Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Όχι στο Airbnb, ναι στο Κουκάκι

Διασχίζοντας κάθε μέρα το Κουκάκι για να έρθω στην εφημερίδα διασταυρώνομαι με δεκάδες τουρίστες που ψάχνουν τα σπίτια όπου θα μείνουν για λίγες μέρες. Πολλοί τα κλείνουν μέσω της αμερικανικής ψηφιακής πλατφόρμας Airbnb.

Όταν μία 88χρονη Ελληνίδα με ρώτησε «πώς θα βγάλω κι εγώ λεφτά νοικιάζοντας το διαμέρισμά μου στο ίντερνετ;» (το μοναδικό της σπίτι, ένα τριάρι στο Παγκράτι) κατάλαβα ότι το πράγμα σοβάρεψε επικίνδυνα. «Μα πού θα πάτε;» τη ρώτησα. «Σε καμιά φίλη μου για όσο χρειαστεί» είπε. Τρία εκατομμύρια προσφερόμενα καταλύματα σε 191 χώρες και 65.000 πόλεις δεν είναι μικρό πράγμα.

Η ουσία: ολόκληρες γειτονιές αφυδατώνονται και τουριστικοποιούνται, γίνονται ντεκόρ. Τα ενοίκια εξακοντίζονται στον ουρανό. Πρώην ενοικιαστές και κάτοικοι μετακομίζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές. Ιστορικές συνοικίες δίπλα σε μνημεία-τοπόσημα, την Ακρόπολη, το Κολοσσαίο, την Πύλη του Βραδεμβούργου ή τον Πύργο του Λονδίνου, αδειάζουν για να προσφέρουν μόνο διαμονή και διασκέδαση.

Ακούω ήδη τον αντίλογο. «Αν νοικιάσω το σπιτάκι μου θα βγάλω λιγότερα λεφτά και θα μου το χαλάσουν». Σύμφωνοι. Λέμε λοιπόν ότι το ατομικό μικροσυμφέρον σου έχει κοινωνικές συνέπειες. Το Airbnb δέχεται επίθεση και υποχωρεί – ελαφρά. Προ ημερών ανακοίνωσε ότι περιορίζει σε 120 διανυκτερεύσεις το χρόνο την ενοικίαση καταλυμάτων σε τέσσερις συνοικίες του Παρισιού. Στο Αμστερνταμ έχουν περιοριστεί ήδη στις 60. Δεν αρκεί. Σαν πολύ δε μαγάρισε η κερδοσκοπία κάποιες δήθεν «συνεργατικές οικονομίες» ; Για όσους είναι τόσο εναλλακτικοί και μάγκες, υπάρχουν άλλες πλατφόρμες στις οποίες δεν μεσολαβεί το χρήμα, για παράδειγμα η couchsurfing.com. Σε φιλοξενώ ή σου παρέχω δωρεάν το σπίτι μου, κάνεις κι εσύ το ίδιο για μένα. Όχι στο Airbnb, ναι στο Κουκάκι.  

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.