Όταν ο Τσίπρας συνάντησε τον Σάντσεθ

Όταν ο Τσίπρας συνάντησε τον Σάντσεθ

Και οι δύο βρίσκονται πλέον στην εξουσία. Χθες μίλησαν στο τηλέφωνο και εκτός από τα συγχαρητήρια και μια πρώτη επαφή για τη γραμμή πλεύσης των αριστερών-σοσιαλιστών εντός Ε.Ε. δεν γίνεται να μην θυμήθηκαν το πρόσφατο παρελθόν.

Μπορεί η Φώφη Γεννηματά να έσπευσε να στείλει τα συγχαρητήρια στον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, μόνον που άλλος είναι ο πιο «κοντινός» πολιτικός συγγενής του.

Δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε δεκαετίες πίσω. Απλά πηγαίνουμε στον ισπανικό Τύπο και κατ’ εξαίρεση στον ελληνικό για μια συνάντηση των δύο ανδρών, τον Μάρτιο του 2016 στις Βρυξέλλες.

Εδώ στις 18 Μαρτίου του 2016 ο Πέδρο Σάντσεθ υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, συγκεκριμένα στο «Albert Hall».

Ήταν η εποχή που οι Ισπανοί Σοσιαλιστές (PSOE) είχαν συμφωνήσει με το κόμμα των Ciudadanos (Θιουδαδάνος – κεντροδεξιά, συχνά αναφέρονται και ως οι “Podemos της Δεξιάς”) το σχηματισμό κυβέρνησης και προσπαθούσαν να πείσουν τους Podemos να συμμετάσχουν.

Οι τελευταίοι ήταν αρνητικοί αφού θεωρούσαν (ορθώς), τους Ciudadanos «δεξιόστροφους».

Εκεί, σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο ο Έλληνας πρωθυπουργός ακούστηκε να λέει στον Πέδρο Σάντσεθ:

«Δεν έχεις να κάνεις τίποτα με τους Θιουδαδάνος. Πήγαινε με τους Ποδέμος».

Ουσιαστικά η στιχομυθία δεν διαψεύσθηκε, αν και επισήμως ελέχθη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στα εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών.

Δύο χρόνια μετά – αν δεχθούμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε τα συγκεκριμένα λόγια – αποδείχτηκε σωστός.

Οι Ciudadanos καταψήφισαν την πρόταση μομφής του Σάντσεθ, στηρίζοντας Ραχόι, ενώ αντίθετα η Podemos την υπερψήφισαν.

(Επίσης -για την ιστορία- ουδέποτε η Podemos είχαν συνδέσει την υπερψήφιση της πρότασης με την είσοδο στην κυβέρνηση. Αντίθετα ο Πάμπλο Ιγκλέσιας είχε δηλώσει πως η στήριξη γίνεται «χωρίς προϋποθέσεις»)

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Πέδρο Σάντσεθ για τα συγχαρητήρια. Δεν γίνεται να μην τους πέρασε από το μυαλό η συζήτηση αυτή…

Για την ιστορία επίσης οι Ισπανοί σοσιαλιστές (PSOE) δεν συμμάχησαν ποτέ με τη Δεξιά καθώς -πέραν των άλλων – είχαν τραγικό παράδειγμα το ελληνικό ΠΑΣΟΚ…

Υπάρχει μάλιστα και ο όρος: Πασοκοποίηση, ή ισπανικά: pasokización…

(Με απλά λόγια η καταστροφή ενός σοσιαλιστικού κόμματος που συνεργάζεται με τους συντηρητικούς, τη Δεξιά)!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter