Οχι ψηλοτάκουνα στη δουλειά

Οχι ψηλοτάκουνα στη δουλειά

Γιαπωνέζικο κίνημα κόντρα στον άγραφο νόμο που κρίνει απαραίτητο το γυναικείο «αξεσουάρ» στον χώρο εργασίας.

Ολα ξεκίνησαν με ένα tweet της Γιαπωνέζας Γιούμι Ισκάβα τον περασμένο Ιανουάριο, στο οποίο παραπονιόταν για τον πόνο που ένιωθε στα πόδια της εξαιτίας των ψηλοτάκουνων που ήταν υποχρεωμένη να φορά στη δουλειά.

Η διαδικτυακή ανάρτησή της είχε μεγάλη απήχηση, καθώς κοινοποιήθηκε 30.000 φορές σε μικρό χρονικό διάστημα. Είχε μόλις αγγίξει μια ευαίσθητη χορδή των εργαζόμενων γυναικών σε όλη την Ιαπωνία, οι οποίες δέχονται συστηματικά την πίεση των εργοδοτών τους να φορούν παπούτσια με τακούνι 5-7 εκατοστά καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας τους. Ακόμη κι αν αυτή τις υποχρεώνει να ανεβαίνουν σκάλες ή να κουβαλούν βαριά αντικείμενα.

Κάπως έτσι γεννήθηκε το κίνημα #KuToo, το οποίο παίζει με τις ιαπωνικές λέξεις «kutsu» (παπούτσι) και «kutsū» (πόνος) κλείνοντας παράλληλα το μάτι στο παγκόσμιο κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης #MeToo.

«Πιστεύαμε ότι επρόκειτο για προσωπικό ζήτημα το οποίο έπρεπε να κρατήσουμε για τον εαυτό μας. Δεν κάναμε τον κόπο να υψώσουμε τη φωνή μας. Σήμερα έχουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το κίνημα #MeToo» λέει στο βρετανικό δίκτυο BBC η 32άχρονη Ισκάβα, η οποία εξηγεί ότι χάρη σε αυτά «έχει γίνει πλέον πιο εύκολο να εκφράζουμε την άποψή μας αν πιστεύουμε ότι κάτι είναι άδικο».

Στόχος του #KuToo είναι να πείσει τους Ιάπωνες βουλευτές να νομοθετήσουν υπέρ της απαγόρευσης της απαίτησης των εργοδοτών να κυκλοφορούν οι γυναίκες υπάλληλοί τους με τακούνια στον χώρο εργασίας.

Εχοντας παραμάσχαλα τις 30.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν διαδικτυακά υπέρ του κινήματος, η Ισκάβα κατέθεσε επίσημη πρόταση στο υπουργείο Υγείας «Οι διακρίσεις βάσει φύλου κρύβονται πίσω από τους καλούς τρόπους και τις εθιμοτυπικές παραδόσεις. Υπάρχει τόσο μεγάλη ανισότητα των φύλων στην κοινωνία μας και ειδικά στην Ιαπωνία. Πολλά ζητήματα παραμένουν άλυτα διότι δεν γνωρίζουμε καν ότι υπάρχουν. Θέλω οι άνθρωποι να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει. Αυτό είναι το πρώτο βήμα» Γιούμι Ισκάβα Επικεφαλής του κινήματος #KuToo ας, Εργασίας και Ευζωίας της χώρας στις αρχές Ιουνίου.

Ο υπουργός Τακούμι Νεμότο υποστήριξε ότι τα τακούνια είναι «απαραίτητα σε ορισμένους εργασιακούς χώρους». Παρέλειψε, ωστόσο, να δώσει κάποιο παράδειγμα επαγγέλματος στο οποίο η υπάλληλος αδυνατεί να επιτελέσει την εργασία της αν φορά ίσια παπούτσια.

Μπορεί να μη θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανή η ψήφιση του πολυπόθητου νόμου που θα ανακούφιζε εκατομμύρια Γιαπωνέζες, ωστόσο το #KuToo έχει ήδη καταφέρει να αναδείξει το βαθιά ριζωμένο πρόβλημα της πατριαρχίας στην Ιαπωνία. Πέρυσι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος υποστήριξε ότι οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τουλάχιστον τρία παιδιά, ενώ αν επιλέξουν να μη δημιουργήσουν οικογένεια, «αργότερα θα γίνουν βάρος για το κράτος».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter