Oταν ο Μπελαφόντε τραγούδησε Χατζιδάκι με τη Μούσχουρη

Oταν ο Μπελαφόντε τραγούδησε Χατζιδάκι με τη Μούσχουρη

Τον Σεπτέμβριο του 1960 ο 33χρονος Χάρι Μπελαφόντε πέρασε από την Ελλάδα στο πλαίσιο παγκόσμιας περιοδείας του. Η ιστορία λέει πως ένα βράδυ, αμέσως μετά το τέλος της δικής του συναυλίας, ακολούθησε κάποιους φίλους που ήθελαν να τον μυήσουν στη λαϊκή ελληνική μουσική σε ένα μικρό κλαμπ. Αντί όμως ν’ ακούσει μπουζούκια, ο Αμερικανός «βασιλιάς της calypso» βρέθηκε σε μια έκτακτη εμφάνιση της Νάνας Μούσχουρη. Εντυπωσιασμένος από τη φωνή της θέλησε να την παρουσιάσει στο κοινό της Αμερικής. Αυτό εντέλει συνέβη στο τέλος του 1964, όταν η Μούσχουρη τραγούδησε για πρώτη φορά στο πλευρό του Μπελαφόντε επί αμερικανικού εδάφους.

Συγκεκριμένα στο Βέρμοντ, μια πανεπιστημιούπολη της Νέας Αγγλίας. Το κοινό αποτελούσαν κυρίως φοιτητές που αποθέωσαν τους δύο τραγουδιστές για τον μαγευτικό συνδυασμό των φωνών τους.

Ο Μπελαφόντε πήρε μαζί του την Ελληνίδα συνάδελφό του σε δύο περιοδείες στην Αμερική και στον Καναδά, αποφασίζοντας να προχωρήσουν και σε έναν κοινό δίσκο. Και εδώ εμφανίζεται ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος όντας διάσημος με το Οσκαρ του για τα «Παιδιά του Πειραιά» συναντιέται με τους Μούσχουρη και Χάρι Μπελαφόντε στο Μόντρεαλ τον Μάιο του 1965. Σκοπός ήταν η δημιουργία ενός άλμπουμ με την εποπτεία του Χατζιδάκι, που θα περιείχε δικά του τραγούδια. Ετσι και έγινε.

Ο δίσκος με τίτλο «An evening with Belafonte/ Mouskouri» ηχογραφήθηκε το φθινόπωρο του 1965 στο περίφημο RCA Victor’s Studio της Νέας Υόρκης, με εκτελεστή-παραγωγό τον ίδιο τον Μπελαφόντε και τον Χάουαρντ Ρόμπερτς στη διεύθυνση και στις ενορχηστρώσεις. Περιείχε οχτώ τραγούδια του Χατζιδάκι κι άλλα δύο του Γιώργου Πετσίλα, του συζύγου της Μούσχουρη, που τότε τη συνόδευε στην κιθάρα και στο μπουζούκι.

Με τη φωνή του Μπελαφόντε ηχογραφήθηκαν τα τραγούδια «Μες σ’ αυτή τη βάρκα», «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι» και «Θάλασσα πλατιά» του Χατζιδάκι, το «Φεγγάρι μου» του Πετσίλα, ενώ υπήρχαν και δύο ντουέτα του με τη Μούσχουρη: «Κι αν θα διψάσεις για νερό» του Χατζιδάκι και «Ειρήνη» του Πετσίλα. Η ιστορία λέει ακόμη πως ο Χατζιδάκις εκτίμησε απεριόριστα τη στάση ζωής του Μπελαφόντε, ο οποίος υποστήριζε τα δικαιώματα των μαύρων και εναντιωνόταν στον πόλεμο του Βιετνάμ. Αργότερα άσκησε σκληρή κριτική στον Λευκό Οίκο για το εμπάργκο στην Κούβα. Ο Χάρι Μπελαφόντε, που γεννήθηκε σε μια φτωχογειτονιά του Χάρλεμ την 1η Μαρτίου του 1927, κατέκτησε με το ταλέντο του ολόκληρο τον κόσμο. Εφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη, σε ηλικία 96 ετών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter