Όχι Ιωάννα δεν είναι φυσιολογικό να «τρώμε» χαστούκια

Όχι Ιωάννα δεν είναι φυσιολογικό να «τρώμε» χαστούκια

Την ώρα που η ελληνική κοινωνία ασχολείται με τον βιασμό και τη δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας από τη Ρόδο η οποία αρνήθηκε να συνευρεθεί ερωτικά με τους θύτες της, μια άλλη γυναίκα, από τον χώρο του μόντελινγκ κανονικοποιεί την έμφυλη βία. 

«Έχω φάει χαστούκι από τον σύντροφό μου και ποια γυναίκα δεν έχει φάει ένα χαστούκι πάνω στον τσακωμό; Στο έντονο τσακωμό. Όποια λέει ότι δεν έχει φάει ή ότι δεν έχει κάνει πλαστικές, λέει ψέματα». 

Αυτά λοιπόν είπε χθες η Σταρ Ελλάς Ιωάννα Μπέλλα. Και τα είπε στην τηλεόραση. Τα είπε δημόσια. Και κανείς δεν γούρλωσε τα μάτια του, κανείς δεν της είπε ότι δεν μπορεί να τα πιστεύει αυτά που λέει. Η εκπομπή συνεχίστηκε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, ενώ η ίδια αντιπροσωπεύοντας επάξια την κουλτούρα του βιασμού, συνέχισε λέγοντας πως δεν έχει πέσει πότε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης γιατί δεν το έχει η ίδια προκαλέσει.

Και το ερώτημα είναι απλό. Φταίει η Ιωάννα Μπέλλα; Η απάντηση είναι ακόμα πιο απλή. Όχι. 

Φταίει η κοινωνία, η οποία έχει επιτρέψει στις γυναίκες – γιατί μην κοροϊδευόμαστε η Ιωάννα Μπέλλα δεν είναι η μόνη – να θεωρούν τη βία που δέχονται, είτε σωματική είτε λεκτική, είτε ψυχολογική είτε οικονομική, ως κάτι φυσιολογικό, ως κάτι αναπόφευκτο και συνηθισμένο. 

Φταίει η κοινωνία που έχει αφήσει τον χώρο σε όλους αυτούς τους θύτες, να δρουν κατά το δοκούν χωρίς καμία απολύτως συνέπεια, χωρίς να τους δημιουργεί έστω το συναίσθημα της ντροπής για τα πεπραγμένα τους.

Φταίει η κοινωνία γιατί παρότι σοκαρισμένη από τον βιασμό και τη δολοφονία της 21χρονης στη Ρόδο, προσπαθεί πάση θυσία να αποδείξει, πως «δεν είχε πολλούς συντρόφους, δεν ντυνόταν προκλητικά, ήταν σοβαρή κοπέλα» και πόσα άλλα εμετικά παράπλευρα σχόλια αναφορικά με τον χαρακτήρα της. 

Φταίει η κοινωνία γιατί αντί να αντιμετωπίσει την Ιωάννα και την κάθε Ιωάννα σαν θύμα την αντιμετωπίζει ως αρλεκίνο.

Φταίει η κοινωνία γιατί ακόμα και τώρα, μετά από τόσους αγώνες, μετά από την έξαρση του φεμινιστικού κινήματος, τα πρότυπα τα οποία πλασάρονται είναι σεξιστικά.

Φταίει η κοινωνία γιατί δεν υπάρχει ισότητα. 

Φταίει η κοινωνία η οποία δεν επεμβαίνει. 

Φταίει η κοινωνία γιατί «έλα μωρέ ένα χαστουκάκι ήταν δεν της μαύρισε και το μάτι».

Φταίει η κοινωνία γιατί «αφού τη χτυπάει γιατί δεν φεύγει; Μάλλον της αρέσει».

Φταίει η κοινωνία γιατί πέρα από τη σωματική βία, ουσιαστικά δεν αναγνωρίζει καμία άλλη μορφή της. 

Φταίει η κοινωνία γιατί δεν ανακατεύεται, αν ο γείτονας χτυπάει ή βιάζει τη γυναίκα του γιατί «που να μπλέκεσαι τώρα, ζευγάρι είναι εκείνοι ξέρουν»

Και ποια είναι αυτή η κοινωνία επιτέλους; Εμείς.

Συγγνώμη λοιπόν Ιωάννα, που έφτασες στο σημείο να θεωρείς πως η έμφυλη βία είναι κάτι το φυσιολογικό, γιατί δεν είναι. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter