«Όχι» στον Κυριάκο για τα αρχαία και από τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία

«Να διατηρηθεί κατά χώραν το μοναδικό αυτό εύρημα ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, σε αρμονική συνύπαρξη με τις κυκλοφοριακές ανάγκες της πόλης» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, παίρνοντας σαφώς θέση εναντίον των εξαγγελιών της κυβέρνησης δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη για την απόσπαση του μοναδικού ευρήματος στον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Έτσι ενώ η κυβέρνηση, με δηλώσεις τόσο του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή όσο και του οριζόμενου επικεφαλής της Αττικό Μετρό Νίκου Ταχιάου –είχε αποτύχει να εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχοντας το χρίσμα της ΝΔ– σε επιτροπή της Βουλής, και βουλευτές, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη επιτίθενται στους αρχαιολόγους και στις υποτιθέμενες καθυστερήσεις, αφήνοντας υπονοούμενα για σπατάλη κονδυλίων και χρόνου, η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία –δεν θα τη χαρακτήριζε κανείς ως οργάνωση που κινείται στα αριστερά του πολιτικού τόξου αλλά μια επιστημονική εταιρεία που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η (καλή) τύχη των αρχαιοτήτων– εκφράζει μια ψύχραιμη φωνή απέναντι στις όποιες σκοτεινές επιδιώξεις. Και αυτό επειδή είχε δοθεί λύση στο ζήτημα με απόφαση του ΚΑΣ την οποία στήριζαν τόσο η τότε κυβέρνηση όσο και ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, η Αττικό Μετρό και η επιστημονική κοινότητα – όλοι πλην εργολάβου δηλαδή.

Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία τονίζει την αξία του ευρήματος, «ότι πρόκειται για το διαχρονικό μνημειακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, μοναδικό παγκοσμίως τεκμήριο της εξέλιξης μιας μεσαιωνικής πόλης, το οποίο έχουμε την τύχη να έχει σωθεί στην Ελλάδα, καλύπτοντας, σε ένα βαθμό, και το κενό από την απώλεια του αστικού ιστού της πρωτεύουσας της βυζαντινής αυτοκρατορίας, Κωνσταντινούπολης» και καλεί τον πρωθυπουργό «να επιληφθεί του σοβαρού θέματος».

Υπενθυμίζει ότι η θέση της είναι σταθερή, καθώς το ίδιο είχε υποστηρίξει και σε προηγούμενο ψήφισμά της το 2017: «Η Πολιτεία οφείλει να συνεχίσει το έργο που έχει ήδη ξεκινήσει να πραγματοποιείται και να υλοποιήσει και τις υπόλοιπες εγκεκριμένες μελέτες για την κατά χώραν διατήρηση των μοναδικών αρχαιοτήτων και την κατασκευή του σταθμού, ώστε να εξασφαλισθεί ότι το αποκαλυφθέν μνημειακό σύνολο θα διατηρήσει την αυθεντικότητά του παραμένοντας στη θέση του, αλλά μην εμποδίζοντας τις λειτουργίες της σύγχρονης πόλης, σύμφωνα με τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνογνωσία το 21ου αιώνα».

Δείτε το ψήφισμα της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας:

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.