Όχημα κερδών για ιδιώτες και ο ΟΑΕΔ;

Όχημα κερδών για ιδιώτες και ο ΟΑΕΔ;

Τι διαφαίνεται πίσω από τις δηλώσεις Τσακλόγλου για τον ρόλο του oργανισμού στα προγράμματα κατάρτισης ανέργων

Το κόστος στο κράτος, το κέρδος στους ιδιώτες, αυτό φαίνεται πως είναι το μέλλον που επιφυλάσσουν στον ΟΑΕΔ. Ειδικότερα, η είδηση ότι ο υφυπουργός που έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της κοινωνικής ασφάλισης Π. Τσακλόγλου ανέλαβε από χτες τον σχεδιασμό για τα προγράμματα απασχόλησης με κατάρτιση αλλά και τον ευαίσθητο τομέα των πιστοποιήσεων ξύπνησε άσχημες μνήμες…

Ηταν το καλοκαίρι του 2014 όταν ο τότε υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης συνέλαβε το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ… Εκείνο το σχέδιο προέβλεπε στο βασικό του σενάριο τον ξαφνικό θάνατο του ΟΑΕΔ στα πρότυπα της ΕΡΤ και την άμεση διάσπαση των υπηρεσιών του σε κατάρτιση, απασχόληση και επιδόματα (από τότε είχε στηθεί ο μηχανισμός των vouchers που οδήγησε την άνοιξη του 2020 στην προσπάθεια διασπάθισης δημόσιου χρήματος μέσω σκόιλ ελικικού). Ο προσφάτως αποπεμφθείς από το υπουργείο Εργασίας Γ. Βρούτσης ήδη από την αρχή του 2020 είχε βγάλει από το συρτάρι το σχέδιο εκείνο και το είχε τροποποιήσει. Αυτό που σχεδίαζε να υλοποιήσει ήταν την εν μέρει αποδόμηση της δημόσιας λειτουργίας του οργανισμού μέσα από την κατάρτιση.

Στην ίδια κατεύθυνση

Οπως φαίνεται, και ο νυν υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης με τον υφυπουργό Π. Τσακλόγλου κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να περιορίσει το κράτος. Ετσι εξηγούνται:

• η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Κήπου,

• η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ,

• η κατάργηση της υπηρεσίας των σημάτων από το υπουργείο Ανάπτυξης και η ανάθεσή της στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ΝΠΙΔ (χάνει έσοδα ο κρατικός κορβανάς ύψους 1 εκατ. ευρώ),

• η ακραία ιδιωτικοποίηση της επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης και

• το ροκάνισμα της δημόσιας πανεπιστημιακής παιδείας υπέρ αμφιβόλου ποιότητας ιδιωτικών πανεπιστημιακών προγραμμάτων.

Ανάστατοι στον ΟΑΕΔ

Η ανάθεση στον υφυπουργό Π. Τσακλόγλου της σύνταξης σχεδίου απασχόλησης για μετά τη λήξη της πανδημίας έχει φέρει αναστάτωση στους κόλπους του ΟΑΕΔ. Αλλωστε γνωρίζουν τι σχεδιάζεται… Σύμφωνα με τις προθέσεις του Κ. Χατζηδάκη (βαρύνεται μεταξύ άλλων με τη «δολοφονία» της Ολυμπιακής το 2008 και την πρόσφατη χαριστική διάθεση 120 εκατ. στην Aegean) θα εκπονηθεί σχέδιο επιδοτούμενης κατάρτισης ώστε να προσφερθούν προγράμματα «ανακούφισης» των χιλιάδων ανέργων που θα απολυθούν μετά το τέλος της ρήτρας μη απολύσεων που φέρνουν οι αναστολές και οι κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής. Ωστόσο, στο υπό κατάρτιση σχέδιο υπάρχει και ένα «τυράκι». Αυτό της πιστοποίησης των προσόντων… Κάποτε το έργο το είχε αναλάβει το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (ΕΚΕΠΙΣ), ένας οργανισμός που καταργήθηκε αφού βούλιαξε στα σκάνδαλα του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που θέλει να περάσει ο κ. Τσακλόγλου (και ήδη έχουν αναλάβει δράση τα συστημικά ΜΜΕ για να πειστεί και το ευρύ κοινό) είναι ότι δεν γίνεται να έχουμε τα σκάνδαλα τύπου voucher της τριετίας 2012 – 2014 (έργο Βρούτση) και σκόιλ ελικικού το 2020 (έργο κυβέρνησης Μητσοτάκη).

Αρα, ο κ. Τσακλόγου αφήνει ήδη να διαρρεύσει σε συστημικά ΜΜΕ ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη δομή του ΟΑΕΔ. Ηδη έχει δώσει στον ΟΑΕΔ έναν εποπτικό ρόλο (παρότι οι σχολές του ΟΑΕΔ μπορούν να ανταποκριθούν στην κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση). Το θέμα είναι σαφές: οι ιδιώτες θα καταρτίζουν τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους που θα προκύψουν εξαιτίας των εγκληματικών παραλείψεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη (και θα λαμβάνουν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΕΣΠΑ) και ο ΟΑΕΔ θα αναλάβει τον ρόλο της εποπτείας όλων αυτών (με το διοικητικό κόστος να βαραίνει βέβαια των κρατικό κορβανά).

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter