Όχι στον Βενιζέλο από Φώφη για το Επικρατείας

Όχι στον Βενιζέλο από Φώφη για το Επικρατείας

Με σύνθημα την αυτονομία του Κινήματος Αλλαγής προχωρά η Φώφη Γεννηματά στη διαμόρφωση του βασικού κορμού των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα σε όσους λοξοκοιτάζουν δεξιά ή αριστερά.

Προς το παρόν, το μήνυμα αφορά τα στελέχη του Κινήματος που δεν φένονται πρόθυμα να πειθαρχήσουν στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σκεπτόμενα να συνεργαστούν με υποψηφίους άλλων παρατάξεων – κυρίως με τον Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο της Αθήνας. Στην ουσία, όμως, το μήνυμα έχει στόχο και όσους σπεύδουν να προκαταλάβουν τις μετεκλογικές συνεργασίες του ΚΙΝΑΛ μετά τις εθνικές εκλογές, γέρνοντας είτε προς τη ΝΔ είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η πρόεδρος του κόμματος κινείται –προς το παρόν– στη λογική της κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας, δηλαδή στη συγκυβέρνηση και με τους δύο «μονομάχους» και όχι αποκλειστικά με έναν εξ αυτών.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ενώ έμοιαζε να έχει κλείσει η συμφωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΙΝΑΛ, τις τελευταίες μέρες οι πληροφορίες λένε ότι η Φ. Γεννηματά πρότεινε στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δώσει τη μάχη του σταυρού στην Α΄ Θεσσαλονίκης, στην εκλογική του έδρα δηλαδή.

Μάλιστα, παρότι η Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύει ότι θέλει όλα τα στελέχη πρώτης γραμμής να συνδράμουν το Κίνημα στις εθνικές εκλογές προκειμένου να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα, πολλά στελέχη διαβλέπουν πίσω από αυτή την πρόταση την επιδίωξη της Φ. Γεννηματά να μη… στιγματιστεί η πρώτη κάθοδος του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές από ό,τι θα σηματοδοτούσε η πρωτοκαθεδρία Βενιζέλου στο επικρατείας. Με λίγα λόγια, την ταύτιση με τη ΝΔ και τη βαθύτερη επιδίωξη μιας συγκυβέρνησης αλά παλαιά (Σαμαρά –Βενιζέλου), που έστειλε το ΠΑΣΟΚ στα εκλογικά… τάρταρα!

Εξάλλου, στη Χαριλάου Τρικούπη θορυβήθηκαν με την εκλογική συντριβή όχι μόνο της Μέρκελ, αλλά πρωτίστως των συντρόφων τους σοσιαλιστών, του γερμανικού SPD, στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές οι οποίοι φαίνεται να πληρώνουν βαρύ αντίτιμο για τη συγκυβέρνηση με τη γερμανική Δεξιά.

Από την άλλη πλευρά, οι κακές γλώσσες εντός ΚΙΝΑΛ, οι οποίες υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά η εκλογική κάθοδος του κ. Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη δεν θα είναι απλή… βόλτα, δεν διστάζουν να προβλέψουν (ή μήπως το ελπίζουν;) ακόμη και το απίθανο ενδεχόμενο να μείνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτός Βουλής, σε περίπτωση που η Φ. Γεννηματά επιλέξει την Α΄ Θεσσαλονίκης για την ίδια και τελικά αποφασίσει να την κρατήσει! Το βασικό τους επιχείρημα, μάλιστα, είναι ότι η συστράτευση όλων… «μπορεί να έχει και εξαιρέσεις»! Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά στο ΚΙΝΑΛ, κυρίως στο ΠΑΣΟΚ βέβαια, που θεωρεί ότι η παράταξη θα απαλλαγεί από τον Βενιζέλο μόνο όταν ο ίδιος αποφασίσει να «ξεφορτωθεί» οριστικά το ΠΑΣΟΚ…

Κυριακή κοντή γιορτή, πάντως, καθώς εντός των ημερών αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα βασικά ονόματα των στελεχών που θα συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές, στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ηδη έγινε γνωστό ότι ο γραμματέας επικοινωνίας του κόμματος Σταμάτης Μαλέλης δεν θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, αλλά θα συμμετάσχει στα εθνικά ψηφοδέλτια δίνοντας τη μάχη στη Β΄ Πειραιά.

Δύσκολα είναι ακόμη τα πράγματα σε ό,τι αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη που, ως γνωστόν, δεν ενδιαφέρεται για τον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθήνας και, μάλιστα, υπό τη Φώφη Γεννηματά, ενώ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι αν οι ευρωεκλογές προηγηθούν των εθνικών εκλογών θα είναι και πάλι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Και αυτό, παρότι η Φ. Γεννηματά του ζήτησε να μη συμμετάσχει ξανά στις ευρωεκλογές, γεγονός που ο ίδιος φέρεται να αποδίδει στις «υποσχέσεις της ηγεσίας σε Νίκο Παπανδρέου και Γιώργο Καμίνη» για τις πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου.

Ο Γ. Καμίνης, πάντως, είχε εξαρχής εκδηλώσει το ενδιαφέρον του και για την Α΄ Αθήνας, την οποία, όμως, μονοπωλεί εδώ και χρόνια ο Κώστας Σκανδαλίδης. Στη «σπασμένη» Β΄ Αθήνας αναμένεται να είναι υποψήφιος και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, ενώ η σημερινή ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, την οποία σκέφτονται για υποψήφια δήμαρχο Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, ο Γιάννης Μπουτάρης δεν θελήσει να είναι εκ νέου υποψήφιος, παίζει και με την έδρα Βενιζέλου, δηλαδή την Α΄ Θεσσαλονίκης! Βέβαια, η ίδια έχει δηλώσει, όπως και ο Ν. Ανδρουλάκης, ότι θέλει να είναι ξανά υποψήφια ευρωβουλευτής, αν δεν προηγηθούν πρόωρες εθνικές εκλογές. Ωστόσο και παρότι υπήρξε από τα πρώτα νεαρά στελέχη που στήριξαν σθεναρά τον Ευάγγ. Βενιζέλο στη μάχη του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ουδείς αποκλείει να απειλήσει σοβαρά την κυριαρχία του στη Θεσσαλονίκη, αν τελικά βρεθούν και οι δύο στο ίδιο ψηφοδέλτιο…

Η Φ. Γεννηματά, πάντως, θέλει να σηματοδοτήσει τη διεύρυνση του ΚΙΝΑΛ –παρά την απώλεια του Ποταμιού– τόσο με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων όσο και κυρίως με αυτήν του επικρατείας. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα περισσότερα στελέχη θεωρούν πλέον τελειωμένη την περίπτωση Βενιζέλου για το επικρατείας και διαμηνύουν ότι «η Φώφη θα δώσει το στίγμα της ανανέωσης» με στελέχη και πέραν του ΠΑΣΟΚ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter