Όταν ο Μητσοτάκης ήταν υπέρ της εθνικής θέσης για σύνθετη ονομασία erga omnes (Video)

Όταν ο Μητσοτάκης ήταν υπέρ της εθνικής θέσης για σύνθετη ονομασία erga omnes (Video)

Πριν από μόλις 11 μήνες, στις 11 Ιουλίου 2017, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, όχι μόνο υπερασπιζόταν τη σύνθετη ονομασία που συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», αλλά και πίεζε και την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι βάσει αυτής της «εθνικής θέσης» θα προχωρούσε σε διαπραγματεύσεις.

Με δυο λόγια, ο  πρόεδρος της ΝΔ είχε επί της ουσίας αποδεχτεί τον όρο «Μακεδονία» στη σύνθετη ονομασία των Σκοπίων, λέγοντας στη Βουλή:

«Επίσης -δεν θα αναφερόμουν στο ζήτημα αυτό εάν δεν είχε κάνει μια αναφορά ο κ. Λεβέντης, γιατί δεν αποτελεί το κύριο αντικείμενο της σημερινής συζήτησης- αναρωτήθηκε ο κ. Λεβέντης ποια είναι η επίσημη θέση της Εθνικής Αντιπροσωπείας για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

»Ο κ. Λεβέντης μπορεί να είναι παλιός στην πολιτική, είναι, όμως, νέος σε αυτή την Αίθουσα και προφανώς δεν θυμάται ότι υπάρχει επίσημη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης, επικυρωμένη δις από την Εθνική Αντιπροσωπεία, για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, erga omnes.

»Αυτή είναι η επίσημη θέση της Εθνικής Αντιπροσωπείας, όπως τουλάχιστον αποτυπώθηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και όπως επικυρώθηκε για άλλη μια φορά μετά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Βουκουρέστι.

»Το ερώτημα για εσάς, κύριε Πρωθυπουργέ, και για εσάς, κύριε Καμμένε, είναι αν αυτή η θέση αντιπροσωπεύει συνολικά την κυβερνητική πλειοψηφία.

»Είναι η επίσημη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών, διορθώστε με αν κάνω λάθος, κύριε Κοτζιά, τουλάχιστον έτσι παρουσιάζεται στις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου, είναι όμως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποσαφηνίσει ο κύριος Πρωθυπουργός και ο κ. Καμμένος αν αυτή είναι η επίσημη θέση όχι της Κυβέρνησης, αλλά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Ένα χρόνο μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άγεται και φέρεται από τη γραμμή Σαμαρά αλλά και τα ακροδεξιά και ακραία εθνικιστικά στοιχεία του κόμματός του, που θεωρούν τους εαυτούς τους  «μακεδονομάχους» και «υπερασπιστές του πολιτεύματος», κάνοντας παράλληλα «πλάτες» στις κορώνες του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής.

Δείτε τι έλεγε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ιούλιο του 2017, συνεπικουρούμενος από τα χειροκροτήματα των όψιμων «προστατών» της χώρας:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter