Όταν ο πατέρας του Τραμπ συλλαμβανόταν στη Νέα Υόρκη για συμμετοχή σε βίαια διαδήλωση της Κου Κλουξ Κλαν

Όταν ο πατέρας του Τραμπ συλλαμβανόταν στη Νέα Υόρκη για συμμετοχή σε βίαια διαδήλωση της Κου Κλουξ Κλαν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν τόλμησε να μιλήσει για το μίσος των Αμερικανών νεοναζί στη Βιρτζίνια. Η Κου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ) είναι γνωστό ότι στήριξε με όλες τις δυνάμεις της την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η σχέση της οικογένειας Τραμπ, όμως, με την ρατσιστική οργάνωση που διέπραττε δολοφονίες, ξυλοδαρμούς και εκβιασμούς Αφροαμερικανών και μεταναστών δεν αποκλείεται να είναι παλαιότερη.

Ο πατέρας του Αμερικανού προέδρου είχε συλληφθεί στις 30 Μαΐου 1927 σε βίαια επεισόδια της ΚΚΚ στην Νέα Υόρκη. Τα δημοσιεύματα της εποχής αναφέρουν για τον Φρεντ Τραμπ “που κατοικεί στον δρόμο Ντεβονσάιρ της συνοικίας Τζαμάικα”, την τότε διεύθυνση του 21χρονου πατέρα του Ντόναλντ Τραμπ.

Η σύγκρουση αφορούσε 1.000 μέλη της ΚΚΚ και οπαδών του ιταλικού φασιστικού κινήματος. Κάθε χρόνο κατά την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου είναι η επέτειος μνήμης των ενστόλων στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις που σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος. Σε εκείνη την επέτειο, της 30ης Μαΐου 1927, η ρατσιστική οργάνωση έκανε πορεία κατά των μεταναστών μέσα στη συνοικία Τζαμάικα.

Ο Φρανκ Τραμπ εκπροσωπήθηκε από τον ίδιο δικηγόρο με τους υπόλοιπους συλληφθέντες ως μέλη της ΚΚΚ και στη συνέχεια ήταν ο μοναδικός που αφέθηκε ελεύθερος. Ο ρόλος του στα επεισόδια παραμένει αδιευκρίνιστος. Σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα αρνήθηκε να διαλυθεί μαζί με το πλήθος, όπως ζητούσαν οι αστυνομικοί. Άλλα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι και οι 7 συλληφθέντες για τις ταραχές φορούσαν ρόμπες και κουκούλες της ρατσιστικής οργάνωσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αρνηθεί κατ’ επανάληψη ότι ο πατέρας του συνελήφθη σε συγκέντρωση της ΚΚΚ. Χαρακτήριζε την είδηση ψευδή διότι ο πατέρας του δεν έμενε ποτέ στον δρόμο Ντεβονσάιρ, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ισχυρισμός του είναι λάθος. Η αγγελία γάμου των γονιών του σε εφημερίδα της Νέας Υόρκης και η απογραφή του 1930 επιβεβαιώνουν ότι η διεύθυνση της οικογένειας ήταν πράγματι στο Ντέβονσαιρ.

Αυτή ήταν η πρώτη αλλά όχι και η τελευταία εμπλοκή του ονόματος του Φρανκ Τραμπ με ρατσιστικές οργανώσεις και συμπεριφορές. Το 1973 το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης μήνυσε την εταιρεία του εκατομμυριούχου επιχειρηματία των ακινήτων με την κατηγορία ότι παραβίαζε συστηματικά τους νόμους για την ενοικίαση διαμερισμάτων και αρνούνταν να δεχθεί ενοίκους «εξαιτίας της φυλής και του χρώματος τους».

Τελικά το 1975 η οικογένεια προχώρησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την κυβέρνηση, χωρίς να παραδεχθεί ποτέ την ενοχή της εταιρείας για την κατηγορία και με την υπόσχεση ότι δεν θα κάνει διακρίσεις «εναντίον μαύρων, πορτορικανών και άλλων μειονοτήτων». Το 1978 το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε ένσταση διότι η εταιρεία Τραμπ δεν συμμορφωνόταν με την υπόσχεση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter