Όχι με αιχμές από τη ΓΣΕΒΕΕ στον «νέο ΟΑΕΔ»

Όχι με αιχμές από τη ΓΣΕΒΕΕ στον «νέο ΟΑΕΔ»

Η ΓΣΕΒΕΕ με μια αναλυτική παρουσίαση των θέσεών της απορρίπτει με εμπεριστατωμένη ανάλυση του νομοσχέδιο Χατζηδάκη που οδηγεί στη δημιουργία ενός «νέου ΟΑΕΔ», ρίχνοντας μπετόν ιδιωτικοποίηση στην κατάρτιση ανέργων προς όφελος όσων εκπόνησαν το αλήστου μνήμης «Σκόιλ ελικίκου» για τους επιστήμονες εν μέσω πανδημίας.

Η εκτίμηση της ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι αποτελεί «έναν συνδυασμό αφενός συγκεντρωτικής κρατικο-κεντρικής νοοτροπίας στη λήψη αποφάσεων και στη θεσμική ρύθμιση των πεδίων των πολιτικών δεξιοτήτων και της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, με δραστική συρρίκνωση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων και αφετέρου περαιτέρω “ιδιωτικοποίησης” της εφαρμογής των σχετικών δράσεων, με παρωχημένα και αποτυχημένα μοντέλα τύπου voucher και κυρίως με την διαφαινόμενη γενναιόδωρη χρηματοδοτική στήριξη της αναπτυσσόμενης ιδιωτικής αγοράς των εταιρειών κατάρτισης, πιστοποίησης, επαγγελματικής συμβουλευτικής και προώθησης στην απασχόληση». Σχετικά με την απουσία των κοινωνικών εταίρων στα θεσμικά όργανα διοίκησης σημειώνεται ότι πρόκειται για μια «πρακτική που αντιτίθεται πλήρως στις κοινές και εδραιωμένες ευρωπαϊκές πολιτικές και πρακτικές». Αφήνει αιχμές σημειώνοντας ότι το μοντέλο που προετοιμάζεται για τη διαχείριση πολύ σοβαρού ποσού κονδυλίων από το Ταμείο ανάκαμψης και από το νέο ΕΣΠΑ «εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους πλημμελούς στόχευσης, ελλιπτικής διαφάνειας και περιορισμένης αποτελεσματικότητας».

Όπως αναφέρει εισαγωγικά, οι περισσότερες από τις θεσμικές παρεμβάσεις που επιχειρούνται θα οδηγήσουν σε περαιτέρω χειροτέρευση της κακής υφιστάμενης κατάστασης και καθόλου στην ποιοτική αναβάθμιση και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ακριβώς επειδή πολλές είναι οι σημαντικές ρυθμίσεις που έχουν αρνητικό πρόσημο στον χώρο της εργασίας η ΓΣΕΒΕΕ δηλώνει ριζικά αντίθετη στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Διαβάστε τις θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ:

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter