σκάνδαλο – θα φέρει το θέμα στο σύνολο των Ευρωπαϊκών θεσμών ως παραβίαση της δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter