«Όχι» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προς το Βερολίνο που ήθελε διόδια για τις ξένες πινακίδες

«Όχι» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προς το Βερολίνο που ήθελε διόδια για τις ξένες πινακίδες

Τα διόδια στους αυτοκινητοδρόμους που προέβλεπε να εφαρμόσει η Γερμανία είναι «αντίθετα με το ευρωπαϊκό δίκαιο» γιατί επιβαρύνουν μόνο τους αυτοκινητιστές με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, αποφάσισε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Ευρωπαίοι δικαστές δικαίωσαν έτσι την Αυστρία, που υποστηριζόταν στην υπόθεση αυτή και από την Ολλανδία. Η Αυστρία είχε χαρακτηρίσει μέτρο «διάκρισης» τη βινιέτα που θα ήταν υποχρεωμένα μελλοντικά να φέρουν στο παρμπρίζ τους ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους.

Αντικείμενο ενός πολύχρονου μπρα ντε φερ ανάμεσα στο Βερολίνο και στους γείτονές του, αυτό το «τέλος χρήσης των υποδομών» αφορά τους ομοσπονδιακούς δρόμους, περιλαμβανομένων των αυτοκινητοδρόμων, και η εφαρμογή του προβλεπόταν να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2020.

Οι ιδιοκτήτες και οδηγοί οχημάτων με γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας θα έπρεπε επίσης να καταβάλλουν αυτό το τέλος. Όμως θα εξασφάλιζαν μια απαλλαγή ενός ποσού τουλάχιστον ίσου με έναν άλλο φόρο στα αυτοκίνητα, τον οποίο θα έπρεπε να καταβάλουν.

«Σε συνδυασμό με την εξαίρεση», το γερμανικό τέλος χρήσης «συνιστά έμμεση διάκριση λόγω εθνικότητας και παραβίαση των αρχών της ελεύθερης κυκλοφορίας των προϊόντων και της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών», εξήγησαν οι δικαστές με έδρα το Λουξεμβούργο.

Η «οικονομική υποχρέωση του λεγόμενου τέλους χρήσης βαρύνει, στην πραγματικότητα, μόνο τους ιδιοκτήτες και οδηγούς οχημάτων με πινακίδες άλλων κρατών μελών», εκτίμησε το Δικαστήριο.

Και η Γερμανία «δεν έχει καταδείξει πώς η διαπιστωθείσα διάκριση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από περιβαλλοντικές ή άλλες εκτιμήσεις», πρόσθεσαν.

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο υπογράμμισε πως τα μέτρα αυτά «μπορεί να εμποδίσουν την πρόσβαση στη γερμανική αγορά προϊόντων που προέρχονται από άλλα κράτη μέλη».

Η Γερμανία έχει στο εξής την υποχρέωση να συμμορφωθεί με το διάταγμα αυτό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου «το ταχύτερο δυνατό». Αν δεν το πράξει, θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο οικονομικών κυρώσεων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο υπουργός Μεταφορών θα δει πώς θα προχωρήσει μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter