Όταν ο Γεωργιάδης άλλαξε κομβικό άρθρο για τους ελέγχους πόθεν έσχες

Όταν ο Γεωργιάδης άλλαξε κομβικό άρθρο για τους ελέγχους πόθεν έσχες

Τον Οκτώβριο του 2019, ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος δεν ήξερε και δεν άκουσε για το «κορακοζώητο» επιχειρείν του Ανδρέα Πάτση, είχε βάλει το χεράκι του για να διευκολύνει τους… Πάτσηδες να περνούν κάτω από τα ραντάρ της -έτσι κι αλλιώς δυσλειτουργικής- Επιτροπής Πόθεν Έσχες.

Όπως είχε αναδείξει το vouliwatch.gr, δύο λέξεις στο νομοσχέδιο του Άδωνη Γεωργιάδη με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα» ήταν αρκετές για να χαλαρώσουν περαιτέρω το πλαίσιο ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των αιρετών από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Με την παράγραφο 3 του άρθρου 209 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης τροποποιήθηκε το σχετικό άρθρο του νόμου 3213/2003, προσθέτοντας δύο λέξεις: «εφόσον απαιτείται».

Η προσθήκη αυτή αφαιρεί τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της άρσης τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου, τα οποία ήταν απαραίτητα για την ολοκλήρωση κάθε ελέγχου αρμοδιότητας της Επιτροπής.

Ειδικότερα, το άρθρο τροποποιήθηκε ως εξής:

«Η αξιοποίηση των πληροφοριών που συλλέγονται, εφόσον απαιτείται, από άρση τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση κάθε ελέγχου αρμοδιότητας της Επιτροπής».

Έτσι, η άρση του απορρήτου έπαψε να είναι υποχρεωτική για τον έλεγχο των πόθεν έσχες και πέρασε στη σφαίρα της επιλογής, γεγονός που σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η Επιτροπή αρκείται σε όσα δηλώνει ή παραλείπει ο εκάστοτε υπόχρεος.

Επιπλέον, η προσθήκη αυτή αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι το «πόθεν» μένει ανέλεγκτο, αφού χωρίς άρση του απορρήτου δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί η ροή του χρήματος στους λογαριασμούς ενός βουλευτή.

Με φόντο το σκάνδαλο Πάτση και την αυριανή συνεδρίαση της υπόλογης και υπότροπης Επιτροπής Πόθεν Έσχες, η υποχρεωτική άρση του απορρήτου θα έπρεπε να απασχολήσει έντονα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να λάβουν τις απαιτούμενες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για την επαναφορά της υποχρεωτικότητας με σχετική τροπολογία.

Διαβάστε επίσης: 

ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκαλύψεις του Documento για τη σύμβουλο Μητσοτάκη: Οι «γαλάζιες ακρίδες» πρέπει να φύγουν από την εξουσία

ΣΥΡΙΖΑ για αποκάλυψη Documento: «Σμήνος από “γαλάζιες ακρίδες” η οικογένεια Πάτση»

«Χορός» κρατικών αναθέσεων: Και σε δεύτερη εταιρεία με αναθέσεις 180.000 ευρώ η σύμβουλος Μητσοτάκη 

Νέα αποκάλυψη για τη γαλάζια «φάμπρικα»: Μία ακόμα σύμβουλος του Μητσοτάκη σε εταιρεία με κρατικές αναθέσεις

Αποκάλυψη: Λεφτά από τα ΕΛΤΑ και το νοσοκομείο Γρεβενών έπαιρνε και η εταιρεία της πρώην συζύγου Πάτση

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ απευθείας αναθέσεις σε εταιρεία συνεργάτη του Κυριάκου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter