Θωμαΐδης: Τα μοντέλα ανάλυσης δείχνουν μέχρι και 100.000 φορείς κορονοϊού στην Αττική

Θωμαΐδης: Τα μοντέλα ανάλυσης δείχνουν μέχρι και 100.000 φορείς κορονοϊού στην Αττική

«Καμπανάκι» για την εξάπλωση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική έκρουσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος έκανε λόγο για τις ανησυχητικές ενδείξεις που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες από την ανάλυση των λυμάτων του λεκανοπεδίου.

Ο καθηγητής Θωμαΐδης έκανε λόγο για αύξηση του ιϊκού φορτίου στα λύματα που έφτασε το 200%, παρομοιάζοντας την κατάσταση με την περίοδο του Νοεμβρίου, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι πρώτες ενδείξεις για την άνοδο των κρουσμάτων είχαν φανερωθεί δύο εβδομάδες νωρίτερα, καθώς η αύξηση της συγκέντρωσης ανήλθε στο 80%.

Παράλληλα, ο κ. Θωμαΐδης αναφέρθηκε, κατά την παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο του Mega, στις εκτιμήσεις των επιστημόνων σχετικά με τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην Αττική, οι οποίες είναι τρομακτικές, καθώς τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς (συνυπολογίζοντας συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς) εκτιμούν ότι μπορεί να φτάνουν μέχρι και τους 100.000.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος επισημαίνει: «Οι εκτιμήσεις έχουν ιδιαίτερη αβεβαιότητα, γιατί αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά στα μεταλλαγμένα στελέχη. Επομένως, δεν έχει ακρίβεια αυτή η εκτίμηση, απλά είναι μία ένδειξη. Οι ασυμπτωματικοί είναι πολύ περισσότεροι, πάνω από 55-60% επομένως είναι δύσκολα να εκτιμήσουμε πόσο θα αυξηθούν τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter