Όταν το ΑΠΕ κάνει την αγιογραφία του κατηγορούμενου για κακουργήματα Μιχάλη Σάλλα…

Όταν το ΑΠΕ κάνει την αγιογραφία του κατηγορούμενου για κακουργήματα Μιχάλη Σάλλα…

Μόνο ερωτηματικά και …αποσιωπητικά. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, παρουσιάζει σήμερα μια κανονική… αγιογραφία του κατηγορούμενου τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Όπως είχε γράψει στις 20 Απριλίου σε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ του το documentonews, ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία, κατ’ εξακολούθηση και μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου χρήματος, σε βάρος του Γιώργου Προβόπουλου, και για ηθική αυτουργία στο εν λόγω κακούργημα σε βάρος του πρώην προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα.

Η ποινική δίωξη,  αφορά σε “δόλια κακοδιαχείριση” από την ΤτΕ αποθεματικών Ασφαλιστικών Ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, τα οποία εξαιτίας των χειρισμών του “θεματοφύλακά” τους έχασαν εκατομμύρια προς όφελος και μόνον της Τράπεζας. 

Είχε προηγηθεί το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento, της 19ης Απριλίου, το οποίο ανέφερε ότι σύμφωνα με το πόρισμα 52 σελίδων του αναπληρωτή εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γαληνού Μπρη, ο οποίος διερεύνησε την υπόθεση, ο Μ. Σάλλας χρησιμοποίησε την τράπεζα για να κάνει ένα ασύλληπτο «παιχνίδι» με αγοραπωλησίες ακινήτων και αγορές μετοχών μέσω εταιρειών συμφερόντων του ίδιου και μελών της οικογένειάς του, ζημιώνοντας έτσι την Πειραιώς με εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα λοιπόν το ίδιο πρόσωπο παρουσιάζεται από το ΑΠΕ ως άνθρωπος με “προσωπική σφραγίδα και όραμα” που θα… ηγηθεί νέου επενδυτικού σχεδίου, αντιμετωπίζοντας “πρόσφατες νομικές περιπέτειες”, ως το “ανήσυχο πνεύμα που τολμά σε μια εποχή που οι περισσότεροι διστάζουν”, που “διασφαλίζει θέσεις εργασίας σε μια εποχή που η ανεργία αποτελεί πραγματική μάστιγα” και διάφορα άλλα…. “Μεσσιακά”…

Μάλιστα, κατά το ΑΠΕ, ο υπόλογος για κακουργηματικές πράξεις τραπεζίτης είναι ο… κατάλληλος άνθρωπος για να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις και την αξιολόγηση και να απαντήσει εάν “με την ολοκλήρωσή τους θα μπορέσει να ξεκινήσει ένας νέος ενάρετος (!!) κύκλος στην οικονομία”.

Από τις εννιά… αιχμηρότατες ερωτήσεις, οι πέντε αφορούν στο θεάρεστο έργο του Μιχάλη Σάλλα και  το νέο του… εγχείρημα, και οι τρεις τις ποινικές διώξεις εναντίον του, όπου του δίνεται άπλετος χώρος για να επαναλάβει στον κρατικό ειδησεογραφικό φορέα πόσο… στοχοποιήθηκε και πόσο κακό είναι να διαθέτει ο Τύπος στοιχεία εναντίον του πριν κάποιος καλοθελητής τον ενημερώσει σε προσωπικό επίπεδο… Και από την τελευταία… αιχμηρή ερώτηση, δε, συνάγεται… αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι (φτου φτου) διώξεις εναντίον τραπεζιτών, επιχειρηματικών και επενδυτών βλάπτουν την… οικονομία (!).

Πιο κατευθυνόμενη συνέντευξη θα ήταν …drone!

Ιδού ολόκληρη η συνέντευξη στο επίσημο πρακτορείο ενημέρωσης της Ελλάδας  – που σημαίνει ότι τις ειδήσεις του “βλέπουν” χιλιάδες συνδρομητές (δηλαδή media) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό- και τα συμπεράσματα δικά σας…

“Συνέντευξη Μιχάλη Σάλλα: Τα νέα επενδυτικά του σχέδια του, τι αναφέρει για την οικονομία και τις επενδύσεις, πως αντιμετωπίζει τις πρόσφατες νομικές περιπέτειες.

Έχοντας βάλει την προσωπική του σφραγίδα σε περισσότερες από 30 εξαγορές και συγχωνεύσεις τα τελευταία 25 χρόνια, ο Μιχάλης Σάλλας, με σχέδιο και όραμα έφθασε στην κορυφή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος την Τράπεζα Πειραιώς, τα ηνία της οποίας ανέλαβε με αμελητέο μερίδιο αγοράς στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Μιχάλης Σάλλας, ανήσυχο πνεύμα με ενεργό παρουσία στα δρώμενα της χώρας σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών, τολμά ξανά σε μια εποχή που οι περισσότεροι διστάζουν.

Μέσω του νέου επιχειρηματικού Ομίλου που δημιούργησε και ηγείται, προχωρά ήδη σε σειρά επενδύσεων σε νευραλγικούς αλλά και αναπτυσσόμενους τομείς της ελληνικής οικονομίας, διασφαλίζοντας υπάρχουσες θέσεις εργασίας και δημιουργώντας νέες, σε μια εποχή που η ανεργία αποτελεί πραγματική μάστιγα για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά.

Για τα νέα του επενδυτικά σχέδια, για την οικονομία γενικότερα αλλά και τις επιθέσεις εναντίον του, ο Μιχάλης Σάλλας μιλά στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ερώτηση: Σε λίγες ημέρες ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών. Εκτιμάτε ότι με την ολοκλήρωσή τους θα μπορέσει να ξεκινήσει ένας νέος ενάρετος κύκλος στην οικονομία;

Aπ: Η χώρα έχει ήδη πραγματοποιήσει ορισμένα σημαντικά δημοσιονομικά βήματα. Σήμερα έχει μεγάλη ανάγκη από ηρεμία ώστε να στείλει το μήνυμα πως μπορεί να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να προσελκύσει επενδυτές, προκειμένου να ξεκινήσει η ανάπτυξη. Πρέπει να φύγουμε από το κλίμα εσωστρέφειας το οποίο μας ταλανίζει πολλά χρόνια τώρα. Δεν είναι εύκολο. Είναι όμως αναγκαίο.

Eρώτηση: Μέσα από μία διαρκώς ανοδική πορεία 30 ετών δημιουργήσατε έναν τραπεζικό κολοσσό. Τώρα ξεκινάτε ένα νέο εγχείρημα. Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι;

Aπ: H εξέλιξη μας αφορά όλους και πάντως εμένα ανέκαθεν με αφορούσε. Δεν μπορώ να δω το επιχειρείν στατικά. Η Τράπεζα Πειραιώς έγινε μεγάλη γιατί ενσωμάτωνε το δυναμισμό των στελεχών της και των επιχειρηματιών που την υποστήριξαν.

Είναι η τράπεζα που προσφέρει σε αυτήν την δύσκολη για την οικονομία περίοδο 20.000 θέσεις εργασίας ενώ σε όλα τα χρόνια της κρίσης προσπάθησε να βοηθήσει μέσα στο δεσμευτικό, για το τραπεζικό σύστημα, πλαίσιο την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Τώρα, το νέο εγχείρημα δεν στερείται τραπεζικού “αρώματος” αλλά είναι διαφορετικό.

Ερώτηση: Θα θέλατε να μας περιγράψετε τις νέες δραστηριότητες;

Απ: Τα επενδυτικά μας σχέδια υλοποιούνται μέσα από τη Lyktos Group, τον όμιλο μας, που πήρε το όνομά του από την αρχαία Λύκτο, μία από τις αρχαιότερες, σπουδαιότερες και ισχυρότερες πόλεις της Κρήτης, αντίζηλο της Κνωσού και ίσως την αρχαιότερη εγκατάσταση των Δωριέων στο νησί. .

Η Lyktos Group μέσα στη δύσκολη αυτήν συγκυρία αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με επενδύσεις, στο Asset Μanagement, μέσω της εταιρίας Wealth που έχει υπό διαχείριση κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ, επενδύσεις, στο χώρο της Οινοποιίας μέσω της Σεμέλη Α.Ε, στην ασφάλεια, με την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της ESA Security Solutions, στον τουρισμό και στις καινοτόμες τεχνολογίες αλλά και στον τραπεζικό χώρο, ως στρατηγικός επενδυτής στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Ερώτηση: Ποια είναι τα σχέδιά σας για την Παγκρήτια Tράπεζα, που αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα στην χώρα μας;

Απ: H σχετική εγκριτική διαδικασία συμμετοχής του Lyktos Group στην τράπεζα βρίσκεται σε τελικό στάδιο. H επένδυση αυτή αποτελεί ένα αναπτυξιακό στοίχημα με στόχο την στήριξη και την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Ο πρωτογενής τομέας, αλλά και η μεταποιητική βιομηχανία στο χώρο της αγροτοδιατροφής, ο τουρισμός, οι μεταφορές, ο πολιτισμός κ.α είναι ορισμένοι από τους πυλώνες που μπορεί να επενδύσει μία περιφερειακή τράπεζα.

Ερώτηση: Πρόσφατα ο Τύπος απασχολήθηκε με το πρόσωπό σας στο πλαίσιο δύο διώξεων που η μία αφορά την παλιά υπόθεση αγοραπωλησίας ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς και η δεύτερη συναλλαγές της Τράπεζας σε ομόλογα. Ποια είναι η θέση σας για όλα αυτά;

Απ: Δεν θα κουραστώ να λέω πως ούτε εγώ ούτε και κανένας άλλος απ’ όσους ταλαιπωρούνται μαζί μου και στις δύο υποθέσεις δεν έχουμε κάνει κάτι μεμπτό.

Ερώτηση: Σε δηλώσεις με αφορμή τις σχετικές διώξεις αναφερθήκατε σε προσπάθεια στοχοποίησής σας. Με ποιό σκεπτικό;

Aπ: Πώς αλλιώς θα μπορούσα να ερμηνεύσω όλες αυτές τις επιθέσεις προς το πρόσωπό μου; Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των ακινήτων η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος έχει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο γνωματεύσει πως δεν υπήρξε καμία ζημία για την Τράπεζα Πειραιώς. Έχω εμπιστοσύνη και στη λογική και στην Ελληνική Δικαιοσύνη και νομίζω πως όλα θα εξεταστούν και θα κριθούν όπως πρέπει. Δεν έχει νόημα να επεκταθώ στις λεπτομέρειες της υπόθεσης αφού από το παραπάνω και μόνον προκύπτει η αβασιμότητά της.

Ειδικά, σε ότι αφορά την υπόθεση των ομολόγων δεν θέλω να γίνω ιδιαίτερα αιχμηρός αφού μεταξύ άλλων θα έπρεπε να έχουμε μαντικές ικανότητες για να γνωρίζουμε το 2009, προ μνημονίων, ότι θα ερχόταν το PSI του 2012.

Ερώτηση. Προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι όπως αναφέρατε και ο ίδιος πληροφορηθήκατε τις διώξεις από τον Τύπο;

Aπ: Βεβαίως και μάλιστα πριν αυτές ακόμη ασκηθούν. Θέλω επίσης να επισημάνω και στις δύο υποθέσεις πως έγγραφα όπως το πόρισμα του εισαγγελέα ή υπομνήματα κατηγορουμένων έγιναν φέιγ βολάν σε ορισμένα δημοσιογραφικά γραφεία ενώ εμείς δηλώνω εκ νέου, πληροφορηθήκαμε τα τεκταινόμενα από τον Τύπο.

Ερώτηση: Εκτιμάτε πως όλα αυτά επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα;

Aπ: Ασφαλώς. Δεν το συζητώ. Ζητάμε επενδύσεις. Εγχώριες και διεθνείς. Τις ζητάμε για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε μία χειμαζόμενη οικονομία, που υποφέρει από ανεργία. Και την ίδια στιγμή δημιουργούμε ένα κλίμα καχυποψίας, με τέτοιου τύπου διώξεις κατά επιχειρηματιών, τραπεζιτών και επενδυτών. Δημιουργούμε τελικά ένα εχθρικό κλίμα για τις ίδιες τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, «πυροβολώντας τα πόδια» μας αφού από τις επενδύσεις περιμένουμε να έρθει η ανάπτυξη.

Θα καταλήξω λέγοντας πως όλα τα παραπάνω όποιο σκοπό και αν εξυπηρετούν έχουν ως συνέπεια η οικονομία και η ανάπτυξη να πληρώνουν βαρύ τίμημα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter