«Όχι» σε Πενς και Πομπέο από Ερντογάν – Απαιτεί άμεση παράδοση των Κούρδων

«Όχι» σε Πενς και Πομπέο από Ερντογάν – Απαιτεί άμεση παράδοση των Κούρδων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καλείται από τις δυτικές χώρες να σταματήσει την επίθεση που έχει εξαπολύσει στη Συρία, απέκλεισε σήμερα κάθε διαπραγμάτευση με τις κουρδικές δυνάμεις και απαίτησε να καταθέσουν τα όπλα και να αποσυρθούν από τα σύνορα με την Τουρκία.

«Ορισμένοι ηγέτες προσπαθούν να διεξαγάγουν μια διαμεσολάβηση. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, να καθήσει στο ίδιο τραπέζι με μια τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο Ερντογάν σε μια ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Δείτε επίσης: Ερντογάν: Αδυνατώ να παρακολουθήσω τις αλλαγές του Τραμπ στο Twitter!

«Δεν γυρεύουμε έναν μεσολαβητή, δεν τον έχουμε ανάγκη», είπε ο Ερντογάν.

«Η πρότασή μας είναι η ακόλουθη: αμέσως, απόψε, όλοι οι τρομοκράτες καταθέτουν τα όπλα και τον εξοπλισμό τους, καταστρέφουν όλες τις οχυρώσεις τους και αποσύρονται από τη ζώνη ασφαλείας που έχουμε ορίσει», είπε ο Ερντογάν.

«Όταν θα έχει γίνει αυτό που έχουμε περιγράψει, από τη Μάνμπιτζ έως τα σύνορα με το Ιράκ, τότε η επιχείρησή μας «Πηγή Ειρήνης», που στόχο έχει μόνο τους τρομοκράτες, θα τελειώσει από μόνη της», συμπλήρωσε.

Η Άγκυρα υφίσταται πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες που την προτρέπουν να θέσει τέρμα στην επιχείρησή της.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αναμένεται να συναντήσουν αύριο τους Τούρκους ηγέτες στην προσπάθεια να τους πείσουν να διαπραγματευθούν μια εκεχειρία.

«Θα αποφασίσω εάν θα επισκεφθώ τις ΗΠΑ»

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Κοινοβούλιο, ο Ερντογάν είπε πως θα επανεκτιμήσει την πραγματοποίηση του ταξιδιού επειδή «τα επιχειρήματα, οι διάλογοι, οι συζητήσεις που γίνονται στο Κογκρέσο σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου υπουργούς συνιστούν πολύ μεγάλη έλλειψη σεβασμού» προς την τουρκική κυβέρνηση.

Ο Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον στις 13 Νοεμβρίου. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αναμένεται στην Άγκυρα αύριο, Πέμπτη, για να συζητήσει την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ο Ερντογάν χαρακτήρισε την κίνηση Αμερικανών εισαγγελέων να απαγγείλουν κατηγορίες σε βάρος της τράπεζας Halkbank της Τουρκίας για συμμετοχή σε κύκλωμα αποφυγής των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν, ως «ένα παράνομο, άσχημο βήμα».

Όχι σε Πενς και Πομπέο

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε σε δηλώσεις του στο Sky News το ότι δεν θα συναντήσει τον Μάικ Πενς, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ή τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, οι οποίοι θα μεταβούν με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ στην Άγκυρα.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς θα μεταβεί σήμερα στην Τουρκία, όπως είναι προγραμματισμένο, παρά το «Όχι» του Ερντογάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Ο αντιπρόεδρος αναχωρεί σήμερα για την Τουρκία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κέιτι Ουόλντμαν, εκπρόσωπος του Πενς, ερωτηθείσα σχετικά με ενδεχόμενη αλλαγή του προγράμματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter