Ουγγαρία: Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών του δημοσίου για εκδικητικό νόμο που υπονομεύει τη μονιμότητά τους

Ουγγαρία: Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών του δημοσίου για εκδικητικό νόμο που υπονομεύει τη μονιμότητά τους

Μια μεταρρύθμιση που προωθείται από την ακροδεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν θέτει υπό αμφισβήτηση το καθεστώς των εκπαιδευτικών και υπονομεύει τα δικαιώματά τους, μια κίνηση που θεωρείται σημείο καμπής κατά της εκπαιδευτικής ελευθερίας στην Ουγγαρία.

Έρμαια

Ο νόμος που ψηφίστηκε την Τρίτη 4 Ιουλίου στο κοινοβούλιο προκαλεί την οργή των ούγγρων δασκάλων. Με αυτό το κείμενο οι εκπαιδευτικοί χάνουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, ενώ είναι πλέον υποχρεωμένοι να αποδεχτούν γεωγραφική κινητικότητα και υπερωρίες.

Λιγότερο αυτόνομοι στις παιδαγωγικές τους επιλογές, θα υποβάλλονται πλέον σε ετήσια βαθμολογία, από την οποία θα εξαρτηθεί εν μέρει η αμοιβή τους. Πολλοί δάσκαλοι το βλέπουν ως εκδίκηση εκ μέρους της εξουσίας, αφού για αρκετούς μήνες, πολλοί από αυτούς κατήγγειλαν την εκπαιδευτική πολιτική της υπερσυντηρητικής κυβέρνησης του Ορμπάν.

Το δικαίωμα στην απεργία των εκπαιδευτικών στην Ουγγαρία είχε ήδη υποστεί δραστικές αλλαγές πέρυσι. Στη συνέχεια, δεκάδες δάσκαλοι απολύθηκαν λόγω διαμαρτυρίας. Αποδοκιμάζουν τις συνθήκες εργασίας τους: έλλειψη προσωπικού και μισθοί που συντρίβονται από τον πληθωρισμό, +25% σε διάστημα ενός έτους. Ο μισθός ενός δασκάλου στην Ουγγαρία ισοδυναμεί με 500 έως 1.000 ευρώ, ελάχιστα καλύτερος από έναν ταμία του σούπερ μάρκετ. Οι διαμαρτυρίες γίνονται απέναντι στο αρμόδιο υπουργείο για τα εκπαιδευτικά θέματα, που δεν είναι άλλο από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Επίδειξη πολιτικής κυριαρχίας

Αυτός ο νόμος είναι επίσης το σύμβολο μιας αδιαμφισβήτητης πολιτικής ηγεμονίας. Ο Βίκτορ Ορμπάν, ο εθνικιστής πρωθυπουργός, θριάμβευσε στις εκλογές πέρυσι μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια στην εξουσία, ακόμη και απέναντι στους αντιπάλους που είχαν συγκροτήσει μια ενωμένη αντιπολίτευση. Κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από τις μισές ψήφους και τα δύο τρίτα των εδρών στο Κοινοβούλιο. Όπως είναι ευκόλως εννοούμενο, η λογοδοσία του στις αρχές δικαίου είναι από περιορισμένη μέχρι ανύπαρκτη.

Αυτή η βάση του επιτρέπει επίσης να μεταφέρει τον αγώνα του για επιβολή της ατζέντας του στις Βρυξέλλες. Αντιτίθεται σε οποιαδήποτε κατανομή αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη – ένα σχέδιο που υποστηρίζεται ωστόσο από την πλειοψηφία των 27 κρατών μελών. Αμφισβητεί επίσης την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τις οποίες έχει κάνει τα πάντα για να περιορίσει στις Βρυξέλλες.

Αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Στην ευρωπαϊκή κονίστρα, ο Ορμπάν είναι ο παρίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τον κατηγορεί για παραβιάσεις του κράτους δικαίου: οι δικαστές υπόκεινται επίσης σε πιέσεις από την εξουσία, ενώ το κράτος διακρίνεται για την ανεπαρκή καταπολέμηση της διαφθοράς. Σχεδόν 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκές επιδοτήσεις έχουν παγώσει από τις Βρυξέλλες , εν αναμονή των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες η Βουδαπέστη έχει κάνει προσπάθειες τους τελευταίους μήνες να φέρει σε πέρας.

Ο Ορμπάν είναι δίχως αντίπαλο στο να κάνει τις Βρυξέλλες τον αποδιοπομπαίο τράγο για τις αποτυχίες των πολιτικών του. Στο συγκεκριμένο νόμο για τα σχολεία, ο ούγγρος πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί μεγάλες αυξήσεις για τους εκπαιδευτικούς, έως +75%. Υπό έναν όρο: Η Ευρώπη να απελευθερώσει τα δισεκατομμύρια για την Ουγγαρία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter