Ουγγαρία: Δημοσιογράφοι φοβούνται ότι θα βρεθούν στη φυλακή λόγω του νέου νομοσχεδίου

Ουγγαρία: Δημοσιογράφοι φοβούνται ότι θα βρεθούν στη φυλακή λόγω του νέου νομοσχεδίου

Τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου βάση της οποίας ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αποκτά υπερεξουσίες επ’ αόριστον εκφράζουν οι Ούγγροι δημοσιογράφοι.

Το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε υποτίθεται ότι αποσκοπεί στην καταπολέμηση της πανδημίας. Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν ότι η απόφαση αυτή θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών για την πανδημία αφού βάση του νέου νόμου κινδυνεύει ακόμα και με φυλάκιση πέντε ετών όποιος παραπληροφορεί σχετικά με την εξάπλωση του ιού.

Τα μέτρα, που ισχύουν από τη Δευτέρα, έχουν επικριθεί λόγω της υπερεξουσίας που αποκτά ο Όρμπαν μιας και μπορεί ο ίδιος να θεσπίζει κάθε είδους διάταγμα όσο η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Οι δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι ο νέος νόμος χρησιμοποιείται ήδη για να τους εμποδίσει να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Guardian, ένας δημοσιογράφος με έδρα τη Βουδαπέστη, ο οποίος μίλησε ανώνυμα λόγω της τρέχουσας κατάστασης στη χώρα, δήλωσε ότι είχε καλέσει σε κάποιο νοσοκομείο το Σαββατοκύριακο για να κάνει ένα ρεπορτάζ με μια ομάδα ιατρών που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Ωστόσο, όπως είπε, λίγα λεπτά αργότερα, «ο επικεφαλής με κάλεσε πίσω και ρώτησε αν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να συνεχίσουμε να μιλάμε γι ‘αυτό το ζήτημα, μια ημέρα πριν περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης».

Ο Csaba Lukács, δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας εφημερίδας Magyar Hang, δήλωσε ότι από τότε που εγκρίθηκε ο νόμος στις αρχές της εβδομάδας, σημειώθηκε αύξηση των απειλητικών σχολίων στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ή σε προσωπικά μέιλ ότι θα καταλήξουν στη φυλακή. «Φοβόμαστε επίσης ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε περισσότερες αγωγές, οι οποίες θα μπορούσαν να μας βάλουν σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση», δήλωσε ο δημοσιογράφος.

Η πλειοψηφία των ανεξάρτητων δημοσιογράφων στην Ουγγαρία επισημαίνει ότι δεν πιστεύουν ότι ο νόμος θα οδηγήσει σε μαζικές φυλακίσεις, αλλά δηλώνουν ανήσυχοι για τις εξελίξεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter