Όταν το ράσο γίνεται σημαία προσωπικής και πολιτικής ευκαιρίας

Όταν το ράσο γίνεται σημαία προσωπικής και πολιτικής ευκαιρίας

«Ιερός» πόλεμος έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Ιεραρχίας αναφορικά με την ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε, συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τον συμβιβασμό εκκλησίας – κράτους.

Ήδη ένας στενός κύκλος μητροπολιτών προσπαθεί να υποσκάψει τη συμφωνία, επιδιώκοντας, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του Documento, να πριονίσει τη θέση του Ιερώνυμου. Αυτή η επιδίωξη των ιεραρχών φαίνεται ότι έχει αρχίσει ήδη από τη στιγμή που ο αρχιεπίσκοπος με τον πρωθυπουργό βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία, και παρότι ο Ιερώνυμος είχε ενημερώσει την Ιερά Σύνοδο ότι έχει βρεθεί λύση τόσο για την εκκλησιαστική περιουσία όσο και για τη μισθοδοσία των κληρικών.

«Η εκκλησία πορεύεται, δεν αντιπολιτεύεται»

Οπως διαφάνηκε από την τελευταία συνεδρίαση της Ιεραρχίας, υπήρξε έντονη προσπάθεια να ανατραπούν τα συμφωνηθέντα. Ως αιχμή αντίδρασης οι μητροπολίτες προέβαλαν το ζήτημα της μισθοδοσίας και όχι της εκκλησιαστικής περιουσίας. Οι καλά γνωρίζοντες τα ζητήματα της Ιεραρχίας γνωστοποίησαν στο Documento ότι η συγκεκριμένη αντίδραση, που εκπορεύεται από τον σκληρό αυτό πυρήνα, αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο ευθεία αμφισβήτηση που έχει δεχτεί ο αρχιεπίσκοπος. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ιερώνυμος δέχεται κριτική που φτάνει στα όρια της αμφισβήτησης. Τελευταίο κρούσμα αποτέλεσε η ψύχραιμη φωνή που εξέφρασε μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, όταν τάχθηκε κατά των συλλαλητηρίων επισημαίνοντας: «Η εκκλησία δεν κάνει συλλαλητήρια, οι πολίτες εξέλεξαν Βουλή και η Βουλή είναι υπεύθυνη για αυτά».

Οπως τότε, όμως, έτσι και τώρα, κάποιοι ιεράρχες προτιμούν να αντιμάχονται οποιαδήποτε πρόοδο εξυπηρετώντας παράλληλα ίδια οφέλη, αλλά και τον ακραίο αντιπολιτευτικό λόγο της ΝΔ. Πρόκειται για μια πραγματικότητα άλλωστε που σκιαγραφήθηκε από τις πρόσφατες και όλο νόημα δηλώσεις του μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσοστόμου: «Η εκκλησία πορεύεται, δεν πολιτεύεται, δεν αντιπολιτεύεται».

Στον στενό αυτό πυρήνα των ιεραρχών συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, έξι μητροπολίτες, οι τρεις εκ των οποίων παρουσιάζονται και ως δελφίνοι για τη θέση του αρχιεπισκόπου: οι μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιος, Σύρου Δωρόθεος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος Σαββάτος. Την εξάδα των «σκληροπυρηνικών» κλείνουν, σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, οι μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ, Καισαριανής Δανιήλ και Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος Σπηλιώτης.

«Άγιες» μπίζνες με τα τάματα στην Τήνο

Ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος βρέθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο ύστερα από αποκαλύψεις του Documento. Ο μητροπολίτης που είχε πρωτοστατήσει και κατά της συμφωνίας των Πρεσπών είχε εμπλακεί στην υπόθεση αναφορικά με τα τάματα της Παναγίας της Τήνου. Τα έσοδα από τα τάματα διαχειρίζεται το Πανελλήνιο Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ). Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, τη διαχείριση των ταμάτων είχαν αναλάβει τρεις πρωτόδικα καταδικασμένοι για ποινικές υποθέσεις: ο Πάνος Μπαμπάμτσης, καταδικασμένος σε οκτώ χρόνια φυλάκισης για εκβιασμό, ο καταδικασμένος για εμπόριο ναρκωτικών Μανώλης Παπουτσάκης και ο συνέταιρός τους Γιάννης Στασινόπουλος.

Οι τρεις άντρες είχαν αναλάβει να παραλαμβάνουν τα πολύτιμα τιμαλφή από το ΠΙΙΕΤ, να τα μεταφέρουν στην Τουρκία όπου τα έλιωναν και στη συνέχεια να επιστρέφουν στο ίδρυμα ράβδους χρυσού. Το σκανδαλώδες της υπόθεσης, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, δεν είναι μόνο πως αυτή η διαδικασία ανατέθηκε σε ποινικούς με ευθύνη και του μητροπολίτη Δωρόθεου, αλλά και ότι ήταν διαβλητή, αφού, όπως αναγραφόταν και σε σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ, περιλάμβανε μίζες και στημένους διαγωνισμούς κατά την παραδοχή των τριών προαναφερθέντων αντρών.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2015 ο κοριός της ΕΥΠ κατέγραψε συνομιλία του Γ. Στασινόπουλου με τον Μ. Παπουτσάκη: «…να ξέρεις ότι έχουμε θέμα γιατί δεν είναι νόμιμο αυτό που κάνουμε… Θέλει πολύ λεπτό χειρισμό, διότι, αν ξυπνήσουν, θα μας βρει κανένα πρόστιμο που δεν θα ξέρουμε πού να φύγουμε κι εμείς και το ίδρυμα». Στις συνομιλίες των τριών συνεταίρων, όπως τις κατέγραψε ο κοριός της ΕΥΠ, ο μητροπολίτης Δωρόθεος περιγράφεται ως αυτός στον οποίο έδιναν μίζα. Συγκεκριμένα σε συνομιλία στις 3 Οκτωβρίου 2015 μεταξύ Μπαμπάμτση και Παπουτσάκη οι δύο συνέταιροι αναφέρονται σε μίζα που φέρονται να έδωσαν προς τον Δωρόθεο:

Μπαμπάμτσης: Τα λεφτά του ΔΩΡΟ (Δωρόθεος) να φέρει, ε;

Παπουτσάκης: Θα τα δούμε, ναι. Ο ΔΩΡΟ εδώ είναι;

Την επόμενη ημέρα οι δύο άντρες συνομιλούν και πάλι:

Παπουτσάκης: Ο παπάς έχει πάρει είκοσι χιλιάρικα, μαλάκα.

Μπαμπάμτσης: Γιατί, ρε παιδιά;

(…)

Παπουτσάκης: Πάνο, όταν κάνεις μια δουλειά και την κλείνεις, παίρνεις κάποια λεφτά μπροστά. Από εκεί και πέρα δεν είσαι νταβατζής, εδώ τον έχουμε κάνει νταβαντζή τον άλλο.

«Άγιος» ο Αντώνης Σαμαράς

Ο δεύτερος δελφίνος φαίνεται ότι είναι ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, επιστήθιος φίλος του Αντώνη Σαμαρά, όπως αναφέρουν στο Documento καλά γνωρίζοντες τον χώρο της Ιεραρχίας. Ο τέως πρωθυπουργός άλλωστε ήταν εκείνος ο οποίος με ισχυρές πιέσεις που άσκησε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον υποχρέωσε τελικά να αλλάξει στάση εν μία νυκτί η ΝΔ και να βγει επιθετικά κατά της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου. Μάλιστα, λέγεται ότι τις ίδιες πιέσεις άσκησε και προς ιεράρχες της επιρροής του.

Η γνωριμία των δύο αντρών έγινε το 1993, όταν ο φοιτητής τότε της Θεολογικής Σχολής Χρυσόστομος τάχθηκε πολιτικά στο πλευρό του Σαμαρά και του τότε κόμματός του, της Πολιτικής Ανοιξης, αφού «ο άνθρωπος αυτός (σ.σ.: Σαμαράς) μπορεί να προσφέρει στον τόπο». Με το πέρασμα των χρόνων η στενή τους σχέση παρέμεινε. Οπως είχε δηλώσει ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, μετά την εκλογή του Αντ. Σαμαρά ως αρχηγού της ΝΔ, «μιλήσαμε στο τηλέφωνο τη Δευτέρα το μεσημέρι (μετά την εκλογή του). Και οι δύο κλαίγαμε από συγκίνηση σαν μικρά παιδιά…».

Η καλή σχέση των δύο αντρών συνεχίζεται και σήμερα. Τον Αύγουστο του 2016 ο ιεράρχης τίμησε τον τέως πρωθυπουργό με τον σταυρό της Μητρόπολης Μεσσηνίας, γεγονός που οδήγησε τοπικά Μέσα να κάνουν λόγο για μικροκομματικές λογικές εκ μέρους του μητροπολίτη, διά χειρός του οποίου έγινε «άγιος» ο Αντ. Σαμαράς.

Ο Ιγνάτιος και οι real estate business

O μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος είχε απασχολήσει κατά το παρελθόν αρνητικά τη δημοσιότητα αναφορικά με διάφορες επιχειρηματικές κινήσεις που είχε κάνει η μητρόπολη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στις 11 Οκτωβρίου 2007 η Μητρόπολη Δημητριάδος φέρεται να πούλησε διώροφο ακίνητο μέσα σε οικόπεδο περίπου 7,1 στρεμμάτων στην εταιρεία Golfing Developments Μελετητική Κατασκευαστική ΑΕ. Πρόκειται για εταιρεία η οποία ανήκει στον επιχειρηματία Μίλτο Καμπουρίδη, ο οποίος συνδέεται με τον Κώστα Μπακογιάννη, καθώς ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ήταν σύζυγος της αδερφής του. Η εν λόγω εταιρεία είχε εμπλακεί και σε άλλη αγοραπωλησία με τη Μητρόπολη Δημητριάδος, όταν και αγόρασε έκταση 2.903 στρεμμάτων για να κατασκευάσει γήπεδα γκολφ και ξενοδοχειακή μονάδα για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013. Η συγκεκριμένη επένδυση δεν προχώρησε αφού υπήρξε εμπλοκή, καθώς σύμφωνα με πόρισμα της Κτηματικής Υπηρεσίας του νομού Μαγνησίας μεγάλο μέρος της έκτασης φέρεται να ήταν δασικό.

Το τίμημα της πώλησης του διώροφου ακινήτου ανήλθε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στις 600.000 ευρώ. Δεν ήταν ένα τυχαίο ακίνητο της μητρόπολης, καθώς κατά το παρελθόν το είχε χρησιμοποιήσει ως εξοχικό ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Μόλις μία εβδομάδα μετά και συγκεκριμένα στις 17 Οκτωβρίου 2007 η Μητρόπολη Δημητριάδος αγόρασε ακίνητο σε έκταση 7,5 στρεμμάτων στην περιοχή Αγιος Ιωάννης του Δήμου Μηλεών. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, επρόκειτο για βίλα η οποία διέθετε πέντε υπνοδωμάτια, δύο σαλόνια, τέσσερα λουτρά, δύο χολ, κουζίνα και τεράστια αποθήκη. Οσο για το τίμημα, φέρεται να ανήλθε στο 1 εκατ. ευρώ. Σχολιάστηκε αρνητικά από τον Τύπο καθώς το ποσό εκτιμήθηκε ως υπέρογκο, προκαλώντας αλγεινές εντυπώσεις.

«Ο Σπάρτης είναι πολύ καλός»

Τον Δεκέμβριο του 2013 δημοσιοποιήθηκε ένα από τα δεκάδες βίντεο που κατέσχεσε η Αντιτρομοκρατική από τους υπολογιστές του Νίκου Μιχαλολιάκου και άλλων κατηγορούμενων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Σε αυτό το επίμαχο βίντεο ο Μιχαλολιάκος εμφανίζεται να επικαλείται συγκεκριμένους μητροπολίτες κατονομάζοντάς τους ως υποστηρικτές της ΧΑ. Ενας εξ αυτών ήταν και ο μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, ο οποίος επίσης πρωτοστατεί στις αντιδράσεις εναντίον της συμφωνίας. Συγκεκριμένα ο Ν. Μιχαλολιάκος φέρεται να είχε δηλώσει: «Ο Σπάρτης είναι πολύ καλός, δέχτηκε τα παιδιά από την τοπική οργάνωση, έβαλε ένα γηροκομείο ολόκληρο και μας ψήφισε στις εκλογές». Μετά τον σάλο που προκλήθηκε ο μητροπολίτης είχε αρνηθεί κάθε σχέση με τον Ν. Μιχαλολιάκο ή άλλα στελέχη της ΧΑ στη Λακωνία, διαψεύδοντας επίσης τα περί στήριξης της Χρυσής Αυγής στις εκλογές.

Βολές εξ Αυστραλίας: «Τραγικός τσαρλατάνος»

Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ανήκει επίσης στους ιεράρχες που αντιμάχονται σφόδρα τη συμφωνία κράτους – εκκλησίας. Ο μητροπολίτης Σεραφείμ –τον συνδέει μακρά φιλία με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και έχει παρευρεθεί σε πολλές εκδηλώσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός– φέρεται επίσης, σύμφωνα με το προαναφερθέν βίντεο, να είναι μεταξύ των ιεραρχών που υποστήριξαν τη Χρυσή Αυγή. Ο Μιχαλολιάκος φαίνεται ότι αναφέρει χαρακτηριστικά στο επίμαχο βίντεο: «Εχουμε επαφές με μητροπολίτες συγκεκριμένους που το αξίζουν, όπως ο Πειραιώς Σεραφείμ που δεν καταλαβαίνει τίποτε». Ο Σεραφείμ λίγους μήνες πριν είχε χαρακτηρίσει τη Χρυσή Αυγή παγανιστικό κόμμα, ενώ μετά την αποκάλυψη του βίντεο κύκλοι του δήλωσαν πως οι θέσεις του για τη Χρυσή Αυγή είναι σαφώς διατυπωμένες με σειρά επίσημων ανακοινωθέντων, το περιεχόμενο των οποίων δεν επιδέχεται παρερμηνείας.

Στις 12 Οκτωβρίου 2012 κλιμάκιο βουλευτών της Χρυσής Αυγής αποτελούμενο μεταξύ άλλων από τους Χρήστο Παππά, Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Στάθη Μπούκουρα, παρευρέθηκε –όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ΧΑ– στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας «συμπαριστάμενο στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πειραιώς, ο οποίος κατέθεσε μήνυση κατά των συντελεστών του έργου “Corpus Christi” για κακόβουλη βλασφημία… Η Χρυσή Αυγή θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό δυναμικών και φωτισμένων ιεραρχών…» κατέληγε η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σεραφείμ χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή, μεταξύ άλλων, αποκρυφιστικό και σατανιστικό ερμητικό τάγμα. Βουλευτές της ΧΑ μετά την ανακοίνωση αναφέρθηκαν σε φερόμενη δήλωση του ιεράρχη προς τον Μιχαλολιάκο σε προσωπική συνάντησή τους: «Νίκο μου, η πρώτη ψήφος στη ΧΑ θα είναι από μένα στην Κυψέλη όπου ψηφίζω». Η Χρυσή Αυγή μάλιστα έβγαλε ανακοίνωση στην οποία φωτογραφίζοντας τον μητροπολίτη Πειραιώς σχολίασε ότι «συνεχίζουν να οδεύουν προς τον κατήφορο εξυπηρετήσεως πολιτικών συμφερόντων…», ενώ στη συνέχεια φαίνεται πως αναφέρθηκε στο προαναφερθέν περιστατικό του 2012: «Αλήθεια το 2012 πριν ακόμη εκλεγούμε βουλευτές δεν ήξεραν ποια είναι η Χρυσή Αυγή; Τη θυμήθηκαν με τη βοήθεια των μεγαλόσχημων χρηματοδοτών τους και των πολιτευτών που προωθούσαν;».

Σε νέα απάντησή του ο μητροπολίτης Σεραφείμ δημοσιοποίησε δύο παλαιότερες επιστολές του (2015 και 2017) προς τον Ν. Μιχαλολιάκο και τον Ηλία Παναγιώταρο προκειμένου να αποδείξει ότι δεν ταυτίζεται ιδεολογικά με τη Χρυσή Αυγή. Στις επιστολές του αναφέρεται μεταξύ άλλων σε «σχάση του κινήματός Σας από τον Ελληνορθόδοξο πολιτισμό μας», που δεν αφήνει «κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε συνεργασία της Ορθοδόξου Καθολικής του Χριστού Εκκλησίας μαζί Σας».

Τον Δεκέμβριο του 2000 ο Σεραφείμ είχε εκλεγεί επίσκοπος Χριστιανουπόλεως και τοποθετήθηκε βοηθός του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού. Η θητεία του νυν μητροπολίτη Πειραιώς στην Αυστραλία διήρκεσε μόλις μέχρι τον Απρίλιο του 2002. Ο αρχιεπίσκοπος Στυλιανός κατήγγειλε ότι το πέρασμα του Σεραφείμ από την Αυστραλία ουσιαστικά στόχευε στην προαγωγή του στον επισκοπικό βαθμό. Το 2006 όταν τέθηκε ζήτημα εκλογής του Χριστιανουπόλεως στη Μητρόπολη Πειραιά, ο Στυλιανός με επιστολή του στην εφημερίδα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας «Το Βήμα της Εκκλησίας» αναφέρθηκε σε προσπάθεια του Σεραφείμ να «υποκλέψει το ιερώτατο Επισκοπικό αξίωμα».

Έγραφε χαρακτηριστικά: «…μας επαγίδευσε εις το να μας υποκλέψει το ιερώτατο Επισκοπικό αξίωμα ο εκ της Εκκλησίας της Ελλάδος ενσκήψας τραγικός τσαρλατάνος Αρχιμ. Σεραφείμ Μεντζελόπουλος. Δεν είχαμε την αξίωση, μήτε ασφαλώς την αφέλεια να πιστεύσουμε, ότι θα εματαιώναμε την ως άριστα ενορχηστρωμένη από τους πρωτεργάτες της “Χρυσοπηγής” εκλογή του, εις την Μητρόπολη Πειραιώς (…) Θα μπορούσαμε βέβαια και άλλα βαρυσήμαντα τεκμήρια να παρουσιάσουμε, τα οποία χαρακτηρίζουν εις το διηνεκές το γενικό ήθος και την ψυχοπαθολογική κατάσταση του νέου Μητροπoλίτη Πειραιώς Σεραφείμ Μεντζελοπούλου».

Σε απάντησή του προς το περιοδικό «Unfollow» που είχε δημοσιεύσει την επίμαχη επιστολή του Στυλιανού, ο μητροπολίτης Σεραφείμ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε αναφορά του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας προς τον οικουμενικό πατριάρχη, βάσει της οποίας του ζητούσε να επιβληθεί στον Σεραφείμ ποινή ετήσιας αργίας «προς δήθεν παραδειγματισμό μου. Τίθεται επομένως για τον συντάκτη Σας το ερώτημα γιατί η Αγία και Ι. Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν μου επέβαλε καμμία ποινή όπως πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπός Της δικαιώνοντάς με πλήρως, αλλά αντιθέτως μου χορήγησε κανονικό Απολυτήριο για την Εκκλησία της Ελλάδος, στην οποία ανέλαβα Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου όταν ξέσπασε το περίφημο “τσουνάμι” το 2005…».

Η μητρόπολη του ΚΕΕΛΠΝΟ

Ο μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού Δανιήλ δεν θα μπορούσε να μην ανήκει επίσης στον σκληρό αυτό πυρήνα των ιεραρχών, αφού, όπως αναφέρουν καλά γνωρίζοντες τον χώρο της αρχιεπισκοπής, οι σχέσεις του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δεν ήταν ποτέ καλές. Αλλωστε υπήρξε στο πολύ στενό κοντινό περιβάλλον του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Ο μητροπολίτης Δανιήλ διετέλεσε επίσης μέλος του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ ως εκπρόσωπος της εκκλησίας από το 2000 έως το 2015. Δεν ήταν όμως η μοναδική σχέση της μητρόπολης με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οπως αποκάλυψε τον περασμένο Μάρτιο η «Εφημερίδα των Συντακτών», η συγκεκριμένη μητρόπολη φέρεται να έλαβε σε διάστημα τριών ετών εκατοντάδες χιλιάδες από το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά παράβαση του καταστατικού. Τα ποσά αυτά δίνονταν βάσει πρακτικών του ΔΣ του εν λόγω κέντρου προκειμένου η μητρόπολη να αντιμετωπίσει φαινόμενα όπως η γρίπη H1N1, να στείλει βοήθεια στη Γάζα ή για να εκδώσει βιβλίο με ομιλίες ιατρικού περιεχομένου του μακαριστού Χριστόδουλου. Μάλιστα, σε διάστημα περίπου ενός χρόνου (Ιούνιος 2008 – Σεπτέμβριος 2009) δόθηκαν 250.000 ευρώ μόνο στη συγκεκριμένη μητρόπολη προκειμένου να συνδράμει «άπορους και λαθρομετανάστες» της περιοχής της δικαιοδοσίας της. Μάλιστα, τα κονδύλια αυτά δίνονταν αποκλειστικά στη συγκεκριμένη μητρόπολη, μολονότι ο μητροπολίτης Δανιήλ εκπροσωπούσε ως μέλος ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ όλη την Εκκλησία.

Την επίμαχη περίοδο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ διετέλεσε ο Ιωάννης Πιερρουτσάκος. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος από την εξέτασή του:

Χαρίλαος Τζαμακλής: Σε άλλες μητροπόλεις της Αττικής δεν είχαμε παρόμοια προβλήματα;

Ιωάννης Πιερρουτσάκος: Επειδή ήταν ο σεβασμιότατος εκεί, ξεκίνησε από εκεί.

Χ.Τζ.: Ναι, αλλά δεν δώσατε σε κάποιον άλλο.

Ι.Π.: Ε, δεν πρόλαβα μετά!

Χ.Τζ.: Μα, κύριε μάρτυς, ο σεβασμιότατος δεν πήρε μόνο μια χρονιά.

(…)

Ι.Π.: Οχι, το κάναμε έτσι, ούτως ώστε να έχουμε τα πρώτα στοιχεία και μετά θα συνεργαζόμασταν με την ιερά μητρόπολη.

Η Μητρόπολη Καισαριανής είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι για τη χρηματοδότηση διεξάχθηκε έλεγχος από την αρμόδια αρχή, ελήφθησαν αποφάσεις του ΔΣ του ιδρύματος, τα χρηματικά ποσά κατατέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό του νομικού προσώπου της ιεράς μητροπόλεως και δεν δόθηκαν στον μητροπολίτη Δανιήλ αλλά στη Μητρόπολη Καισαριανής. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter