Όταν ο Τσίπρας ζητούσε επισήμως από την Βρετανία την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα (Video)

Όταν ο Τσίπρας ζητούσε επισήμως από την Βρετανία την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα (Video)

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη -με την επίσημη ιδιότητά του ως πρωθυπουργού της Ελλάδας- μέσω της συνέντευξή του στον Observer για δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου αφού εμμέσως πλην σαφώς ενίσχυε την επιχειρηματολογία της βρετανικής πλευράς περί κυριότητας.

Αποτέλεσμα ήταν το βρετανικό Μουσείο να επαναλάβει τον όρο του δανεισμού, την αναγνώριση από την Ελλάδα δηλαδή της κυριότητας της Βρετανίας επί των γλυπτών.

Η συνέχεια είναι γνωστή, με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να προσπαθεί να σώσει τη δήλωση αλλά και να καλύψει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο ατόπημα αυτό.

Η ίδια μάλιστα αμφισβήτησε τις ίδιες της κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα με ανάρτησή της στην επίσημη σελίδα του υπουργείο Πολιτισμού, θέσεις που αντικρούστηκαν από την πρώην υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

Σημασία όμως έχει ο χειρισμός του ίδιου θέματος από τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είχε ζητήσει την επιστροφή των Μαρμάρων (και όχι βεβαίως τον δανεισμό τους) επισήμως, όταν συναντήθηκε με την τότε πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργική της κατοικία, στην Downing Street 10 (στις 26 Ιουνίου 2018).

Έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο μάλιστα είχε κάνει και τις ανάλογες δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας όπου ζητούσε την επιστροφή τους, αφού αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Παρθενώνα, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Είχε δηλώσει τότε ο Αλέξης Τσίπρας:

«Έθεσα στην βρετανίδα πρωθυπουργό ένα μείζον για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ζήτημα. Το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Για μας αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα που έχει και μια ιδιαίτερη ηθική φόρτιση. Τα Μάρμαρα ανήκουν στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά αλλά η φυσική τους θέση είναι στον Παρθενώνα. Εκεί όπου χτίστηκαν, εκεί όπου οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν μια μεγάλη πνοή στην Παγκόσμια Πολιτιστική μας κληρονομιά φτιάχνοντας αυτό το σημαντικό μνημείο.»

Δυστυχώς ή τουλάχιστον αφελής δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη (όπως μάλιστα έχει δηλώσει και ο πρώην πρωθυπουργός) υποσκάπτει στην πράξη όλη την προσπάθεια των ελληνικών κυβερνήσεων για την επιστροφή των Μαρμάρων.

«Θα την καλέσω (σ.σ. την κυβέρνηση) όμως να σταματήσει να ρίχνει νερό στο μύλο των Βρετανών και αντί επιστολών δανεισμού προς το Μουσείο να ζητήσει, επ’ αφορμή των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και με την στήριξη όλων μας, την οριστική επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε το Video με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, περίπου ένα χρόνο πριν μετά τη συνάντησή του με την Τερέζα Μέι:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter