Οταν οι φόροι βαφτίζονται φορολογικά έσοδα

Οταν οι φόροι βαφτίζονται φορολογικά έσοδα

Υφος χιλίων καρδιναλίων. Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών γαρ, έστω και αν έχει αναδειχτεί σε καθηγητή αποτυχημένων προβλέψεων. Ο λόγος για τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον άνθρωπο που κατέθεσε προϋπολογισμό για το 2022 με πρόβλεψη πληθωρισμού στο 1%, όταν ο πληθωρισμός τον περασμένο Νοέμβριο έτρεχε με 4,8% (για να ανέλθει στο 5,1% τον Δεκέμβριο, τη στιγμή που η ΝΔ ψήφισε τον προϋπολογισμό του κράτους χωρίς να αλλάξει η πρόβλεψη). Τον υπουργό που κατάρτισε στις αρχές καλοκαιριού το πρόγραμμα επιδοτήσεων Power Pass με πρόβλεψη κόστους για τη μεγαβατώρα φυσικού αερίου στα 100 ευρώ.

Μια αποστροφή της αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Εφης Αχτσιόγλου στη Βουλή ανέφερε: «Οι πολίτες πλήρωσαν 7 δισ. παραπάνω σε φόρους στο οκτάμηνο σε σχέση με πέρυσι…». Αδραξε τότε την ευκαιρία ο υπουργός Οικονομικών να κουνήσει το δάχτυλο. «Είστε σίγουρη; Επτά δισ. παραπάνω φόροι είπατε, μήπως να το διορθώσετε;» και συμπλήρωσε: «Εχουμε πράγματι 7 δισ. παραπάνω φορολογικά έσοδα, όχι φόρους, και προέρχονται από την ανάπτυξη, την περίοδο που αυτή η κυβέρνηση μόνο μειώνει φόρους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα». Η συνέχεια είναι γνωστή. Δήθεν εμβριθείς και ακόμη πιο δήθεν εμπεριστατωμένες αναλύσεις από πετσωμένα ΜΜΕ για το ότι η κ. Αχτσιόγλου μπέρδεψε τους φόρους με τα φορολογικά έσοδα.

Η ουσία ωστόσο βρίσκεται αλλού. Ας ανατρέξουμε λοιπόν στις επίσημες ανακοινώσεις που αφορούν την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού Αυγούστου του 2022, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού στο οκτάμηνο ανήλθε σε 39,22 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,68 δισ. ευρώ έναντι της εκτίμησης του προϋπολογισμού 2022. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 35,84 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,62 δισ. ευρώ ή 18,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό 2022.

Σύμφωνα με τη θεωρία που διδάσκονται στα οικονομικά πανεπιστήμια, οι φόροι διακρίνονται σε δύο είδη: τους άμεσους (είναι η καταβολή των εισφορών άμεσα από τους πολίτες προς το κράτος, π.χ. φόρος εισοδήματος) και τους έμμεσους (η καταβολή των εισφορών, π.χ. ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, τέλη χαρτοσήμου, ειδικοί φόροι κατανάλωσης, φόροι μεταβίβασης ακινήτων κ.λπ.).

Σύμφωνα λοιπόν με την επίσημη ανακοίνωση, τα έσοδα από φόρους στο οκτάμηνο οφείλονται:

• Στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους, που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

• Στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

• Στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους – στην είσπραξη μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2022 των τεσσάρων από τις οκτώ δόσεις του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες είχαν προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Επαναλαμβάνουμε ότι αυτά προκύπτουν από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών όπου προΐσταται ο κ. Σταϊκούρας, η οποία αναρτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου.

Αναρωτιόμαστε τι απ’ όλα αυτά δεν συνιστά φόρο και ποια η εννοιολογική διαφορά (επί της ουσίας) των φόρων από τα φορολογικά έσοδα. Ο κ. Σταϊκούρας προφανώς διαχωρίζει τους φόρους που πλήρωσαν φέτος οι πολίτες και αφορούν το 2021. Λες και δεν είναι φόροι που καταβάλλουν οι ίδιοι άνθρωποι στο ίδιο κράτος!

Οσο για τον αυξημένο –λόγω του πληθωρισμού– ΦΠΑ (2,5 δισ. ευρώ πάνω από την εκτίμηση), πρέπει να γνωρίζετε ότι για τον κ. Σταϊκούρα δεν συνιστά έμμεση φορολόγηση αλλά απότοκο της ανάπτυξης που έχει προσφέρει η κυβέρνηση στους πολίτες!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter