Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Ουάσινγκτον: Μετανάστης εστιάτορας προσφέρει γεύματα σε άστεγους (Video)

Εδώ και τέσσερα χρόνια προσφέρει γεύματα σε άστεγους, φτωχούς και πεινασμένους...

«Επιχείρησή μου είναι η φιλοξενία, και δείχνω αγάπη με καλό φαγητό. Εγώ έτσι ζω την πίστη μου».

Τα λόγια αυτά βγήκαν από τα χείλη του Kazi Mannan, ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Sakina Halal Grill», στο κέντρο της Ουάσινγκτον, το οποίο προσφέρει δωρεάν γεύματα σε αστέγους της πόλης.

Μια Παρασκευή, αργά το απόγευμα, ανοίγει η πόρτα του εστιατορίου, που σερβίρει πακιστανική, νεπαλέζικη και ινδική κουζίνα. Μπαίνει ένας άστεγος, που είναι και κουφός. Κρατάει ένα σημείωμα. Ο Mannan διαβάζει και προσπαθεί με νοήματα να συνεννοηθεί. Τον ρωτά αν θέλει να φάει, κάνοντας κίνηση με το χέρι στο στόμα του. Ο άστεγος σηκώνει δυο δάχτυλα και βγάζει απ' την τσέπη ένα χαρτονόμισμα δύο δολαρίων. Ο Mannan κουνάει αρνητικά το κεφάλι του: «Όχι χρήματα. Τρως δωρεάν».

Αυτή η πολιτική του εστιατορίου έχει μπει στον τέταρτο χρόνο. Φτωχοί, άστεγοι και πεινασμένοι τρώνε στο «Sakina Halal Grill» χωρίς να πληρώνουν. Και οι σερβιτόροι τούς σερβίρουν ακριβώς όπως όλους τους άλλους πελάτες. Ο Mannan υπολογίζει ότι, πέρυσι, σέρβιρε 6.000 γεύματα σε αστέγους της πόλης.

Η προσωπική ιστορία του δικαιολογεί αυτήν τη στάση ζωής. Γεννήθηκε σ' ένα μικρό χωριό στο Πακιστάν, όπου ηλεκτρισμός δεν υπήρχε, τα σπίτια δεν είχαν υδραυλικά και το σχολειό ήταν στο ύπαιθρο. «Όταν έφτασα εδώ (στις ΗΠΑ, δηλαδή), το 1996, είχαν στη τσέπη μου τρία δολάρια. Άρχισα να δουλεύω σ' ένα βενζινάδικο, στην οδό Μπένιγκ, στο βορειονατολικό κομμάτι της πόλης» λέει. Ανέλαβε το εστιατόριο το 1993 – πριν λεγόταν «Mayur Kabab House» και δούλευε για δεκαετίες.

«Είμαι μουσουλμάνος Αμερικανός. Και θέλω να πιστεύω ότι, όταν δίνω στους φτωχούς και τους πεινασμένους, ο Θεός το βλέπει. Απλά και μόνο το να χαμογελάς σε κάποιον μπορεί να είναι ευλογία. Σκεφτείτε, απλά, για το τι δύναμη μπορεί να έχει το φαγητό» εξομολογείται. «Ως μουσουλμάνος Αμερικανός και μικροεπιχειρηματίας, ζω με φόβο για την Αμερική του Τραμπ. Είναι πραγματική απειλή για τη δημοκρατία μας. Αλλά η καρδιά μου είναι καθαρή. Θα συνεχίσω να πιστεύω στην καλοσύνη των ανθρώπων και θα συνεχίσω να έχω ελπίδες για την ενότητα των ανθρώπων. Ελπίζω να φτάσει το μήνυμά μου σ' όλους τους ηγέτες του κόσμου και όχι μόνον στον Πρόεδρο Τραμπ».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.