Θύελλα αντιδράσεων για το πλωτό φράγμα της ΝΔ για πρόσφυγες στο Αιγαίο – Πλήρης επιβεβαίωση του Documentonews

Θύελλα αντιδράσεων για το πλωτό φράγμα της ΝΔ για πρόσφυγες στο Αιγαίο – Πλήρης επιβεβαίωση του Documentonews

Σάλο έχει προκαλέσει η κυβερνητική απόφαση για τη δημιουργία πλωτού φράγματος στο Αιγαίο με στόχο την αποτροπή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

Δυο ημέρες μετά την αποκάλυψη του Documentonews.gr (28.1.2020- “Κυβερνητικές αστειότητες: Στήνει πλωτό φράγμα για πρόσφυγες στο Αιγαίο”), η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι εξετάζει τρόπους ενίσχυσης των θαλάσσιων συνόρων και ότι προχωρά δοκιμαστικά στην τοποθέτηση πλωτού φράγματος στο πλαίσιο μείωσης ροών προσφύγων στο Αιγαίο, αλά…Εβρος. Παράληλα, υπάρχουν και οι πρώτες πολιτικές αντιδράσεις για το ζήτημα, ενώ ήδη το ΚΚΕ έφερε το θέμα στο ευρωκοινοβούλιο, καλώντας να παρθούν πίσω «τα απάνθρωπα σχέδια για πλωτά φράγματα-παγίδες προσφύγων και μεταναστών».

Το Documentonews .gr στο ρεπορτάζ του της 28ης Ιανουαρίου 2020 παρουσίασε το έγγραφο στο οποίο αναφέρεται ότι η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει κάνει προκήρυξη αγοράς μηχανημάτων εξοπλισμού και προμήθειας πλωτού φράγματος , με τεχνικά χαρακτηριστικά όπως αυτών για αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης περιοχής θαλασσίου χώρου, για την εκτέλεση της αποστολής των Μονάδων Στρατού Ξηράς, όσον αφορά την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Μάλιστα, το Documentonews.gr είχε αναρτήσει ολόκληρο το έγγραφο με την Υπ’Αριθμ.02/20 πρόσκληση του υπουργείου Αμυνας (ΑΔΑ:Ρ1Γ16-ΡΧ6) , στο οποίο , σημειώνεται ότι αντικείμενο της σύμβασης είναι, η προμήθεια 2.700 μέτρων πλωτού προστατευτικού συστήματος , «μη στρατιωτικών προδιαγραφών, συγκεκριμένων χαρακτηριστικών για την εκτέλεση της αποστολής των Μονάδων ΣΞ, στο πλαίσιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής/ προσφυγικής ροής». Μαλιστα, το ρεπορτάζ κατέληγε με τον τίτλο της πρόσκλησης προς εταιρείες για την προμήθεια του εξοπλισμου: «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΛΩΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (ΠΠΣ) ΠΡΟΣ ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗΣ ΣΕ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΔΗΡΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΡΟΩΝ».

Μια μέρα αργότερα, στις 29 Ιανουαρίου 2020, ρεπορτάζ για το ίδιο θέμα έκανε και ανταποκριτής του Associated Press στην Αθήνα.

Σήμερα (30.1.2020) , επιβεβαίωσαν την κατασκευή πλωτού φράκτη στο Αιγαίο για την αποτροπή ροών προσφύγων με δηλώσεις τους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην τηλεόραση του ANT1 και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Οπως είπαν η προμήθεια εξοπλισμού για την κατασκευή του πλωτού φράγματος 2.700 μέτρων, δοκιμαστικά σε πρώτη φάση, για να φανεί αν έχει αποτελέσματα στο πλαίσιο της ενίσχυσης των συνόρων μας και της ανάσχεσης προσφυγικών . Μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας παραλλήλισε το εγχείρημα για μείωση των ροών μέσω αυτών των πλωτών εμποδίων στη θάλλασσα, με τα φυσικά εμπόδια στον Έβρο που «είχαν κάποια σχετικά αποτελέσματα στην ανάσχεση των ροών».

To θέμα του πλωτού φράγματος για την αποτροπή ροών προσφύγων στο Αιγαίο έφερε στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου για την «επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στα ελληνικά νησιά, ιδίως όσον αφορά τα παιδιά».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ως απαράδεκτο το σχέδιο της κυβέρνησης, καλώντας να απορριφθεί άμεσα, και χαρακτήρισε υποκριτική την ανησυχία των Βρυξελλών «για την προστασία ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών, ασυνόδευτων και όσων αναμένουν οικογενειακή επανένωση όταν η ΕΕ, εσείς και οι σύμμαχοί σας είστε που προωθείτε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις». Τόνισε ότι «η πολιτική καταστολής είναι αυτή που οδηγεί σήμερα σύμφωνα με δημοσιεύματα την κυβέρνηση της Ν.Δ. να σχεδιάζει στο Αιγαίο ως και πλωτά φράγματα-παγίδες για τους μετανάστες και πρόσφυγες βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, ανοίγοντας δρόμο για νέες πολύνεκρες τραγωδίες».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter