Όταν ο μισθός βουλευτή δεν είναι… αρκετός

Όταν ο μισθός βουλευτή δεν είναι… αρκετός

Ο «διπλοθεσίτης» Τσαβδαρίδης δεν αφήνει σεντ δημόσιου χρήματος να πέσει κάτω.

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης δεν αφήνει σεντ δημόσιου χρήματος να πάει χαμένο. Ο βουλευτής Ημαθίας με τη ΝΔ και ταυτόχρονα νομικός σύμβουλος του Δήμου Βέροιας κατέθεσε δύο νέες αγωγές κατά του δήμου, αξιώνοντας συνολικά 15.831,904 ευρώ.

Ο καρδιακός φίλος του Άδωνη Γεωργιάδη, που κατηγορήθηκε για ασυμβίβαστο μετά την εκλογή του λόγω της οργανικής θέσης που κατέχει στον δήμο, ζητά την επιστροφή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας και της ειδικής εισφοράς υπέρ ΟΑΕΔ από το 2018, ενώ διεκδικεί και την καταβολή της προσαύξησης του μισθού του κατά 20%.

Από το 2019 ο «διπλοθεσίτης» βουλευτής έχει καταθέσει συνολικά τρεις αγωγές, μία κάθε χρόνο. Η πρώτη αφορούσε τη διεκδίκηση καταβολής εξόδων κίνησης από τον δήμο και υποβλήθηκε λίγες μέρες πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Μετεκλογικά το πρωτόδικο δικαστήριο είχε αίσια έκβαση για τον ενάγοντα, στον οποίο επιδικάστηκε χρηματικό ποσό που οι πληροφορίες λένε ότι αγγίζει τις 7.000 ευρώ. Κατά αυτής της απόφασης ασκήθηκε έφεση από τον δήμο.

Σάλο είχε προκαλέσει τον περασμένο Φεβρουάριο η αποκάλυψη του Documento και του Νίκου Σπυρόπουλου για τον Λάζ. Τσαβδαρίδη, ο οποίος διατήρησε τη θέση νομικού συμβούλου στον Δήμο Βέροιας με μισθό 1.988 ευρώ παρά την εκλογή του. Η στάση του βουλευτή και μέλους της προανακριτικής επιτροπής κατά του Νίκου Παππά είχε προκαλέσει την προσφυγή του «γαλάζιου» πολιτευτή Φώτη Κουτσουπιά στο εκλογοδικείο, το οποίο απέρριψε τις αιτιάσεις περί ασυμβίβαστου.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας είχε αποτέλεσμα την αντίδραση της Κουμουνδούρου, η οποία σημείωνε –μεταξύ άλλων– στη σχετική ανακοίνωση: «Η περίπτωση του βουλευτή της ΝΔ, Λάζαρου Τσαβδαρίδη, ο οποίος είναι ταυτόχρονα διορισμένος και αμειβόμενος από τον Δήμο Βέροιας, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα των δήθεν αντικρατιστών και φιλελεύθερων του κ. Μητσοτάκη αντιλαμβάνεται το δημόσιο». Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση καλούσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει την παραίτηση του «γαλάζιου» βουλευτή.

Το αυτί του Λάζ. Τσαβδαρίδη δεν ίδρωσε και αντί να ταράξει τον δήμο στη νομιμότητα, τον τάραξε στις αγωγές! Πέραν αυτής που είχε καταθέσει το 2019 για τα έξοδα κίνησης, ο δικηγόρος «με σχέση έμμισθης εντολής ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου» με τον δήμο επανήλθε με δύο νέες αγωγές, το 2020 και το 2021 αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2020 ο Λάζ. Τσαβδαρίδης καταθέτει από κοινού με τους άλλους δύο δικηγόρους του δήμου αγωγή, αξιώνοντας 13.559,434 ευρώ εξαιτίας της μη καταβολής της προσαυξημένης κατά 20% μηνιαίας αντιμισθίας του. Μόλις τρεις μήνες αργότερα ο βουλευτής υπέβαλε νέα αγωγή, με την οποία ζητά από τον δήμο επιπλέον 2.272,47 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι δεν υποχρεωνόταν να καταβάλει την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας (2%) και την ειδική εισφορά υπέρ του ΟΑΕΔ (1%).

Τι συμβαίνει στον δήμο;

Εντύπωση και υποψίες προκαλούν οι αλυσιδωτές αναβαθμίσεις του «γραφείου νομικών συμβούλων» του Δήμου Βέροιας. Μετά την πρόσληψη του αψύ βουλευτή με τα… sneakers –αγανάκτησε με τα τερτίπια του Χρήστου Καλογρίτσα, φωνάζοντας στην προανακριτική: «Να δώσεις στοιχεία, Καλογρίτσα, πέντε μέρες μας δουλεύεις»– και ακόμη μίας δικηγόρου το 2018, το «γραφείο νομικών συμβούλων» αναβαθμίστηκε σε «τμήμα νομικής υπηρεσίας».

Δύο χρόνια αργότερα και χωρίς καμία νέα πρόσληψη το «τμήμα» αναβαθμίζεται εκ νέου και μετατρέπεται σε «διεύθυνση νομικής υπηρεσίας» που έχει στη διάθεσή της δύο «τμήματα». Το μεν φέρει τον τίτλο «τμήμα δικαστικών υποθέσεων», το δε ονομάστηκε «τμήμα γραμματείας – αρχείου – νομολογίας».

Κατά τα πρακτικά της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης επέκριναν την απόφαση του δημάρχου Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη για την τελευταία και ανεξήγητη αναβάθμιση της υπηρεσίας, φέρνοντας ως αντιπαραδείγματα μεγαλύτερους δήμους στους οποίους η νομική υπηρεσία λειτουργεί με τη μορφή είτε γραφείου είτε τμήματος. «Στον Δήμο Κοζάνης –μεγαλύτερος από τον δικό μας– είναι σε επίπεδο γραφείου.

Στον Δήμο Τρικάλων σε επίπεδο γραφείου. Στον Δήμο Πατρέων –τρεις φορές μεγαλύτερος– σε επίπεδο γραφείου και στον Δήμο Πειραιά σε επίπεδο τμήματος» επισήμανε ο Κυριάκος Θεοδωρίδης, δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού της αντιπολίτευσης Προτεραιότητα στον Πολίτη, με τον επικεφαλής της παράταξης Αντώνη Μάρκουλη να αποχωρεί από τη διαδικασία. Εντέλει η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία.

Νόμιμο ναι, είναι όμως ηθικό;

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον βουλευτή της ΝΔ για παράνομο προσπορισμό οφέλους από τον κρατικό κορβανά. Σίγουρα όμως μπορεί να στηλιτεύσει την πρακτική ενός μέλους της εθνικής αντιπροσωπείας που αμείβεται –όπως όλοι οι βουλευτές– πλουσιοπάροχα και παράλληλα εισπράττει ακόμη έναν μισθό από το δημόσιο, σέρνοντας τον δήμο στα δικαστήρια για να του πληρώσει μέχρι και τη βενζίνη.

«Ο Λάζ. Τσαβδαρίδης αξίζει να σας εκπροσωπεί στο κοινοβούλιο» είχε δηλώσει στο προεκλογικό μήνυμα στήριξης του φίλου του ο Αδ. Γεωργιάδης, παραβλέποντας απ’ ό,τι φαίνεται πως η εκπροσώπηση θα κοστίσει κάτι παραπάνω!

«Δεν θέλω να απαντήσω»

Το Documento επικοινώνησε με τον Λάζ. Τσαβδαρίδη προκειμένου να τεθούν τα ανάλογα ερωτήματα στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας και τηρώντας τη δεοντολογία.

Ωστόσο ο βουλευτής της ΝΔ αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση λέγοντας: «Δεν σας ενδιαφέρει, δεν σας απαντώ». Εξηγήσαμε στον Λάζ. Τσαβδαρίδη ότι είναι δημόσιο πρόσωπο και δεν υπόκειται στις προβλέψεις του GDPR, αφού ούτως ή άλλως υποβάλλει δήλωση πόθεν έσχες, όμως επέλεξε να εμμείνει στην απόφασή του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter