«Όχι» Κοντονή σε Θάνου: Δεν μπορεί να αλλάξουν τα όρια συνταξιοδότησης των Δικαστικών

«Όχι» Κοντονή σε Θάνου: Δεν μπορεί να αλλάξουν τα όρια συνταξιοδότησης των Δικαστικών

Απολύτως σαφής ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, απαντώντας εμμέσως στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, για τα όρια συνταξιοδότησης των Δικαστικών.

Ο υπουργός, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ανέφερε πως μπορούν να το συζητούν ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, αλλά υπενθύμισε τη ρητή συνταγματική διάταξη για αποχώρηση στο 67ο έτος της ηλικίας, καλώντας τους δικαστικούς να ασχοληθούν με τα χρόνια προβλήματα της Δικαιοσύνης.

«Πριν από περίπου τρεις μήνες είχα τοποθετηθεί για το ζήτημα και είχα πει ότι στο πλαίσιο του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστών με νόμο, γιατί έχουμε μια ρητή συνταγματική διάταξη η οποία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μπορεί να συνεδριάζει και να εκφράσει απόψεις εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Αναφορικά με το αν επιτρέπεται κάποια αλλαγή συμπλήρωσε ότι έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια και το κάνει και σήμερα «για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία».

Ο κ. Κοντονής ήταν επικριτικός έναντι των δικαστικών ενώσεων για «τη σφοδρότητα και την ταχύτητα με την οποία εκδίδονται ανακοινώσεις και βάλλει ο ένας εναντίον του άλλου».

Όπως είπε, δίνεται μια εικόνα εμφυλίου, η οποία πλήττει το κύρος της Δικαιοσύνης και απογοητεύει το σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας. «Με αυτές τις ανακοινώσεις δημιουργείται μια αίσθηση στην κοινωνία, ότι δεν υπάρχει ούτε όριο, ούτε φραγμός ούτε τίποτα», πρόσθεσε.

«Έχω κάνει κατ’ επανάληψη δημόσιες εκκλήσεις να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και να λυθούν αυτά τα ζητήματα εντός των θεσμικών οργάνων της Δικαιοσύνης και της Πολιτείας», κατέληξε.

Αναλυτικά:

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής έδωσε συνέντευξη σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», στους δημοσιογράφους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη.

Για το θέμα της αλλαγής του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών ο κ. Κοντονής είπε:

«Πριν από περίπου τρεις μήνες είχα τοποθετηθεί για το θέμα και είχα πει ότι στο πλαίσιο του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστών, γιατί υπάρχει ρητή συνταγματική διάταξη. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μπορεί να συνεδριάζει και να κάνει προτάσεις ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, αλλά όσον αφορά το αν επιτρέπεται οποιαδήποτε αλλαγή έχω τοποθετηθεί με σαφήνεια και το κάνω και σήμερα για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία.

Εκείνο που με ανησυχεί είναι η σφοδρότητα και η ταχύτητα με την οποία εκδίδονται ανακοινώσεις και βάλλουν οι δικαστές ο ένας εναντίον του άλλου. Δίνεται μια εικόνα εμφυλίου, η οποία πλήττει το κύρος της Δικαιοσύνης και απογοητεύει το σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας. Έχω κάνει κατ’ επανάληψη δημόσιες εκκλήσεις να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και να λυθούν αυτά τα ζητήματα εντός των θεσμικών οργάνων της Δικαιοσύνης και της Πολιτείας. Επαναλαμβάνω: Οι ανακοινώσεις αυτές εκδίδονται από δικαστές και στη συνείδηση του πολίτη ο δικαστής παραμένει δικαστής, είτε εκδίδει αποφάσεις, είτε εκδίδει συνδικαλιστικές ανακοινώσεις. Με αυτές τις ανακοινώσεις δημιουργείται μια αίσθηση στην κοινωνία, ότι δεν υπάρχει ούτε όριο, ούτε φραγμός. Και γίνεται μεγάλη ζημιά για τη Δικαιοσύνη.

Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι το εξής: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η δικαιοσύνη και αναλώνονται σε ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων δικαστές και ενώσεις; Διότι αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα της Δικαιοσύνης τα οποία έχουν φτάσει σε σημείο ο πολίτης να μην απευθύνεται πλέον στη Δικαιοσύνη, γιατί δεν βρίσκει το δίκιο του. Καταθέτει μια αγωγή και εκδικάζεται μετά από επτά χρόνια. Αυτά είναι τα πολύ σημαντικά προβλήματα, τα οποία πρέπει να λύσουμε και με τα οποία δε βλέπω να ασχολείται ιδιαίτερα κανείς. Διερωτώμαι ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έπρεπε να αναλαμβάνουν οι ενώσεις και οι δικαστές για την επίλυση αυτών των προβλημάτων και δυστυχώς δεν τις βλέπουμε. Είναι λοιπόν απολύτως αρνητική όλη αυτή η εικόνα και είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση με σαφήνεια έχει τοποθετηθεί, καλείται από ορισμένες ενώσεις να επανατοποθετηθεί. Επίσης είναι προβληματικό, το να καλείται ο υπουργός Δικαιοσύνης από ενώσεις δικαστών να παρέμβει και να εμποδίσει αυτή την ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Θα ήταν παρέμβαση βίαιη και απαράδεκτη στο έργο της δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που είναι να κάνει και από κει και πέρα η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί, ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή του ορίου, αφού το Σύνταγμα περιέχει ρητή διάταξη. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση. Νομικές απόψεις μπορεί να εκφράσει ο καθένας, έχουν το βάρος τους, αλλά το ζήτημα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή του ορίου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter