Ουγγαρία: Απεριόριστες εξουσίες επ’ αόριστον στην κυβέρνηση Ορμπάν με πρόσχημα τον κορονοϊό

Ουγγαρία: Απεριόριστες εξουσίες επ’ αόριστον στην κυβέρνηση Ορμπάν με πρόσχημα τον κορονοϊό

Ανησυχίες και προβληματισμό προκαλούν  οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουγγαρία με τον πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Ορμπάν να λαμβάνει  υπερεξουσίες επ’ αόριστον μετά τη ψήφιση του νέου νομοσχεδίου εν μέσω κορονοϊού.

Το ουγγρικό κοινοβούλιο υιοθέτησε την Δευτέρα το βράδυ με 137 ψήφους υπέρ και 53 κατά το επίμαχο νομοσχέδιο που επιτρέπει στην κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν να νομοθετεί με διατάγματα, στο πλαίσιο μιας επ’ αόριστον κατάστασης έκτακτης ανάγκης με αφορμή την καταπολέμηση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Το αμφιλεγόμενο αυτό νομοσχέδιο προκαλεί μεγάλη ανησυχία διότι βάση αυτού, ο εθνικιστκής ακροδεξιός Ορμπάν μπορεί πλέον να νομοθετεί, για απροσδιόριστο διάστημα με διατάγματα. 

Η αντιπολίτευση, που έχει αποκηρύξει το νόμο, προσπάθησε ανεπιτυχώς να περιοριστεί το χρονικό όριο στις 90 ημέρες. Ο Όρμπαν απέρριψε την πρόταση, με το επιχείρημα πως δεν είναι καθόλου βέβαιος ότι η Βουλή θα μπορεί να συνεδριάσει σε τρεις μήνες.

Ο νόμος προβλέπει επίσης έως 8 χρόνια φυλάκιση για όσους δεν σέβονται τα περιοριστικά μέτρα και έως 5 χρόνια για αυτούς που «διαδίδουν ψευδείς ή διαστρεβλωμένες ειδήσεις» για την πανδημία. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός απολαμβάνει μεγάλη πλειοψηφία περισσοτέρων των δυο τρίτων στη Βουλή και το νομοσχέδιο αναμένεται να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης σήμερα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ορμπάν, Ζόλταν Κόβακς, προσπάθησε να περιορίσει τα κακώς κείμενα επιμένοντας ότι το νομοσχέδιο είναι περιορισμένο χρονικά από την δυνατότητα ανάκλησής του από το κοινοβούλιο και από την ίδια την επιδημία, η οποία «κάποια μέρα θα τελειώσει, ας ελπίσουμε». Ωστόσο, για να ανακληθεί θα πρέπει και πάλι να ψηφίσει το κοινοβούλιο, με τον Βίκτορ Ορμπάν να διαθέτει πλειοψηφία των δύο τρίτων, πράγμα που σημαίνει πως ο  Όρμπαν μπορεί να διατηρήσει τις εξουσίες αυτές και μετά το τέλος της πανδημίας. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter