Όταν τρέχεις νηστικός αυξάνεται η καύση λίπους ή μήπως όχι;

Όταν τρέχεις νηστικός αυξάνεται η καύση λίπους ή μήπως όχι;

Αρκετοί πιστεύουν ότι όταν κάποιος τρέχει χωρίς να έχει φάει κάτι τότε χάνει περισσότερο λίπος από τις περιπτώσεις που πριν την προπόνηση έχει καταναλώσει κάποιο σνακ.

Η παραπάνω θεωρία έχει, όμως, βάση; Ας δούμε κάποια στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τι συμβαίνει.

Η τροφή, το αποθηκευμένο λίπος και η παραγωγή ενέργειας

Η κατανάλωση κάποιου σνακ πριν την προπόνηση έχει ως στόχο την παροχή θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος), που στη συνέχεια ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει για την παραγωγή της απαραίτητης ενέργειας για να πραγματοποιηθεί η άσκηση.

Μάλιστα, ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα συστατικά που προέρχονται από τροφή που έχει καταναλωθεί άμεσα σε αντίθεση με το αποθηκευμένο λίπος.

Ετσι, στις περιπτώσεις νηστείας ή δίαιτας το «καύσιμο» που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την παραγωγή ενέργειας είναι από το λίπος που είναι ήδη αποθηκευμένο.

Βέβαια, μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη τακτική δεν έχει καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα, καθώς δεν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ κατανάλωσης τροφής και δίαιτας.

Η ένταση της άσκησης αλλάζει τα διατροφικά δεδομένα

Επειδή η άσκηση δεν έχει ως μοναδικό στόχο την απώλεια βάρους, ιδιαίτερα ενδιαφέρονται είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για το πώς η κατανάλωση τροφής επηρεάζει την απόδοση της άσκησης.

Συγκεκριμένα, ο βασικός παράγοντας που καθορίζει τι γίνεται στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η ένταση της άσκησης. Στην χαλαρή και μέτρια δραστηριότητα δεν καθορίζεται από την κατανάλωση τροφής, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο όταν ο ρυθμός της άσκησης είναι πιο έντονος, καθώς σε αυτή την περίπτωση η κατανάλωση υδατανθράκων βοηθά περισσότερο στην απόδοση σε σχέση με την εκτέλεση της άσκησης σε νηστεία.

Από τα παραπάνω δεδομένα μπορούμε να βγάλουμε τα εξής συμπεράσματα:

Η άσκηση μετά από νηστεία ή δίαιτα οδηγεί σε μεγαλύτερη χρήση του αποθηκευμένου λίπους σαν πηγή ενέργειας (και άρα σε μεγαλύτερη απώλεια λίπους) κατά την διάρκεια της άσκησης.

Μακροπρόθεσμα δεν παρατηρείται διαφορά στην απώλεια βάρους ή λίπους αν η άσκηση εκτελείται μετά την κατανάλωση κάποιου γεύματος ή όχι.

Σε περιπτώσεις άσκησης μέγιστης έντασης, η κατανάλωση κάποιου γεύματος προηγουμένως μπορεί να βελτιώσει την απόδοση.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter