«Ανάσα ελεύθερου χώρου το πάρκο»

Όχι Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος λένε οι Αρχαιολόγοι - «Να αναβαθμιστεί η περιοχή»

Αντίθετοι στην κατασκευή Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος δηλώνουν οι Αρχαιολόγοι, ζητώντας να προστατευθεί ο αρχαιολογικός χώρος, να παραμείνει ελεύθερος και ανοιχτός σε όλους αλλά και να αναβαθμιστεί συνολικά η περιοχή.

Σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων αναφέρονται τα εξής:

«Η Ακαδημία Πλάτωνος, ένας ιδιαίτερα σημαντικός αρχαιολογικός χώρος και ταυτόχρονα μια ανάσα ελεύθερου χώρου του κέντρου της Αθήνας, λειτουργώντας ως πολιτιστικό πάρκο μαζί με τη λειτουργία και του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών που έχει χωροθετηθεί στη θέση αυτή, μπορεί να μεταμορφώσει την περιοχή.

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ευρύτερης παρέμβασης της Πολιτείας στην περιοχή, με υλοποίηση έργων ΕΣΠΑ (ενοποιήσεις τμημάτων του άλσους, κατασκευή αποθηκών) που προσβλέπουν στην αναβάθμισή της, μέσα από την αρμονική συνύπαρξη των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί με τους ελεύθερους χώρους πρασίνου που τις περιβάλλουν.

Με πρόσφατη απόφασή του, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) ενέκρινε το σχέδιο της εταιρείας Artume Α.Ε., ευρωπαϊκό βραχίονα της Blackrock, ανέγερσης εμπορικού πολυχώρου μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 55.000 τ.μ., με εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις, σε έκταση 19,7 στρεμμάτων, μεταξύ της λεωφόρου Κηφισού και της οδού Αντιγόνης, σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η σχετική απόφαση του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη για τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Όπως αναφέρεται, "η τροποποίηση των όρων δόμησης συνδέεται με την ανάπλαση και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος, και στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να συνταχθεί Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος και της Artume Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης ακινήτου και κινητής περιουσίας (Artume A.E.)".

Η πορεία του θέματος δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες, καθώς διαφαίνεται πως, σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες ερήμην όχι μόνο των κατοίκων και των φορέων που έχουν εκφράσει διαφωνίες με την υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Ο Σ.Ε.Α. εκφράζει την δυσαρέσκεια αλλά και την αντίθεσή του για την εξέλιξη αυτή.»

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.