Όταν οι Kraftwerk αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τον Ντέιβιντ Μπόουι

Όταν οι Kraftwerk αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τον Ντέιβιντ Μπόουι

Η απόρριψη οποιασδήποτε πρότασης για συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες αποτέλεσε την κεντρική φιλοσοφία των Γερμανών πρωτοπόρων της ηλεκτρονικής μουσικής.

Φεβρουάριος 1976. Οι Kraftwerk, οι Γερμανοί πρωτοπόροι της ηλεκτρονικής μουσικής που την Κυριακή 16 Ιουλίου θα εμφανιστούν στο Ηρώδειο, κυκλοφορούσαν το ένα εμβληματικό άλμπουμ πίσω από το άλλο. Τις ίδιες μέρες ο Ντέιβιντ Μπόουι σχεδίαζε την περιοδεία για την προώθηση του άλμπουμ «Station to station» που θα τον έφερνε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και ζήτησε από τους Kraftwerk να ανοίξουν τις συναυλίες του, καθώς ο ίδιος ήταν μεγάλος θαυμαστής των άλμπουμ «Autobahn» και «Radio-Activity». Προς μεγάλη απογοήτευση του Μπόουι, ο Φλόριαν Σνάιντερ (συνιδρυτής των Kraftwerk που πέθανε το 2020) αρνήθηκε, ανοίγοντας τον δρόμο τού «όχι σε όλα» που σημάδεψε την πορεία του συγκροτήματος καθώς η απόρριψη οποιασδήποτε πρότασης συνεργασίας αποτέλεσε την κεντρική φιλοσοφία των Kraftwerk. «Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί τον απέρριψαν. Είναι η ίδια πολιτική που ακολουθούν μέχρι σήμερα: να είναι απόλυτα μόνοι τους. Δεν ήθελαν να επηρεαστούν από άλλα μουσικά στιλ, κουλτούρες, όργανα, ήχους» δήλωσε τον Απρίλιο του 2022 στο περιοδικό «Retro Pop» ο Βόλφγκανγκ Φλερ, ο οποίος έπαιζε κρουστά στους Kraftwerk από το 1973 μέχρι το 1987. «Ημουν έξαλλος, δεν μπορούσα τότε να καταλάβω τι εννοούσαν και γιατί είχαν αρνηθεί. Αλλά οι Kraftwerk δεν συνεργάστηκαν τελικά με κανέναν» κατέληξε ο Φλερ. Τελικά ο Μπόουι «έβαλε» τους Kraftwerk στις συναυλίες του, καθώς χρησιμοποίησε τραγούδια του «Radio-Activity» ως soundtrack στη βουβή γαλλική ταινία «Ανδαλουσιανός σκύλος» που προβαλλόταν σε μια μεγάλη οθόνη κατά την είσοδο του κοινού στην αρένα.

Η συνάντηση των δύο αντρών στο Ντίσελντορφ έγινε στίχος στο ομότιτλο κομμάτι του άλμπουμ του 1977 «Trans-Europe Express» (Trans-Europe Express/ From station to station/ Back to Düsseldorf city/ Meet Iggy Pop and David Bowie/ Trans-Europe Express), ενώ στο βίντεο κλιπ της γερμανικής έκδοσης του τραγουδιού υπάρχει και ένα στιγμιότυπο από τη συνάντηση με τον Ντέιβιντ και τον Ιγκι Ποπ.

Το ποια θα ήταν η πορεία και η εμπορική απήχηση των Kraftwerk αν δεν έλεγαν «όχι σε όλα» παραμένει ένα από τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα στην ιστορία της μουσικής.

INFO

Οι Kraftwerk θα εμφανιστούν στο Ηρώδειο την Κυριακή 16 Ιουλίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter