Όταν ο Δένδιας παραδεχόταν πως η αναβάθμιση των τουρκικών F16 αποτελεί εθνικό πρόβλημα (Video)

Όταν ο Δένδιας παραδεχόταν πως η αναβάθμιση των τουρκικών F16 αποτελεί εθνικό πρόβλημα (Video)

Από αποτυχία σε αποτυχία βαδίζει η εξωτερική και αμυντική πολιτική της κυβέρνησης. Η ανακοίνωση των ΗΠΑ πως στηρίζουν πλήρως το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας και τον εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας αποτελεί ένα ακόμα «χαστούκι» για την ελληνική κυβέρνηση.

Τον περασμένο Μάιο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε παραδεχτεί από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής λίγο πριν το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, πόσο μεγάλο πρόβλημα για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας αποτελεί η έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης για αναβάθμιση των τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών F-16. Επιπλέον, δεν τολμούσε καν να παραδεχτεί την πώληση νέων τουρκικών F-16.

«Για τα αεροσκάφη ”F-16” θα πω τι ξέρω γιατί δεν είμαι εκπρόσωπος των ΗΠΑ. Οι πληροφορίες που έχουμε και η ενημέρωση, είναι ότι δεν αφορά νέα αεροσκάφη αλλά ραντάρ και πυραύλους. Αν με ρωτάτε ως Έλληνα υπουργό Εξωτερικών αυτό δεν συνιστά τελεσθείσα πράξη. Όμως, όσον αφορά την Ελληνική Δημοκρατία, η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα γιατί η Τουρκία παραβιάζει διαρκώς τα κυριαρχικά δικαιώματα μας. Άρα η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής. Όχι, όχι. Όπως το ίδιο σαφής είναι και για το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων. Όχι, όχι. Αυτή την καθαρή άποψη θα διατυπώσουμε και στην Ουάσιγκτον στην επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Και στηριζόμαστε, είμαι σίγουρος γι αυτό, ότι θα το κάνουμε με την στήριξη όλης της ελληνικής Βουλής πάνω σε αυτή τη θέση», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Σήμερα, η  ελληνική κυβέρνηση έρχεται να διαψευστεί και πάλι αφού για ακόμα μία φορά οι ΗΠΑ της γύρισαν την πλάτη και προχωράνε χωρίς δεύτερες σκέψεις στην αναβάθμιση του τουρκικού στόλου. Ερώτημα προκαλεί ωστόσο, τι θα κάνει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη που συνεχίζει να χάνει στο παιχνίδι της εξωτερικής πολιτικής.

 

Διαβάστε επίσης

Άλλη μία… επιτυχία της «ικανοποιημένης» κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως την αναβάθμιση των τουρκικών F16»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter