«Όχι» στον Βαρουφάκη από το ΚΚΕ σε κοινή διαβούλευση για τα κόκκινα δάνεια

«Όχι» στον Βαρουφάκη από το ΚΚΕ σε κοινή διαβούλευση για τα κόκκινα δάνεια

Απορρίπτει το ΚΚΕ την πρόσκληση σε κοινή διαβούλευση για το θέμα των κόκκινων δανείων, που είχε απευθύνει το ΜέΡΑ25  με επιστολή του Γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη. 

Σε απαντητική επιστολή που απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτηρίζει ανεδαφική την πρόταση του ΜέΡΑ25, υπό την έννοια ότι δεν αντέχει σε κριτική ο ισχυρισμός για αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων με τρόπο που δεν θα θίγει ούτε τους δανειολήπτες, ούτε γενικά τους φορολογούμενους, ούτε τους τραπεζικούς ομίλους , αλλά ωφελεί ταυτόχρονα όλε στις πλευρές.

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι αντιπαλεύει κάθε πρόταση που επιδιώκει να μεταφέρει τα βάρη της εκδήλωσης της κρίσης είτε στις λαϊκές οικογένειες που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα δάνεια για να καλύψουν στεγαστικές τους ανάγκες, είτε στους φορολογούμενους μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Κρίνει ότι σε αυτή την αντιλαϊκή κατεύθυνση κινούνται , με διαφορετικό τρόπο, τόσο η κυβερνητική πρόταση του σχεδίου «Ηρακλής» όσο και οι προτάσεις του ΜέΡΑ25 (π.χ. κρατικές εγγυήσεις για την κάλυψη τίτλων που θα εξέδιδε η Δημόσια Εταιρεία Αναδιάρθρωσης & Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών-ΔΕΑΔΙΧ). Μάλιστα, τονίζει ότι ο προτεινόμενος διαχωρισμός των διανειοληπτών σε «στρατηγικούς και ακούσιους κακοπληρωτές» από κρατικά όργανα, στα οποία, μετέχουν οι εκρπόσωποι των τραπεζών, «θα γίνει αντικειμενικά με κριτήριο τη θωράκιση της περιβόητης ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας, σε βάρος των λαϊκών αναγκών».

Ο ΓΓ της Κ.Ε του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το ΚΚΕ, τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικό, όσο και σε επίπεδο αγωνιστικής δράσης εκτός βουλής, με κινητοποιήσεις που έχουν στόχο να κατοχυρωθεί το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας στη σύγχρονη και ασφαλή στέγη. Στην επιστολή του αναδεικνύει την ανάγκη για καταδίκη κάθε σχεδίου στήριξης των τραπεζών και κάθε πλειστηριασμού λαϊκής κατοικίας, εκ παραλλήλου με την πάλη κατά του συστήματος που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Το ΜέΡΑ25 είχε απευθύνει στις 5 Φεβρουαρίου 2020 κάλεσμα διαλόγου προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξηγούσε στην επιστολή του ότι η πρόσκληση σε διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης είναι αναγκαία με δεδομένο ότι η πολιτική πώλησης των κόκκινων δανείων («ΗΡΑΚΛΗΣ»), σε συνδυασμό με την κατάργηση της προστασίας πρώτης κατοικίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο, αφ’ενός, στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και, αφ’ ετέρου, στην επιτάχυνση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Περιέλαβε τις εκτιμήσεις/προτάσεις του ΜέΡΑ25, διευκρινίζοντας ότι η ανταπόκριση στην πρόσκληση και η συμμετοχή στον διάλογο «προφανώς δεν σας/μας δεσμεύει σε κοινές αποφάσεις πολιτικής», αλλά, αν μη τι άλλο, προσφέρει στον εμπλουτισμό των απόψεων/θέσεων, στο πλαίσιο δημιουργικής αντιπαράθεσης ιδεών/προτάσεων. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter