Οταν σωπαίνει η Μαρέβα ουρλιάζουν τα διαπλεκόμενα

Οταν σωπαίνει η Μαρέβα ουρλιάζουν τα διαπλεκόμενα

Ηπιαν το αμίλητο νερό στη ΝΔ για τον «κρυφό» χρηματοδότη της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια εβδομάδα μετά, καμία απάντηση.

Το Documento στο φύλλο της περασμένης Κυριακής προχώρησε σε νέες αποκαλύψεις, βάσει των οποίων γεννώνται εύλογα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο η ισχυρή εφοπλιστική οικογένεια Λασκαρίδη είναι ο ιδιοκτήτης της παναμέζικης offshore Velvet Success SA, η οποία χρηματοδότησε την εταιρεία της Μαρέβας Μητσοτάκη Zeus+Dione και την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». 

Καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές όμως δεν έχει θελήσει μέχρι στιγμής να σπάσει τη σιωπή της και να δώσει σαφή απάντηση αναφορικά με τον «ντροπαλό» χρηματοδότη των συγκεκριμένων δύο εταιρειών, οι οποίες όταν χρηματοδοτήθηκαν αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Καμία απάντηση για τον σκιώδη χρηματοδότη

Η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει για ακόμη μια φορά την πολιτική απόφαση να αφήσει αναπάντητα τα ερωτήματα που διατυπώνονται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο αναφορικά με το ποιος είναι ο «κρυφός» χρηματοδότης που έδωσε 800 χιλιάδες ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας της συζύγου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ηγεσία της ΝΔ έχει επιλέξει να κρατάει στη σκιά ακόμη μια επιχειρηματική δραστηριότητα της Μαρ. Μητσοτάκη, που de facto θα έπρεπε να πραγματοποιείται υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας.

Αυτή η ηθελημένη συσκότιση από πλευράς Νέας Δημοκρατίας ξενίζει περαιτέρω αν ληφθεί υπόψη η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που εκδίκασε την αγωγή της Μαρ. Μητσοτάκη εναντίον του Documento για δέκα δημοσιεύματα. Το δικαστήριο δικαίωσε πανηγυρικά το Documento, καθώς έκρινε ότι η ανάγκη δημοσιοποίησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας ενός δημόσιου προσώπου και δη της συζύγου ενός πολιτικού με θεσμικό ρόλο δεν τίθεται υπό αξιολογική κρίση, αφού «λόγω της ιδιότητας της ενάγουσας και του ενδιαφέροντος του κοινωνικού συνόλου να πληροφορείται την επιχειρηματική της δραστηριότητα, η οποία περιλαμβάνει και τη δράση των ατόμων με τα οποία αυτή συνεργάζεται, υπήρχε δικαιολογημένο ενδιαφέρον του δημοσιογράφου το οποίο υπαγόρευε τη δημοσιοποίηση της είδησης».

Άνθρωποι της οικογένειας Λασκαρίδη

Όπως αποκάλυψε το Documento, οι Μαρία-Ιφιγένεια Βαρβάρα Πρωτόπαπα, Ιωάννης Γιαννακάκης και Ελευθερία Καλλίνη, δηλαδή τρεις άνθρωποι πολύ στενά συνδεμένοι επιχειρηματικά με την ισχυρή εφοπλιστική οικογένεια Λασκαρίδη, εμφανίζονταν στη διοίκηση της παναμέζικης offshore Velvet Success SA. Μιας offshore η οποία στις 16 Ιουνίου 2017 συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας της Μαρ. Μητσοτάκη Zeus+Dione και είχε δώσει 1,8 εκατομμύριο ευρώ στον Τάσο Καραμήτσο, συνέταιρο του εκλιπόντος Θέμου Αναστασιάδη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ποσό που μετέπειτα καταβλήθηκε υπέρ της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε η εφημερίδα.

Οι τρεις αυτοί άνθρωποι εμφανίζονται σε πάμπολλες εταιρείες, είτε ελληνικές είτε του εξωτερικού, που φέρονται να είναι συμφερόντων της οικογένειας Λασκαρίδη. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι τρεις τους εμφανίζονται στα ΔΣ των εταιρειών αυτών μαζί με μέλη της οικογένειας Λασκαρίδη, γεγονός που αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πρόκειται για ανθρώπους εμπιστοσύνης της εφοπλιστικής οικογένειας. Ο εντοπισμός των τριών στο ΔΣ της Velvet Success προέκυψε έπειτα από έρευνα στην ιστοσελίδα ohuiginn. net. Αυτή ανήκει στον προγραμματιστή Ντάνιελ Ο’Χίγκιν, ο οποίος το 2008 δημοσιοποίησε στοιχεία για παναμέζικες offshore και η έρευνά του οδήγησε στην αποκάλυψη Γερμανών και Γάλλων φοροφυγάδων αλλά και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων με αυτές.

Ως διευθυντές της εταιρείας το 2008 –η offshore ιδρύθηκε το 2007– εμφανίζονται τα τρία συγκεκριμένα πρόσωπα που συμμετέχουν στα ΔΣ πληθώρας εταιρειών με τα αδέλφια Θανάση και Παναγιώτη Λασκαρίδη, με τον εκλιπόντα πατέρα τους Κωνσταντίνο Λασκαρίδη καθώς και με άλλα μέλη της οικογένειας. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελ. Καλλίνη φαίνεται να συμμετέχει σε περισσότερες από 400 παναμέζικες offshore. Πέραν τούτου, η Ελ. Καλλίνη και ο Γ. Γιαννακάκης συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των Panama Papers, «συνδεμένοι» με offshore της Μάλτας.

Eλεγχος της οικογένειας στη Μεγάλη Βρεταννία

Η πιο χαρακτηριστική επιχειρηματική συνύπαρξη των τριών αυτών προσώπων με την οικογένεια Λασκαρίδη έχει να κάνει με την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην εταιρεία με την οποία πραγματοποιήθηκε η επένδυση στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο είναι τα ίδια που συμμετείχαν στην offshore που χρηματοδότησε το «Πρώτο Θέμα» και την εταιρεία της κ. Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, το 2008 η Venture Ability SA κατέθεσε δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα ΑΕ –έλεγχε το γνωστό ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία– για την αγορά του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών τους, όπως αναφέρεται στο σχετικό πληροφοριακό δελτίο. Τα αδέρφια Λασκαρίδη απέκτησαν ποσοστό του ξενοδοχείου, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα διάφορων ΜΜΕ, μέσω της Venture Ability SA, την οποία τα δημοσιεύματα χαρακτήριζαν εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Λασκαρίδη. Είναι μια εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 2003 με έδρα τον Παναμά. Ως μέλη του ΔΣ εμφανίζονται, σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 27 Φεβρουαρίου 2004, η Μ.-Ιφ. Πρωτόπαπα, ο Ι. Γιαννακάκης και η Ελ. Καλλίνη. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται ξεκάθαρα στο πληροφοριακό δελτίο, οι εφοπλιστές Π. και Θ. Λασκαρίδης ήταν ιδιοκτήτες της Venture Ability SA: «Ο προτείνων (δηλαδή η VENTURE ABILITY SA) ελέγχεται σε ποσοστό 100% από τους κ.κ. Παναγιώτη και Αθανάσιο Λασκαρίδη, χωρίς όμως κάποιο από τα δύο αυτά πρόσωπα να ελέγχει μέχρι σήμερα σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 3556/2007 τον Προτείνοντα» επισημαίνεται στο σχετικό πληροφοριακό δελτίο.

Στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών του εξωτερικού

Η Ελ. Καλλίνη και ο Π. Λασκαρίδης εμφανίζονται επίσης ως διευθυντές στην εταιρεία Fleet Services Limited με έδρα τα νησιά της Μάγχης. Συγκεκριμένα, ο κ. Λασκαρίδης είναι διευθυντής (στον τομέα της ναυτιλίας) από την 1η Αυγούστου 1980, ενώ η κ. Καλλίνη μπαίνει στο ΔΣ ως διευθύντρια από τις 8 Μαρτίου 2010. Η Ελ. Καλλίνη φαίνεται ότι συνεργάστηκε σε ακόμη μία εταιρεία, τη Servicios e Inversiones del Sur SA, όχι μόνο με τον Π. Λασκαρίδη αλλά και με τον αδερφό του Αθανάσιο. Ο Π. Λασκαρίδης είναι ο πρόεδρος, ενώ ο Αθ. Λασκαρίδης και η Ελ. Καλλίνη είναι μέλη του ΔΣ της εταιρείας.

Η Ελ. Καλλίνη συμμετέχει ως ταμίας στο ΔΣ της παναμέζικης Dream Faith SA, στην οποία πρόεδρος είναι ο Γ. Γιαννακάκης. Η σύνδεση των δύο με την οικογένεια Λασκαρίδη στη συγκεκριμένη εταιρεία έγκειται στο ότι σε ιστοσελίδα που παρέχει πληροφορίες για επιχειρήσεις εμφανίζεται ως ηλεκτρονική διεύθυνση της επίμαχης εταιρείας το athens@laskaridis. gr, που ανήκει στη Laskaridis Shipping Ltd, εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Λασκαρίδη. Στην ιστοσελίδα zoominfo.com, από τις σημαντικότερες παγκοσμίως για παροχή πληροφοριών αναφορικά με εταιρείες και στελέχη, η κ. Καλλίνη εμφανίζεται να εργάζεται στη Laskaridis Shipping Ltd.

Δεν απαντάει, αλλά «τα κάνει όλα και συμφέρει»

Μπορεί βέβαια η Μαρ. Μητσοτάκη να τηρεί σιγήν ιχθύος αναφορικά με τον σιωπηλό της χρηματοδότη, εντούτοις αυτό δεν την εμπόδισε να μιλήσει την περασμένη Τρίτη στο κομματικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας, όταν και χαιρέτισε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τη ΝΟΔΕ Λάρισας και τη Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων με θέμα: «Σύγχρονες πολιτικές για την προστασία της οικογένειας». Βέβαια, η σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως είχε κάνει και κατά το παρελθόν μιλώντας μεταξύ… συγγενών και φίλων σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ στην Καλλιθέα, δεν ανέφερε λέξη για όσα το Documento αποκάλυψε και πάλι για την επιχειρηματική της δράση.

«Καθημερινά στη δουλειά μου συνεργαζόμαστε με ένα πλήθος γυναικών από όλη την Ελλάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η κ. Μητσοτάκη. Δεν είπε λέξη βέβαια για τις άλλες επιχειρηματικές συνεργασίες της και συγκεκριμένα για τη Velvet Success SA, παρά αρκέστηκε να αναφερθεί στον θεσμό της οικογένειας. Οχι βέβαια της δικής της «αγίας οικογένειας» και στα όσα κατά καιρούς το Documento έχει αποκαλύψει γι’ αυτήν, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων offshore εταιρείες, χρηματοδότηση από… ντροπαλούς επιχειρηματίες, απλήρωτα δάνεια του «Κήρυκα Χανίων», συμμετοχή στα Paradise Papers, βόλτες με ελικόπτερα φίλων επιχειρηματιών και επιχειρηματική σύνδεση με τον «δικηγόρο των offshore» Σταύρο Παπασταύρου ή τη σύζυγο του πρώην ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Αρης Γεωργία Ευσεβίου που καταζητούνταν από την Ιντερπόλ και ελεγχόταν για διακίνηση μαύρου χρήματος.

Ισως βέβαια η κ. Μητσοτάκη να αναφερόταν στην «οικογένεια» της Νέας Δημοκρατίας, αφού στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος γυναικείων «ιερών τεράτων» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας www. larissanet.gr, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν «η κ. Μαρία Αντωνίου, Βουλευτής Καστοριάς, η κ. Φωτεινή Αραμπατζή, Βουλευτής Σερρών, η κ. Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Βουλευτής Β΄ Αθηνών, η κ. Σοφία Βούλτεψη, Βουλευτής Β΄ Αθηνών, η κ. Αννα Καραμανλή, Βουλευτής Β΄ Αθηνών, η κ. Κατερίνα Μάρκου, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και η κ. Ελενα Ράπτη, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης».

Και μπορεί να μην έχει νιώσει την ανάγκη να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση για τις νέες αποκαλύψεις του Documento, ωστόσο έσπευσε να καταφερθεί εναντίον του ελληνικού κράτους –προφανώς αναφέρεται στο κράτος επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ– όταν μίλησε για τις γυναίκες με τις οποίες συνεργάζεται και οι οποίες «καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στον διπλό ρόλο της μητέρας, της συζύγου και της εργαζόμενης κι έχουν δυστυχώς απέναντι το ελληνικό κράτος, αντί να το έχουν σύμμαχο». Κάτι αντίστοιχο είχε πράξει και στην παλαιότερη ομιλία της στην τοπική οργάνωση της ΝΔ στην Καλλιθέα, όταν στάθηκε «σε δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότη», σε «έλλειψη κεφαλαίων», σε «ασταθές φορολογικό σύστημα». Η ίδια πάντως δεν φαίνεται να προβληματίζεται ιδιαίτερα από τη «δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότη». Μπορεί το ελληνικό κράτος να είναι απέναντι σε εργαζόμενες μητέρες, όπως η ίδια, εντούτοις η κ. Μητσοτάκη έχει την τύχη να υποστηρίζεται από εκλεκτούς και ντροπαλούς επιχειρηματίες.

Ισως αυτό που ξεχώρισε περισσότερο από την επίμαχη εκδήλωση ήταν οι αποθεωτικές δηλώσεις της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου για τη Μαρ. Μητσοτάκη: «Η Μαρέβα Μητσοτάκη, μια γυναίκα που συμβολίζει τον ρόλο της δυναμικής γυναίκας, που έχει και τρία παιδιά και οικογένεια και τα κάνει όλα και συμφέρει». Φαίνεται πως με αυτό τον τρόπο η κ. Ασημακοπούλου επέλεξε να δώσει για ακόμη μια φορά τα διαπιστευτήριά της στον αρχηγό της ΝΔ κι ενώ είναι μάρτυρας υπεράσπισης του Νίκου Γεωργιάδη, που κατηγορείται για εμπλοκή σε κύκλωμα παιδεραστίας και τον οποίο η ίδια στην κατάθεσή της χαρακτήρισε ως ένα από τα «μεγάλα όπλα του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter